Drágul a nyaralás Görögországban: 2024-től új adókat vetnek ki a turistákra

2023. szeptember 19.

Szerző: Vízpartok

A görög kormány azt szeretné, ha a nyaralók magasabb adókkal járulnának hozzá a katasztrófák utáni újjáépítéshez.
hetedhetshop.hu

A pusztító erdőtüzek és áradások ellenére Görögország idén új turisztikai rekordot vár. A kormány most azt szeretné, ha a nyaralók magasabb adókkal járulnának hozzá a katasztrófák utáni újjáépítéshez.

A képek sokkoltak: a nyári hónapokban először hatalmas erdőtüzek tomboltak Görögország számos részén – jó néhányan életüket vesztették, majd amikor az erdőtüzeket eloltották, jött az árvízkatasztrófa. Emellett a „Daniel” nevű mediterrán ciklon hatalmas pusztítást hagyott maga után az infrastruktúrában, és terméskiesést okozott Thesszáliában, Görögország legfontosabb mezőgazdasági területén.

És a görögországi turizmus? Ennek ellenére virágzik! Az ország arra számít, hogy az eddigi rekordot, a 33 millió nyaralót idén, 2019-ben megdönti. A görög kormány ezt szeretné kihasználni.

Kyriakos Mitsotakis görög miniszterelnök széles körű segítséget ígért az árvízkatasztrófa károsultjainak. „Amit elvesztettünk, azt közösen – az állam és a polgárok – jobban fogjuk újjáépíteni” – idézte Mitsotakis szavait a Handelsblatt.

A miniszterelnök a szaloniki turisztikai vásáron azt is bejelentette, hogy a jövőben lesz egy természeti katasztrófa alap és kötelező teljes körű biztosítás a természeti katasztrófák ellen minden vállalkozás számára. Ezek és az újjáépítés finanszírozásában a turizmusnak is szerepet kell vállalnia.

A nyaralók számára ez azt jelenti, hogy hamarosan drágább lehet a görögországi utazás. 2024-től ugyanis megemelik az úgynevezett ágyadót az ország összes turistaszállására és szállodájára – írja a Traveldailynews görög hírportál. Ez jelenleg éjszakánként 50 cent és 4 euró között mozog.

A jövő évtől 1,50 euró lesz (korábban 0,50 euró) az egy-két csillagos szállodák esetében. A háromcsillagos szállodáknak 3 euróval (korábban 1,50 euró), a négycsillagosoknak 7 euróval (korábban 3 euró), az ötcsillagosoknak pedig 10 euróval (korábban 4 euró) kell majd többet fizetniük éjszakánként.

A görög kormány 2024-ben akár 300 millió eurós többletbevételre számít.

Egy luxusszálloda esetében ez csak szállásadónként 70 eurós pluszköltséget jelent egy hét alatt. Ezt persze részben a turistákra hárítanák át – mondja Grigoris Tasios, a Panhellenic Hoteliers Association elnöke. Ez azonban rossz hatással lehet a turisták számára 2024-ben, mondja Tasios.

Néhányan Görögországban talán nem lennének annyira csalódottak, ha jövőre valamivel kevesebb utazó érkezne az országba, mert az ország is küzd a tömegturizmus problémáival. Ezért a főváros, Athén egyik legnépszerűbb látnivalójára, az Akropoliszra most egy foglalási rendszert vezettek be – a turistaáradat jobb kezelése érdekében.

A „Traveldailynews” szerint Mitsotakis miniszterelnök azt is elmondta, hogy a közeljövőben várhatóan jelentősen meghosszabbodik a turisztikai szezon Görögországban. A szezon a jelenlegi április-május és szeptember-október közötti időszak helyett ezután márciustól októberig vagy novemberig tartana. Ez automatikusan kiegyenlítené a turista tömegeket.

hetedhetshop.hu

Ez is érdekelhet

Legfrissebb hírek