VÍZPARTOK Hírek a forrástól a tengerig

Népszerű sportot tiltottak be a smaragdzöld alpesi hegyi tavon

2023. szeptember 22.

Szerző: Vízpartok / Fotó: Leopoldsteinersee © Steiermark Tourismus | Michael Weberberger

Miután a sportolókhoz intézett kérelem nem vált be, most tiltó táblákat helyeztek el.
hetedhetshop.hu

Az Eisenerzben található Leopoldsteinersee-nél a stand-up paddlerek (SUP) növekvő száma miatt úgy döntöttek, hogy betiltják ezt a sportot. Miután a sportolókhoz intézett kérelem nem vált be, most tiltó táblákat használnak.

Az Eisenerzben található Leopoldsteinersee egy természeti ékszer, amely szép napokon Stájerország egész területéről és azon túlról is vonzza a vendégeket.

Az Eisenerzben található Leopoldstein-tó igazi természeti ékszer, amely az év bármely szakában kifejti különleges varázsát. Nem meglepő, hogy nemcsak a helyiek, hanem a régió és a tartomány határain messze túl élő vendégek számára is vonzó központ.

Szép napokon a Leopoldstein-tó valóságos tömegeket vonz, ami többször is nehézségekhez vezet. A tavon az utóbbi hónapokban és években folyamatosan növekvő számú stand-up evezős például sokaknak – köztük a Leopoldstein-tó tulajdonosának, a Hohenberg családnak – nem tetszik.

Ennek megfelelően egy ideje úgy döntöttek, hogy a tavon való stand-up evezés tilalmát írásba foglalják, és tiltó táblákat helyeztek el a tavon. Ami viszont nem tetszik a stand-up evezés szerelmeseinek.

„Semmi bajunk a stand-up evezősökkel. az egyetlen gondunk az, hogy megőrizzük a tó szépségét és nyugalmát, és ne zavarjuk” – magyarázza Franz Kesselstatt a hohenbergi erdészeti igazgatóságról. Szerinte ez volt az egyetlen indítéka a stand-up paddling betiltásáról szóló döntésnek. „Az utóbbi időben jelentősen megnőtt a stand-up evezők száma a tónál” – mondja Kesselstatt.

Azt mondja, eleinte közvetlenül keresték meg az embereket, és személyesen hívták fel a figyelmüket a fennálló tilalomra: „Ennek általában nem sok hatása volt, és ez is újra és újra súrlódásokhoz vezetett. Ezt már nem akartuk. Ezért úgy döntöttünk, hogy kitesszük a tiltó táblákat” – magyarázza Kesselstatt. Ez szerinte javulást hozott. „Sajnos mindig lesz néhány makacs ember, aki nem tartja be a tilalmakat” – mondja.

Rámutat, hogy a Leopoldstein-tónál mindig is tilos volt a csónakok közlekedése – kivéve az Eisenerzi csónakkölcsönzőnél kikötött csónakokat.

Elmondta, hogy tisztában van azzal, hogy a stand-up paddling számos más tavon engedélyezett, de: „A Hohenberg család kívánsága, hogy megvédjék a Leopoldsteinersee nyugalmát, jogos. Semmi kifogásunk a tóban fürdőző kutyák ellen. Ez viszont más tavakon nagyon gyakran tilos” – mondja Kesselstatt.

Néhány évvel ezelőtt hasonló módon kellett közbelépnünk: „Akkoriban a szezonban több száz szörfös volt a tavon. Ez sem volt elfogadható. Így ezt a tendenciát akkoriban szintén megállítottuk.”

Ez is érdekelhet >

Legfrissebb hírek >