Home Legszebb Málta legszebb természeti csodái
Szerző: Vízpartok

Málta szigetállamának tájképe egyedülálló. Sok látnivalót nem az ember, hanem a természet hozott létre. Bár az egész máltai szigetvilágban nincsenek erdők, folyók vagy tavak, vannak titokzatos barlangok, gigantikus sziklák és egyedülálló strandok. Mutatjuk Málta legszebb természeti csodáit.

A Kék barlang

Málta egyik legnagyobb természeti csodája a sziget déli részén található Kék barlang. A helyet azért tartják különösen varázslatosnak, mert a Földközi-tenger a Kék Barlangnál valóban különösen kéknek tűnik. Ha süt a nap, ez a hatás még hangsúlyosabb. Ha csónakkal átmegyünk a barlangokon, egy különös világba merülünk.

A hajókirándulás kiindulópontja a Wied iz-Zurrieq-i öbölben van, a helyi buszjárat közvetlenül a kikötőhöz megy. Aki be tudja osztani az idejét, az késő délelőtt jöjjön: a fényviszonyok akkor a legjobbak!

A Kék Lagúna

Máltán a kék az uralkodó szín, hiszen a kék barlang mellett a kék lagúna is a természet csodájaként ismert. Ez a kis Comino-szigeten található, a déli Málta és az északi Gozo között.

Gozo leghíresebb strandja és legfontosabb látnivalója a Kék lagúna. Ez egy 120 méter széles átjáró Comino és a Cominotto zátony között. A víz kristálytiszta és a türkizkék minden árnyalatában ragyog. A lagúnát komppal lehet megközelíteni a máltai Sliema vagy St Paul’s Bay, illetve a gozói Mgarr felől.

A főszezonban azonban elég zsúfolt, mert sok nyaraló érkezik ide Máltáról vagy Gozóról kirándulóhajókkal.

A Kék Lyuk és az eltűnt Azúr-ablak

Az Azur-ablak már csak képeken látható (c) pixabay

Máltán egy másik kék színű természeti csoda is található: a szomszédos Gozo szigetén található Blue Hole. Ez egy tíz méter széles és 15 méter mély lyuk a sziklafal alján. Sok nyaraló jön ide búvárkodni, sznorkelezni vagy csónakázni.

A Dwejra-öböl igazi fénypontja korábban az Azur-ablak volt: egy hatalmas sziklaképződmény, amely még a Trónok harca című sorozat díszleteként is szolgált. 2017-ben azonban egy heves vihar után összeomlott.

A Dingli-sziklák

A tenger mellett a tengerpart és a sziklák is fontos szerepet játszanak Máltán. Az egyik csúcspont a Dingli-sziklák, amelyek 253 méter magasak, és látványos kilátásukról ismertek.

A Sir Thomas Dingley angol lovagról elnevezett meredek sziklák a sziget legmagasabb kiemelkedése. Ha igazán fel akarod fedezni ezt a természeti csodát, érdemes sziklán sétalni. Útközben meglátogathatod a Fauna és Flóra Információs Központot és a kanyargós sikátorokkal rendelkező Dingli falut.

Arany-öböl

Málta legnagyobb természeti csodái közé tartoznak természetesen a sziget strandjai. Málta északnyugati részén, a kis Manikata falu közelében található Golden Bay beváltja a hozzá fűzött reményeket: a homok aranylóan csillog, végtelennek tűnik, és egy sekély öbölben úszhatsz.

A helyszínen napernyőket és napozóágyakat bérelhetsz, a közelben pedig számos szálloda, kávézó és étterem található. A főszezonban azonban elég zsúfolt lehet itt. Tipp: Az öböl a gyönyörű naplementéiről híres!

A narancsvörös Ramla-öböl

Málta szomszédos szigete, Gozo különösen szép strandjainak hírében áll. A sziget legnagyobb homokos strandja és egyben különleges helye a keleti Ramla-öböl. A strand 400 méter hosszan terül el, és narancsvörös színben izzik.

Ez a kivételes partszakasz egy sziklás öböllel körülvett, teljes magányban fekszik. Ha itt jársz, mindenképpen mássz fel a Calypso-barlanghoz, amely a Ramla-öböl sziklája fölött magasodik. A kilátás legendás!

Az Odüsszeusz Kalüpszó-barlangja

A Ramla-öböl közelében található egy barlang, amelyet már Homérosz is megemlített az Odüsszeia című ókori eposzában. A legenda szerint a Calypso-barlang az a barlang, ahol Odüsszeusz Odüsszeia során hét évet töltött a nimfa Calypsóval.

A Calypso-barlang ma már nemcsak történelméről, hanem a Ramla-öbölre nyíló panorámáról is ismert, azonban a barlangban jelenleg stabilizálási és bővítési munkálatok folynak, és jelenleg zárva van.

A természetes úszómedence, a Szent Péter-medence

A természet által létrehozott úszómedence? Málta déli részén létezik. A Szent Péter-medence egy sziklás öböl a Delimara-félszigeten, amelyet lapos kövek vesznek körül, így olyan, mint egy természetesen kialakult úszómedence. Létrák segítségével lehet bejutni a tengerbe.

Az öböl szinte érintetlen tájon fekszik, és főként a helyiek látogatják, de sokan járnak ide a búvárkodók közül is, mert a tengeri növényzet különösen lenyűgöző.

A Ghar Dalam-barlang

Ha szeretnél mélyen elmerülni Málta természeti történelmében, akkor a Ghar Dalam-barlangot, más néven a „Sötétség barlangját” érdemes felkeresned. A Ghar Dalam Tarxien és Birzebbuga között található, és a víz eróziója alakította ki. A 19. században emberi lakások nyomait, emberi csontokat és cserépedényszilánkokat találtak itt.

A látványos leletek alapján feltételezhető, hogy Máltán már 7200 évvel ezelőtt is éltek emberek. A barlang elülső része látogatható. A szomszédos múzeumban megtekinthető a talált csontok egy része.

A Wied il-Ghasri tengeri barlangok

Wied il-Ghasriban szintén minden a barlangok körül forog. A „Tengerparti kanyonnak” is nevezett hely az egyik legkülönlegesebb Gozón. Wied il-Ghasri egy kis, keskeny öböl, amelyet sziklák vesznek körül, így kanyonszerűvé válik.

Wied il-Ghasri Málta legszebb sznorkelező helyei közé tartozik

A tengeri barlangok különösen népszerűek a búvárok körében, mivel az itt található víz alatti világ különösen szép. A katedrális-barlangot tartják a csúcspontnak. Mivel Wied il-Ghasri környéke is nagyon szép, nemcsak úszni, hanem nagyszerű sétákat is tehetünk.

A Miġra l-Ferħa sziklái

Málta nyugati partján számtalan magas szikla trónol, amelyek elzárják a tengerhez való hozzáférést. Van azonban egy bejárat, amely még a sziget történelmében is szerepet játszik. A Miġra l-Ferħa sziklái között húzódik a rejtett ösvény.

Miġra l-Ferħa jelentése „boldog megérkezés”. A név az 1090-es évre emlékeztet, amikor a normannok állítólag partra szálltak a tengerbe nyúló szurdokban, és véget vetettek az arab uralomnak Málta felett.

Az Il Lunzjata-völgy Gozón

Lehet, hogy Máltának nincs erdeje, folyója vagy tava, de van egy nagyon különleges, természettel teli völgye: a szomszédos Gozo szigetén található Il-Lunzjata-völgy az egész máltai szigetvilág egyik legzöldebb helyeként ismert!

Egykor a máltai lovagok jártak ide vadászni, de ma a völgy nagy részét a mezőgazdaságnak szentelik. Il-Lunzjata egész évben zöld, és számos kis forrás és vízvezeték található itt. Egy séta mindenképpen megéri!

Kövess minket!