Home Zöldpart Kiderült az albatroszok titka
Szerző: Vízpartok

Amikor az óceánban a magas hullámok felgyülemlenek és átfedik egymást, hangokat adnak ki. Ezek a hangok olyan halkak, hogy az ember nem hallja őket. Egy új tanulmány szerint azonban az albatroszok érzékelik ezeket az „óceáni hangokat” – és több ezer kilométeres repülésük irányítására használják őket.

A vándorló albatroszok ezeket a hangokat arra tudják használni, hogy megtalálják az erős széllel rendelkező útvonalakat, ahol kevesebb erőfeszítéssel és energiával szárnyalhatnak a levegőben – számolt be most a PNAS című tudományos folyóiratban a Natasha Gillies, az angliai Liverpooli Egyetem munkatársa által vezetett kutatócsoport.

Az erős szél javítja a repülési feltételeket

Az állatok az úgynevezett mikrobarómák segítségével tájékozódnak – áll a tanulmányban. Ezek akkor keletkeznek, amikor azonos frekvenciájú, ellentétes óceáni hullámok találkoznak és „konstruktívan interferálnak”, azaz magasságuk (amplitúdójuk) összeadódik. Ez gyakran ott történik, ahol elég viharos az idő.

„Az erős szél javítja az albatroszok repülési körülményeit” – magyarázzák a szakértők. A madarak gyakran több mint 10 000 kilométert tesznek meg táplálékkeresés közben, így nagy hasznát veszik az energiatakarékos körülményeknek.

A repülési útvonalak követése GPS-szel

A kutatók 89 vándorló albatrosz (Diomedea exulans) műholdas navigációs jeladókkal (GPS-jeladókkal) láttak el, hogy nyomon követhessék repülési útvonalaikat. A madarak előszeretettel orientálódtak „zajos mikrobarom környezetbe” – számoltak be. A mikrobaromok nagyon alacsony frekvenciájúak (0,1-0,6 hertz).

Gyakran nevezik őket „a tenger hangjának”, és több ezer kilométert is képesek megtenni az óceán felett. Ez teszi őket nagyon alkalmassá a nagy hatótávolságú navigációra – állítja a kutatócsoport.

Kövess minket!