Home Fotók Titokzatos vár bújik meg a Balaton déli partján – Fotók
Szerző: Vízpartok / Fotók: hetedhetorszag.hu

A 2022-ben a vár északi oldalán panoráma- és pihenőteraszt alakítottak ki, amelyről lenyűgöző panoráma nyílik a Balatonra és a Kőröshegyi völgyhídra. Felsejlik a Tihanyi-félsziget is, tetején a bencés apátság jellegzetes tornyaival.

A 700 éves vár a dél-balatoni térség egyetlen megmaradt kővára.

A középkorban Kerekin keresztül vezetett az egyik legfontosabb kereskedelmi és hadászati útvonal Szlavónia felé. Ennek védelmére épült a Leveles erdő északi oldalából kiugró 283 méter magas, löszös, agyagos dombon Fehérkő vára.

A főleg téglából és kevés kőből álló vár első okleveles említése 1336-ból származik. A századok során több birtokosa is volt. Számos kisebb-nagyobb ostromot élt meg, például 1490-ben, amikor az országba betörő Habsburg Miksa főherceg katonái kirabolták és felégették az akkor a Báthoryak kezén lévő épületet. 1544-ben az akkor már egyébként is korszerűtlennek tartott erődítményt a magyar katonaság felrobbantotta, hogy a törökök ne foglalhassák el. A 18-19. században a vár tégláit és köveit környékbeli építkezésekhez hordták el, például a kereki templomhoz is felhasználták azokat.

2022-ben nemcsak Fehérkő várának környezete újult meg a biztonságos fa járdával, hanem az oda vezető túraútvonal is.

A várhoz Kereki széléről indul jelzett gyalogút vezet felfelé. Az erre járóknak Czikó-pihenő néven egy kis pihenőhelyet alakítottak ki az amáliapusztai ménesbirtok szomszédságában fedett padokkal, asztalokkal, kúttal.

Az innen a dombtetőre szép erdőben vezető út nem túl hosszú, de vannak meredek szakaszai is, melyek esős időben csúszóssá válhatnak.

Szerencsére a legnehezebb pontokon korlát segíti a kapaszkodást, és két padon is megpihenhetünk menet közben.

A vár egész évben szabadon és ingyenesen látogatható.

Kövess minket!