Home Zöldpart Piran új delfinközpontja a delfinek titokzatos világába nyújt betekintést
Szerző: Vízpartok

Az elmúlt 20 évben 400 bálnát számoltak meg a Felső-Adriában. Egy új delfinközpont Piranban most betekintést nyújt titokzatos világukba.

Három méter hosszúak és akár 230 kilogrammosak is lehetnek, az Adriai-tenger északi részén vándorolnak, és lelkes figyelmet keltenek.

„Az elmúlt 20 évben mintegy 400 bálnát számoltak meg, köztük uszonyos bálnákat is. Körülbelül 150 delfin, főként palackorrú delfinek élnek állandóan a Trieszti-öbölben, és itt hozzák világra kicsinyeiket. A többiek követik a táplálékforrásaikat vagy a hajókat, majd újra továbbállnak”

– mondja Krista Lokar a Morigenos (kelta szóval: a tengerben született) szlovén szervezet munkatársa, amely a tengeri emlősök titokzatos világának kutatásával és védelmével foglalkozik.

A szlovén tengerparti városban, Piranban a szervezet nemrégiben egy régóta dédelgetett álmát valósította meg azzal, hogy megnyitotta saját delfinközpontját: a tudomány és a nagyközönség találkozóhelye, amelynek célja a tengeri ökoszisztéma és annak biológiai sokféleségének megőrzése.

Az érdeklődők többet megtudhatnak a kutatási módszerekről, és megtudhatják, milyen fotófelszereléseket használnak a bálnaészlelésekhez, hogyan lehet felismerni és regisztrálni a delfineket.

Egy hangterem akusztikusan tükrözi a tenger hangjait, a delfinek füttyét, a bálnák énekét vagy a hajómotorok zaját, és szemlélteti a zajok fontosságát és veszélyeit. Interaktív kiállítási elemek segítségével a látogatók szlovén, angol vagy olasz nyelven kereshetik a nyomokat.

„A delfinek társas lények, akik csoportokban élnek együtt” – meséli Krista Lokar: „Lehetnek egymással barátságosak vagy durvák és agresszívek. A játékok és a rangsorolási viták mindennaposak. Harapdálják egymást, testüket harci hegek borítják. Az egyedeket a hátúszójukon lévő hegek és karcolások alapján tudjuk megkülönböztetni, amelyeket a cápákkal folytatott harcok vagy a hajócsavarral való találkozás is okozhat. Emellett pigmentfoltokról vagy egyedi uszonyformáról is felismerjük őket”.

A nagytestű tengeri emlősök létfontosságú szerepet játszanak a tengeri ökoszisztéma egyensúlyban tartásában. „30-40 évig élnek, és természetes egyensúlyban tartják a táplálékforrásaik populációit” – mondja Lokar. „Ha ők jól vannak, az óceán is jól van.”

Delfinközpont: A Morigenos központ Piranban, a Tartini tér 10. szám alatt található.

Nyitvatartási idő: Előszezonban szerdától péntekig és minden hónap utolsó szombatján 10 órától 16 óráig.

Belépőjegy: 5 euró felnőtteknek, 3 euró gyermekeknek, diákoknak és nyugdíjasoknak.

Kövess minket!