Home JóTudni Mérleget vontak az idei nyár cápatámadásairól
Szerző: Vízpartok

Idén nyáron a cápák világszerte elég sokszor feltűntek, ami miatt a turisták óvatosabbak lettek, amikor úszni mentek. A szakértők szerint nem kell nagyon aggódni, hiszen nagyobb a kockázata annak, hogy valaki egy szelfi készítése közben meghal, mint annak, hogy megeszi egy cápa.

Idén nyáron többször is láttak cápákat számos népszerű úti célon, az elsőt június 15-én jegyezték fel a dél-spanyolországi Alicante déli részén fekvő Orihuela Costa Orihuela strandjánál.

A spanyolországi Menorca szigetén volt a második cápa-megjelenés, amelyet ezen a nyáron jegyeztek fel, míg az Independent.co.uk a múlt hónapban arról számolt be, hogy a valenciai Oliviában egy úszót megtámadott egy cápa.

Cápa-megjelenésekről érkeztek jelentések Portugáliából, Görögországból és Horvátországból is, a legsúlyosabb cápatámadásokról azonban Egyiptomból számoltak be, ahol egy 24 éves orosz állampolgár életét vesztette, miután júniusban megtámadta a tengeri állat.

Három hónappal később egy nő cápatámadás következtében vesztette el a karját. Tavaly két nő vesztette életét egy cápatámadásban Hurghada partjainál.

A földrajzi közelség miatt érthető, hogy a turistákat riasztja, hogy a Földközi-tenger vizeiben cápákkal lehet találkozni, de ahogy  kutatók mondják, az ember nem szerepel a cápák étlapján!

A Földközi-tengerben a cápák felbukkanása ugyan gyakoribbá vált, de általában véve a támadások száma alacsony.

Chrisos Taklis tengerbiológus és természetvédő szerint az elmúlt években nem jelentettek halálos kimenetelű cápatámadást ebben a régióban, és a Földközi-tenger az egyik legbiztonságosabb célpont a cápákkal való találkozások tekintetében világszerte.

A Földközi-tengeren tapasztalható fokozott cápás jelenlétnek több oka van.

A szezonális dinamika kulcsfontosságú szerepet játszik, mivel a nyári hónapok egybeesnek bizonyos cápafajok, például a makó és a kékcápa születésével. A nőstény cápák sekélyebb vizekbe vándorolnak, hogy megszüljék ivadékaikat, illetve hogy ikrákat rakjanak (egyes cápafajok tojóivarúak), ami természetes jelenség, és hozzájárul ideiglenes jelenlétükhöz.

Egy másik ok, amiért a cápák az utóbbi időben különösen láthatóbbak lehettek a partokon, azzal a természetes ösztönükkel függ össze, hogy zsákmányt üldöznek, vagy akár időnként zavartan navigálnak. Ugyanakkor vándorcápák, így jellemzően nem tartózkodnak hosszú ideig ezeken a területeken.

Bár a cápák megjelenése továbbra is alacsony, korábban Görögországban is voltak incidensek, amelyek nem ritkán halálos kimenetelűek voltak. Ezek azonban nagyon ritkák voltak, körülbelül minden évtizedben egy, és egy tanulmánya, amelyet a görög halászati szaklapban tettek közzé, arra a következtetésre jutott, hogy a cápatámadások kockázata Görögországban általában véve alacsony, figyelembe véve az alacsony előfordulási gyakoriságot.

A Global Shark Attack File adatai szerint 2023-ban két cápatámadást regisztráltak Európában, egyet Spanyolországban, egyet pedig Portugáliában, mindkettőt fehér cápa okozta. Egyik incidens sem volt halálos kimenetelű, de az áldozatok meglehetősen sérülten végezték.

A Földközi-tenger vizeiben vélhetően mintegy 50 cápafaj él, és a legjobb módja annak, hogy megvédjük az úszókat a part menti vadállatoktól, az oktatás.

A biztonság érdekében a vízi sportok szerelmeseinek a part közelében kell maradniuk, úszás közben mindig legyen kísérőjük, és kerüljék az éjszakai órákban való úszást.

Az úszóknak úszás közben kerülniük kell a felesleges fröcskölést, mivel az a sebesült zsákmány benyomását keltheti. Az alkonyat sem a tökéletes időpont az úszásra, mert ilyenkor a cápák vadászni indulnak.

A Földközi-tenger viszonylag alacsony kockázata ellenére a cápák viselkedésével és a jelenlétükre adott megfelelő válaszlépésekkel kapcsolatos tudatosság erősítése továbbra is kulcsfontosságú. A cápafajok azonosítására és a találkozással járó potenciális kockázatok megértésére irányuló oktatással képessé tehetik az embereket arra, hogy megalapozottan cselekedjenek.

Kövess minket!