Home Legszebb Az Alpok titokzatos, rejtett kapuja a lélegzetelállító hegyi szurdok
Szerző: Vízpartok / Fotók: Kaiserwinkl Schmugglerweg (c) Tourismusverband Kaiserwinkl

A tiroli Kaiserwinkl régióban található vadregényes Klobenstein-szurdokon át vezető ösvény betekintést nyújt a múlt csempészkereskedelmébe.

A Kössen melletti Klobenstein-szurdokot ősidők óta az Alpok titokzatos, rejtett kapujának tekintik. Már a korai bronzkorban (i. e. 1800) kereskedők jártak erre, hogy rezet és bronzot szállítsanak. A középkorban a bor és a só volt a legfontosabb kereskedelmi áru. A 20. században a szurdokon át vezető út népszerű csempészútvonallá vált. Cigarettát, kávét, rumot és még sajtot is vámmentesen szállítottak Németországból Ausztriába és fordítva.

Ma a kirándulók élvezik a nyolc kilométer hosszú, a lenyűgöző szurdokon át vezető utat. A sziklákon átívelő gyaloghidakon át, a rohanó víz mellett, bizarr sziklafalakon és erdőkön keresztül vezet az útvonal. Panoráma-helyek és egy 33 méter hosszú, látványos függőhíd lélegzetelállító kilátást ad.

Több állomáson a túrázóknak lehetőségük van arra, hogy egy alkalmazás segítségével csempészkalandokat éljenek át, és szórakoztató módon ismerkedjenek meg a természettel. A gyerekek nyomtatott vagy digitális kincses térkép segítségével indulhatnak útnak, és különböző rejtvényeket oldhatnak meg.

Kövess minket!