Home Legszebb Tömegturizmustól távol: 5 gyönyörű vadvízi fürdőhely Görögországban
Szerző: Vízpartok / Címlapfotó: Plastira tavak (c) flickr/Panos

A több mint 300 szigettel és 14 000 kilométernyi tengerparttal rendelkező Görögország a legszebb homokos strandok és kis tengerparti öblök széles választékát rejti magában. De a szárazföld belsejében is számos gyönyörű fürdőhely található, amelyek tökéletesen kombinálhatók kirándulásokkal, vízi sporttevékenységekkel és túrázással.

1. Vathilimno-vízesés, Leszbosz szigete

Strandok és dűnék, végtelen olajfaligetek és fenyőerdők, vulkanikus tájak és megkövült erdő, valamint számos rejtett vízesés: Leszbosz a harmadik legnagyobb görög sziget, amely tagja az Unesco Európai Geoparkok Hálózatának, hihetetlenül változatos.

Leszbosz egyik legszebb vízesése a Vathilimno-vízesés, Pterounda falu közelében. A vízeséshez vezető túra kiindulópontja Leszbosz egyik legkisebb faluja, Reuma vagy Rema. Onnan fából készült túrajelzések mutatják az utat a vadonba. A vízesés vize a sziklákon átfolyik, és egy medencében gyűlik össze, amely fürdőzésre hívogat.

A vízesésnek az évszaktól függően néha több vagy kevesebb vize van; a téli hónapokban és tavasszal általában több a víz.

A fürdőzés nem veszélytelen, figyelembe kell venni, hogy az ismeretlen vizekben való vadfürdőzés bizonyos kockázatokkal járhat (az esetleges áramlatok, a hőmérséklet stb. alábecslése). Továbbá az Észak-Pindos Nemzeti Parkban hivatalosan tilos a folyókban és tavakban való fürdés. Az aktuális előírásokról tájékozódj az adott parkigazgatóságok honlapjain.

2. Plastira tavak, Thesszália

Az ember alkotta Plastira-tó valójában egy víztározó, és nem egy igazi „természetes” fürdőtó. A Plastirai-tó önkormányzata szerint azonban állítólag azon ritka esetek egyike, amikor „az emberi beavatkozás egy páratlan szépségű természeti környezet kialakulásához vezetett”.

A fenséges Agrafa-hegység által körülvett tó a Nevropolis-fennsíkon található, Karditsa prefektúra nyugati részén, Thesszália régióban. A víztömeg tizenkét kilométer hosszú és négy kilométer széles. Az önkormányzat szerint a legnagyobb mélysége 60, a legnagyobb magassága pedig 750 méter.

A tározó 400 millió köbméter vízzel látja el Karditsa városát és a prefektúra 38 települését. Ezenkívül a tó vize táplálja a vízerőművet és öntözi a thesszáliai síkságot.

A tavon évente megrendezik Görögország egyik legrangosabb úszóversenyét. A sportolóknak öt kilométeres távot kell megtenniük a Pezoula strandtól a Lampero strandig. A tóban nemcsak úszni lehet, hanem kenuzni, kajakozni vagy vízisíelni is lehet rajta, horgászni, lovagolni a partján, siklóernyőzni fölötte, vagy egyszerűen csak élvezni a kilátást a partról.

3. Potami vízesések, Szamosz-sziget

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Selina (@selinadejonckheere) által megosztott bejegyzés

Szamosz még mindig a kevésbé ismert görög szigetek közé tartozik, az Égei-tenger keleti részén, Görögország területén található, közel a török szárazföldhöz. A szigeten született Püthagorasz, a híres filozófus és matematikus a Kr. e. 6. század elején.

Szamoszon nem csak az olyan strandok, mint a Livadaki, a Kerveli vagy a Tsamadou Beach vonzzák a fürdőzés szerelmeseit. A Potami vízeséseknél is felfrissülhetsz, ezek a sziget egyik legszebb helyei.

A vízesések Szamosz északnyugati oldalán találhatók, mintegy öt kilométerre Karlovasi kikötővárostól és egy kilométerre a Palvi strandtól.

Ahhoz, hogy elérjük őket, egy sűrű erdővel körülvett, lenyűgöző szurdokon kell áthaladnunk. A vízesések körülbelül két méter magasak, és némelyikük csak úszva érhető el. Ha szereted a kanyonozást és a természetben való fürdőzést, akkor megéri ide elmenni. Ne feledkezz meg a jó túracipőről és az úszófelszerelésről!

A vízesések mellett több útvonal vezet el (5,6 kilométer, 2,8 kilométer és 1,6 kilométer). Indulhatsz a karlovasi kikötőből, vagy kezdheted a túrát az Archontissa tavernánál.

4. Lousios-szurdok Dimitsana közelében, Árkádia, Peleponnészosz

File:Lousios River.jpg(c) wikipedia/Nochoje

Dimitsana egy festői hegyi falu a Peloponnészosz-félsziget szívében, ahol természetes medencék és vízesések találhatók, amelyeket a környező hegyek táplálnak.

Dimitsana közelében a Lousios nevű hegyi folyó az azonos nevű szurdokban folyik. Sokak szerint a kanyon az ország egyik legszebb szurdoka.

Az adrenalinfüggők raftingolhatnak vagy akár kanyoningolhatnak is a keskeny folyón. A szervezett kalandtúrák az árkádiai Atsicholos faluból indulnak lefelé a folyón. Három kilométer után a Lousios a Peloponnészosz legnagyobb folyójába, az Alfiosba torkollik, ahol négy-öt óra után véget ér a kaland.

Ha ez túl sok akciónak bizonyul, a Manalon ösvényen a folyó mentén is túrázhatsz. Ez az első túraútvonal Görögországban, amelyet az Európai Természetjáró Szövetség (ERA) minősített. Hossza 75 kilométer, és nyolc szakaszon keresztül teljesíthető.

A legenda szerint nimfák itt fürösztötték a folyóban az istenek újszülött atyját, Zeuszt.

Podromos kolostor (c) flickr/Fred Bigio

A kiindulópont Sztemnitsa aranyműves falu, a végpont Lagkadia hegyi falu. Az első szakasz 12,5 kilométer hosszú, és Sztemnitszából Dimitsanába vezet. Az útvonal elhalad a sziklába épített Podromos kolostor mellett, végül leereszkedik a szurdokba a folyóhoz, egészen Dimitsanáig.

Az útvonal Görögország legrégebbi és legtörténelmibb kolostorának, a Fiilosofou régi kolostorának (i. sz. 963-ban épült) és a Filosofos új kolostorának (1691 előtt épült) romjai mellett is elhalad. Az útvonal elhalad a Vízierő Szabadtéri Múzeum mellett is, ahol felújított malmok láthatók.

5. Galani strand, Nestos-szurdok

Nestos folyó (c) flickr/Heinz Bunse

A Nestos Görögország egyik legnagyobb folyója. A bulgáriai Rila-hegységben ered, és a Trák-tengerbe ömlik Thassosszal szemben. Összesen több mint 240 kilométer hosszú. Ebből 140 kilométer Görögországban kanyarog, egy lenyűgöző szurdokban.

Az egyik oldalon sziklák tornyosulnak akár ezer méter magasra, míg a másik oldalon sűrű erdők és szakaszosan hosszú homokos strandok várnak. Az egyik ilyen a Galani strand a nyugat-trákiai Xanthi város közelében található. Stavroupoli faluból a Nestos folyó ösvényén túrázhatsz a tengerparttal határos Galani nevű, azonos nevű faluba.

Kövess minket!