Kalocsa fűszernövényének, a paprikának rendeznek fesztivált a hétvégén

2023. szeptember 8.

Szerző: MTI

A Duna-parti városban a paprika felhasználásával a főzőverseny is lesz.
hetedhetshop.hu

Kalocsa fűszernövényét, a paprikát ünneplik péntektől vasárnapig az érseki központban.

A paprika betakarításának idejéhez köthető kulturális programsorozat, a 32. Paprika- és Gasztrofesztivál népszerűsíti a minőségi paprikát és termesztésének hagyományait, az ezeréves érseki város történelmi múltját és gasztronómiáját, valamint Kalocsa népművészeti örökségét. Mindemellett célja az is, hogy a kalocsaiak élményekkel gazdagodjanak, a távolabbról odalátogatók pedig messzire vigyék a rendezvény, a város jó hírét.

27 éve szervezték meg először a paprikás ételek főzőversenyét Kalocsán a fesztivál keretein belül, de a koronavírus-járvány miatt két év kimaradt, így ez a 25. alkalom, amikor egy főzőverseny főszereplője a hungarikum, a kalocsai fűszerpaprika-őrlemény.

A kiírás szerint bármilyen étellel nevezhetnek a résztvevők, amennyiben paprika is szerepel a hozzávalók között. A főzőversenyre nemcsak Kalocsa környékéről és Magyarország távolabbi vidékeiről érkeznek majd csapatok, hanem várhatóan a Vajdaságból és a Felvidékről is. A díszvendég a Hortobágy lesz, amely csikósokból verbuválódott főzőcsapatot is kiállít.

Újdonság lesz a „Bajnokok utcája”, ahová a korábbi főzőversenyek bajnokai kapnak meghívást, és ahol külön versenyben választják ki az év Bajnokok Bajnokát. A Benke Laci Bácsi Emlékdíjat pedig annak ítéli majd oda a zsűri, aki sajátságosan ötvözi a hagyománytiszteletet, az innovációt és a szakmai professzionalizmust a néhai Benke László jó kedélyű, könnyed főzési stílusával.

Tovább bővül a Kalocsai Szent István Paprika Lovagrend is, hiszen a programsorozat keretében két új tagot avatnak majd.

A hivatalos megnyitót péntek délután rendezik meg, előtte Agrár Hungarikum címmel szakmai kerekasztal-beszélgetést és terményáldással egybekötött ünnepi szentmisét tartanak, valamint megkoszorúzzák Márkus Ferenc növénynemesítő, paprikakutató emléktábláját.

A paprikafesztivál ideje alatt erősíti meg a 2017-ben megkötött testvérvárosi együttműködési megállapodást Kalocsa városa Altinóval. Az olaszországi községben szintén sok család foglalkozik paprikatermesztéssel, és nagy kultusza van a fűszerpaprikának. Az ötéves kapcsolatot megerősítő ceremónián részt vesz az olasz település polgármestere, Vincenzo Muratelli is.

A Csíplek Kalocsa! szlogennel zajló háromnapos rendezvénysorozat esti óráiban fellép többek között az ORIGAMiES, a Magna Cum Laude, a The Minds és a Republic zenekar is. A muzsika kedvelői azonban hallhatnak nóta- és népdalcsokrot, valamint fúvószenekari koncertet is.

A gyermekes családoknak egyebek mellett könyv- és néptáncbemutatóval, bábelőadással, zsonglőrműsorral, vidámparkkal készülnek.

Zenefelismerési feladatra és képrejtvényekre is számíthatnak azok a vállalkozó kedvűek, akik beneveznek a fesztiválprogramok sorát záró Kalocsa-kvízre. A játékos műveltségi vetélkedőre 2-15 fős csapatok jelentkezését várják.

A paprikafesztiválhoz kapcsolódva a Dunatáj Fotókör Egy pillanatban, egy történet címmel kiállítást, a Fazekas Alkotóház pedig Értékek mentén címmel szezonzáró rendezvényt szervez, de a programsorozat ideje alatt zajlik a jubileumi, 10. Bükkös Ákos Sakkverseny is.

Kalocsa a Duna menti fűszerpaprika-termesztés, -feldolgozás és -nemesítés központja. A 20. század elejétől híres fűszerpaprika-feldolgozásáról. A fűszerpaprika-nemesítés a világon elsőként 1917-ben Magyarországon, Kalocsán indult meg, itt létesült a világ első paprikakísérleti állomása.

hetedhetshop.hu

Ez is érdekelhet

Legfrissebb hírek