Home Legszebb Itt vannak a legjobb tippek a varázslatos Český Krumlov meglátogatásához
Szerző: Vízpartok

Český Krumlov gyönyörű környezetben, a Moldva folyó kettős kanyarulatának partján fekszik. Csehország egyik leglátogatottabb turisztikai célpontja. Történelmi negyedét az UNESCO a Világörökség részének nyilvánította.

Český Krumlovot „Prága kicsiben” néven is emlegetik, többek között a középkori várral rendelkező óvárosának köszönhetően.

Nagy testvéréhez, Prágához hasonlóan a Moldva folyó partján fekszik, és Prágához hasonlóan hatalmas vár uralja – bár a prágai vár az egyetlen Csehországban, amely nagyobb, mint Český Krumlov.

(c) hetedhetorszag.hu

Autómentes óváros

Český Krumlov felfedezését a legjobban a színes történelmi épületekkel tarkított óváros macskaköves utcáin tett sétával kezdhetjük. Még ha csak sodródunk is, előbb-utóbb elérjük a régi piacteret, a Náměstí Svornostit, amelyet a szökőkútról és a tornyosuló pestisoszlopról azonnal felismerünk. Ha a sikátorok egyik furcsa kávézója sem csábítana pihenésre, a téren található kávézóból vagy étteremből is megfigyelheti a helyiek és turisták nyüzsgését.

A Náměstí Svornosti egész évben népszerű helyszín – advent idején a karácsonyi vásárnak is otthont ad (c) hetedhetorszag.hu

Český Krumlov vára

Nem kérdés, Český Krumlov vára a város nevezetessége és fénypontja. Az óvárostól északra, a Moldva folyó túloldalán található, és Közép-Európa egyik legjelentősebb építészeti emléke. A vár 1250-ből származik, amikor egy gótikus várat építettek a helyén, amely a 16. században impozáns reneszánsz stílusú rezidenciává fejlődött.

Érdemes bőven időt szánni a látogatásra, mivel a kastély területén 40 épület és palota található öt kastélyudvarral, a Mantel-híddal (népszerű fotóhely!) és a héthektáros kastélykerttel. A kastélypark látogatása ingyenes.

A palotatorony 162 lépcsőfokának megmászása után talán a legszebb panorámát is nyújtja Český Krumlovra a vörös háztetőkkel, templomtornyokkal és Moldva-hurkokkal. A feljutás azonban belépődíjas.

Kolostorok Český Krumlovban és környékén

A történelem szerelmeseire Český Krumlov három kolostora is vár: a Minoriták kolostorának egykori zárdájában található Kolostormúzeum, a Zlatá Koruna kolostor és az egykori Kuklov kolostor és várromok.

A Kolostormúzeum a vár közelében található. A kiállítás megtekintése során megismerkedhet a Český Krumlov-i szerzetesi élettel, valamint a különleges kolostori művészettel, és megtekintheti a Corpus Christi és a Szent Mária-templomot.

A Zlata Koruna kolostor belső udvara gótikus stílusban, fehér és szürke épületekkel. A Český Krumlovtól nem messze található Zlata Koruna kolostor a gótikus építészet gyöngyszeme.

A Zlatá Koruna kolostor hét kilométerre Český Krumlov központjától található, és a gótikus építészet kiemelkedő példája Közép-Európában. Az épületet leglátványosabban a tematikus túrák egyikén ismerhetjük meg.

A Kuklov kolostor mintegy 24 kilométerre fekszik Český Krumlovtól, és a Szent András-templomáról híres, amelyből azonban csak az alapfalak maradtak meg a magas gótikus ablakokkal.

Český Krumlov zsinagógája: a szecesszió gyöngyszeme

Český Krumlov zsinagógája 1909-es építése óta uralja a városképet, akárcsak a vár, a Moldva és a templomtornyok.

A második világháború után az épület először az amerikai katonák, majd később a protestáns hívek imatermeként szolgált, mielőtt tábor lett belőle. A város zsidó közössége csak 1990-ben kapta vissza zsinagógáját. Ezt követően 2012-ig a legapróbb részletekig felújították. A lenyűgöző eredményt érdemes megnézni!

Egon Schiele Művészeti Központ

Különösen, ha művészetkedvelő vagy, nem szabad kihagynod a Moldva partjától nem messze található Egon Schiele Művészeti Központot. Az osztrák festő édesanyja Český Krumlovban született, de a kiállítás nemcsak Schiele életéről és munkásságáról tanít, hanem a kortárs cseh művészekről is.

A kikapcsolódáshoz utána a hangulatos múzeumi kávézót ajánljuk.

Tutajozás a Moldván

A tutajozás a Vltaván Český Krumlovban olyan élmény, amelynek nagy hagyománya van.

Český Krumlov óvárosát nem csak a Moldváról csónakázva, hanem – és ez a legjobb – tutajról is élvezheted! A tutajépítésnek és a tutajozásnak évszázados helyi hagyománya van, hiszen egykor többek között fát, sőt élelmiszert is szállítottak vele. Az egyórás utazás során a tutajkapitány mindent elmond a Český Krumlov-i tutajozásról és a folyóparti látnivalókról.

Český Krumlov legszebb kilátópontjai

A vártoronyból nyíló kilátáson kívül Český Krumlovban vannak más gyönyörű kilátópontok is, de ez a három a legjobb.

Český Krumlov egyik legszebb panorámája a Křížová Horáról, az óvárostól délre fekvő dombról nyílik. Gyalog körülbelül 45 perc alatt érheted el, de a hosszú séta és a mászás megéri: az egész városra rálátni, a várral és a tornyokkal, valamint a hegyekkel a háttérben. Különösen romantikus itt a naplemente.

Az Objížďková nevű utcában, nem messze a buszpályaudvartól és a városi színház parkolójától álomszerű kilátás nyílik az Óvárosra és a Moldva folyóra – a háttérben a várral. A látvány este a leglenyűgözőbb, amikor a várudvar már kivilágított.

Egy népszerű, de ezért nem kevésbé festői kilátópont a Seminární Zahrada nevet viseli, és a Regionális Múzeum mellett található. Innen is a legszebb oldaláról mutatkozik meg a várpark.

Český Krumlov kulináris csábításai

(c) hetedhetorszag.hu

A sok történelem és építészet után egy hideg sörre vágysz? Český Krumlovban számos helyen kapható. De ha szeretnél egy kicsit megismerkedni a helyi sörfőző hagyományokkal, és látni szeretnéd, hogyan készül a sör, akkor a Krumlovi Sörfőzde a megfelelő hely a gyártótermeivel.

A pazarul felújított és szállodává, étterem- és múzeumkomplexummá alakított Krumlov-malom Český Krumlovban a város egyik legizgalmasabb kulináris címe. A belső tér stílusos, anélkül, hogy elveszítené az öreg malom történelmi hangulatát, az étlapon pedig olyan hagyományos cseh és szezonális ételeket találunk, mint a sertéssült és savanyú káposzta dél-cseh burgonyatortával és eredeti malomserpenyővel.

Český Krumlovban szinte mindenhol kapható trdelník. A desszert Szlovákiából származik, de különösen Český Krumlovban számos utcai bódéban lehet kapni. A sütemény élesztős tésztából áll, amelyet pálcikára sodornak, és tűzön cukorral és dióforgáccsal vonják be. Többféle változata létezik, és a fahéjas és cukros, fahéjas kiflire emlékeztető trdelník is nagyon finom.

Kövess minket!