5 adriai hal, amit a horvát tengerparti éttermekben biztosan megkóstolhatsz

2023. szeptember 12.

Szerző: Vízpartok

Ha ehető horvát halakról van szó, a lista elég hosszú. Mivel minden tengerparti étteremben jellemzően frissen fogott adriai halat kínálnak, fontos tudni, melyek azok, amelyek a nyári tömegturizmus miatt mindig gyorsan elfogynak.
hetedhetshop.hu

ORADA (Aranydurbincs)

Az orada szinte minden étlapon szerepel, amit a tengerparton találunk, az Isztriai-félsziget legészakibb részeitől egészen Dalmácia legdélebbi részéig (Konavle). Ez a népszerű ehető horvát hal a sügérfélék rendjébe tartozik, és az Atlanti-óceán keleti részén és a Földközi-tengerben is elterjedt. Az Adria e „királynője” általában 35 centiméter körüli hosszúságúra nő (de néha ennél jóval nagyobbra is), és általában húsz méter körüli mélységben él, a téli időszakban mélyebbre merül.

Ha kikerül a vízből a tányérra, az oradát jellemzően burgonyával és mángolddal tálalják.

BRANCIN (Farkassügér)

Az enyhe ízéről ismert tengeri sügér szintén népszerű horvátországi tengeri étel, különösen a tengerparton. A jellemzően grillezett, szintén mángolddal és burgonyával tálalt tengeri sügér pikkelyes és nagyon puha húsú.

Sokan állítják, hogy a legjobb tengeri sügért az isztriai partoknál fogják, de a dalmátok természetesen nem értenének egyet. Az európai tengeri sügért széles körben a Földközi-tengerben élő legfontosabb halak között tartják számon.

SRDELA (Szardínia)

Ezek az ízletes kis halak minden tengerparti horvát étlapon szerepelnek, Dalmáciában pedig különösen dicsőítik ezeket a szardíniafélék nemzetségébe tartozó rájaszárnyú halakat. Egész évben kaphatók, és számtalan módon készítik el őket. Természetesen, mint többé-kevésbé minden mást Dalmáciában, jellemzően grillezik, de lehet sütni, pácolni és sózni is. A szardínia és a szardella tulajdonképpen ugyanaz, csak az előbbi kisebb, az utóbbi pedig nagyobb.

A halászok és családjaik által Dalmáciában számtalan generáció óta sós snackként fogyasztott szardíniát gyakran grillezve, paprikával, citrommal és fokhagymával tálalják.

KOVAČ (Szent Péter hala)

Az angolul Peter’s fishnek vagy St. Pierre-nek is nevezett, vagy más néven horvátul Šanpjer, a Szent Péter hala a legtöbb horvát étlapon népszerű hal. Ezt a horvát étkezési halat a hátúszó mentén elhelyezkedő szokatlanul hosszú tüskék és az oldalirányban összenyomott test jellemzi. Arcát tekintve biztosan nem fog megnyerni semmilyen tengeri szépségversenyt, de az ízét sok tenger gyümölcsei kedvelője páratlanul jónak tartja.

A horvát vizek eme állandó lakóját általában filézik, grillezik, és a helyben készült, ínycsiklandó dalmát (vagy isztriai) olívaolajjal locsolják meg. Mivel az étel mellé általában friss zöldségek is járnak, ezt az ételt mindenképpen meg kell kóstolni, ha Horvátországban járunk.

GRDOBINA (Ördöghal)

Mit is mondhatnánk a meglehetősen furcsa kinézetű ördöghalról? Ez a furcsán lapos, széles szájú, rongyfogú, békaszerű tengeri élőlény kárpótol a külsejéért, amint a tányérra kerül. Az ördöghal a legtöbb menü alapdarabja, és szilárdan kiérdemelte helyét a horvát konyha világában, különösen a tengerparton. A csontok hiánya miatt gyakran belekerül a népszerű dalmát gregada halpörköltbe.

Az ördöghal fehér húsáról ismert, amelyet egyesek még a homárhoz is hasonlítanak. Ha nagyon friss, nincs benne az a „halasság”, amit logikusan elvárnánk tőle, ezért kapta a „szegény ember homárja” becenevet.

hetedhetshop.hu

Ez is érdekelhet

Legfrissebb hírek