Home JóTudni Egy nyaraló csak köveket gyűjtött a török tengerparton – most börtönbüntetés vár rá
Szerző: Vízpartok

Börtönbüntetésre számíthat egy belga turista, miután köveket gyűjtött Törökországban. A nő az akváriumát akarta feldobni a kövekkel. Most egyelőre nem hagyhatja el az országot.

Az antwerpeni Kim Mergits valószínűleg soha nem fogja elfelejteni ezt a nyaralást: a belga turista egynapos kirándulást tett férjével az Antalyától 73 kilométerre keletre fekvő Manavgatba, ahol három követ gyűjtöttek. A repülőtéren azonban az út szélén talált spontán szuvenír lett a veszte. Ugyanis egyikük sem tudta, hogy

a kövek kivitele Törökországból szigorúan tilos a törvény szerint.

Kim Mergit társa, Warre a flamand VRT rádiónak adott videóinterjúban elmondta: „A repülőtéri ellenőrzéseknél kiemeltek minket. Egy nő odajött hozzánk, és megkérdezte, hogy hoztunk-e sót vagy ásványi anyagokat. Én tagadtam, de azt mondtam neki, hogy van néhány kő a bőröndünkben. Gyakran visszük őket dekorációnak az akváriumomba”.

A vádlottak nem hagyhatják el az országot

A házaspárt a repülőtéri rendőrőrsre vitték kihallgatásra, majd visszaszállították a városközpontba. Másnap Kim Mergitnek meg kellett jelennie a bíróságon, és vallomást kellett tennie. „Hogy miért Kimnek kellett ezt megtennie és nem nekem, nem tudom, de ő nem hagyhatja el az országot. Három régészeti kő csempészésével vádolták” – mondja a társa. A vádlottra most súlyos pénzbírság vagy esetleges börtönbüntetés vár.

Az egyik követ a házaspár leírása szerint körülbelül ökölnyi méretű, homokszínű, és két virág van belevésve. Ezt a követ állítólag egy szeméttel teli sikátorban találta a házaspár. A másik két követ, amelyek márványdaraboknak és csillámpornak tűnnek, a tengerparton gyűjtötték össze. „Tele van velük” – védekezett a vádlottak élettársa a tudatlan lopásukkal.

Az antalyai múzeum szakértői tanúsítják a történelmi értéket

Ami most drámaian rontja a házaspár helyzetét: mint arról a The Brussels Times beszámolt, az antalyai tartományi kulturális és turisztikai igazgatóság most az antalyai múzeum szakértőivel vizsgáltatta meg a belgák bőröndjéből előkerült három követ. A két stilizált rozettával ellátott kő építészeti díszítőelem, a két márványdarab pedig történelmi padlóburkolat – közölték.

A Külügyminisztérium is figyelmezteti a Törökországba utazókat tájékoztató oldalán: „A „kulturális és természeti javak” megszerzése, birtoklása és kivitele tíz évig terjedő börtönbüntetéssel is büntethető, mivel ezek állami tulajdonnak minősülnek”. Szabálysértések esetén több hónapos előzetes letartóztatás és magas, esetenként 9000 euró körüli óvadékfizetés is gyakori a turisták esetében. Egyedi esetekben már börtönbüntetést is kiszabtak.

A Külügyminisztérium ezért nyomatékosan óva int attól, hogy régiségeket, régi érméket, kövületeket vagy hasonló tárgyakat vásároljanak kereskedőktől, vagy saját maguk gyűjtsenek. A törökországi rendőrség és vámhatóságok tágan értelmezik a „régiség” fogalmát: „Bármilyen megmunkált kő alá tartozhat. Mivel az utazók számára gyakorlatilag lehetetlen saját maguknak megállapítani, hogy egy ilyen tárgy antikvitásként védett-e, azoknak az utazóknak, akik nem rendelkeznek az illetékes török hatóságok megfelelő engedélyével, általában nem szabad megpróbálniuk köveket, érméket, fosszíliákat és régi kinézetű tárgyakat kivinni a poggyászukban.”.

A házaspár most Antalyában él ebben a bizonytalanságban

A házaspár, akik jelenleg egy antalyai lakásban laknak, nem tudja, mi lesz a sorsa. Kim Mergitnek most minden hétfőn jelentkeznie kell a rendőrségen, hogy ügyvédet keressen – az ügy akár hetekig is elhúzódhat.

A Sky Newsnak adott könnyes interjúban a boldogtalan nyaralópár a vádlott így nyilatkozott: „Megértjük, hogy hibáztunk, és hogy olyasmit tettünk, ami nem felel meg a törvénynek. Csak adjanak nekünk egy bírságot. Ki fogjuk fizetni, nem számít, hogy mennyit. Megértjük, hogy hibáztunk, de engem itt túlságosan keményen büntetnek”.

Kövess minket!