VÍZPARTOK Hírek a forrástól a tengerig

Agresszív sirályok még a turisták szájából is ellopják az ételt

2023. szeptember 24.

Szerző: Vízpartok

Velencében már embereket kellett kórházba szállítani sirálytámadások után.
hetedhetshop.hu

A velencei városvezetés most figyelmeztető táblákkal tiltja az ételek szemetesekbe dobását, a szállodák szórópisztolyokat osztogatnak.

„Veszély! Óvakodj a sirályoktól! (Ellopják az ételedet.)”

Ez a figyelmeztetés olvasható most Velence történelmi óvárosának számos szemetesén – azzal a kiegészítéssel együtt, hogy a szemetesekbe vagy azok mellé ne dobjunk ki ételmaradékot. Ugyanis egyre nagyobb gondot okoznak az agresszív állatok, amelyek a turistákra és a táplálék után kutatva támadnak a helyiekre. Tavaly a nyaralóknak sirályriasztóként szórópisztolyokat osztogattak. Ezt az intézkedést idén is alkalmazzák. Ezen kívül az önkormányzat most mintegy 100, sirályokra figyelmeztető matricát helyezett el a szemetes konténereken.

Általános figyelmeztetés, hogy ne együnk a szabadban, és még csak ne is etessük a sirályokat, és ezzel ne vonzzuk őket. Amint arról több olasz médium is beszámolt, emberek már kórházban kötöttek ki, miután sirályok támadtak rájuk. Az egyik eset, amely a Calatrava-híd közelében történt, különös figyelmet keltett.

Egy nő éppen egy diót akart enni, amikor egy sirály lecsapott rá, és gyakorlatilag kivette a szájából. A nőnek megvágta az ajkát az állat éles csőre.

Mint Mauro Bon, a velencei Természettudományi Múzeum ornitológusa a Corriere del Veneto című lapnak kifejtette, a sirályok természetes szokása, hogy más madarakra támadnak, és közvetlenül a csőrükből lopják el az élelmet – ez a viselkedés most átragadt az emberre is, amikor megtámadják.

Más tengerparti városokban már léteznek sirályokra figyelmeztető táblák. Velencében újdonság az a kiegészítő tanács, hogy ne hagyjunk ételmaradékot a nyitott szemetesekben. A táblákat Velence legforgalmasabb területein helyezték ki: a vasútállomáson, a Piazzale Román és a Marciana negyedben, de a temetőnél is, ahol az állatok gyakran fészkelnek.

Ez is érdekelhet >

Legfrissebb hírek >