Home Érdekes helyek A Wörthi- tónál egy titokzatos szörny tartja rettegésben az embereket
Szerző: Vízpartok / Fotó: Wörthersee Tourismus GmbH/Gert Steinthaler

A klagenfurti Lindwurm a karintiai főváros nevezetessége. De vajon milyen állat rejtőzik e név mögött, és milyen legendából származik?

A klagenfurti Lindwurm egy jól ismert legenda, amely szorosan kapcsolódik az ausztriai Klagenfurt városának eredetéhez és nevezetességéhez. A legenda a szörnyűséges Lindwurmról szól, aki a Wörthersee környékét tartotta rettegésben. Ennek a legendás állatnak állított emléket a 16. században létrehozott nevezetesség. De vajon melyik állat rejtőzik mögötte? Egy sárkány, egy kígyó vagy valami egészen más? Egy 75 cm hosszú koponyáról, amelyet a 14. században találtak egy klagenfurti kavicsbányában, sokáig azt gondolták, hogy a mitikus lényé.

Lindwurm Klagenfurtban (c) Tourismusregion Klagenfurt am Wörthersee/Pixelpoint Multimedia

A legenda szerint a Lindwurm a Wörthersee partján lévő barlangban élt. Hatalmas testű sárkány kinézetű volt, és félelmet és rettegést árasztott a térségben. A Lindwurm rettegésben tartotta a lakosságot, jószágokat és egy-két embert is megevett.

A Lindwurm garázdálkodásának az vetett véget, amikor egy Szent György nevű bátor lovag elindult, hogy megküzdjön a szörnyeteggel. Szent György, akit Sárkányölő Györgyként is ismertek, megküzdött a Lindwurmmal, és sikerült legyőznie. A legenda egyes változataiban egy hercegnőt is megmentett, akit fel akartak áldozni a Lindwurmnak.

Miután a Lindwurmot legyőzték, Klagenfurt városának közepén temették el. Később ezen a helyen állították fel a Lindwurm-kutat, amely Szent Györgynek a Lindwurm elleni bátor harcát ábrázolja.

A klagenfurti Lindwurm a város jelképévé vált, és különböző kulturális ábrázolásokban, például a Lindwurmbrunnenben tisztelegnek előtte. A rejtélyt, hogy valójában melyik állatról van szó, egyébként 1840 óta próbálják megfejteni. Akkoriban egy grazi paleontológus a koponyát jégkorszaki gyapjas orrszarvúként azonosította.

Kövess minket!