Home JóTudni Szúnyogriadó a Garda-tónál: több dengue-lázas eset fordult elő
Szerző: Vízpartok

Magas láz, erős végtagfájdalom, bőrkiütések: a Garda-tónál rövid időn belül két embernél is megjelentek a szúnyogok által terjesztett dengue-láz jellegzetes tünetei.

A Garda-tónál egyre nagyobb az aggodalom a dengue-láz, egy influenzaszerű betegség miatt, amely ritka esetben halálos kimenetelű is lehet, miután néhány napon belül már a második gyanús esetet észlelték. A dengue-láz elterjedt a trópusi országokban, de szórványosan előfordul a Földközi-tengeren és más európai régiókban is. A dengue-vírust az Aedes nemzetségbe tartozó, nappali szúnyogok, különösen az ázsiai tigrisszúnyogok terjesztik.

A dengue-láz mostanra elérte Olaszországot. Sajtóértesülések szerint idén már csaknem 50 dengue-lázas esetet regisztráltak Olaszország-szerte, ebből hármat Észak-Olaszországban.

A Garda-tónál a közelmúltban két ember mutatta a dengue-láz jellegzetes jeleit Manerbában, illetve Padenghe-ben, a népszerű üdülőhely délnyugati részén.

A dengue-láz megelőzéséhez elengedhetetlen a szúnyogcsípések elleni intenzív védelem – napközben is. Fontos többek között a megfelelő ruházat viselése, ennek a testfelület minél nagyobb részét kell fednie. A szúnyogriasztó és a szúnyogháló is segít.

A dengue-láz ellen 2023 februárjától létezik olyan vakcina, amely Európában a négyéves és idősebb korosztály számára engedélyezett.

De az utazási egészségügyi szakértők szerint a röviddel a nyaralás előtt történő gyors oltásnak kevés értelme van. Az oltás ugyanis csak körülbelül két héttel a második oltás után válik teljesen hatékonnyá, amelyet viszont három hónappal az első után kell beadni.

A dengue megbetegedések nyomán a médiajelentések szerint Lombardiában megemelték a riasztási szintet. Az érintett településeken most rovarirtó szereket vetnek be a szúnyogok ellen. Emellett szúnyogellenes rendeletet adtak ki, amelynek betartására a lakosságot is felszólítják.

Viseljenek hosszú szárú, hosszú ujjú ruhát, hogy csökkentsék a csípésnek kitett bőrfelületet. A szabadban használjanak bőrre kenhető, fújható rovarriasztó szereket, illetve szúnyogriasztó spirált vagy lámpaolajat.

Mivel a szúnyogok állóvízben szaporodnak, a vízfelhalmozódásokat – például a virágcserepek csészealjaiban – kerülni kell. Az ajtókon és ablakokon elhelyezett szúnyoghálókkal meg kell akadályozni, hogy a vérszívók bejussanak a házakba és lakásokba. A kültéri füsttekercsek vagy a beltéri elektromos szúnyogriasztók szintén alkalmasak a szúnyogok távoltartására.

Kövess minket!