Home Utazási hírek Idén is lesz harcsapaprikás-fesztivál a Tisza-parton
Szerző: MTI

Ismét benépesül a következő két hétvégén a csegei Tisza-part: augusztus 26-án tartják a vármegyei vadásznapot és a nemzetközi vadászhölgy-találkozót, szeptember 2-án pedig a tizenegyedik harcsapaprikás-főző fesztiválra várják a közönséget.

A szervezők a nagyközönség számára is nyitott vadásznapi rendezvényekkel a vadászat elfogadottságát is szeretnék növelni. A vadászat ugyanis nemcsak a vad elejtéséről, hanem a természet, a környezet szeretetéről, a barátságok ápolásáról és a sportról is szól.

A rendezvényre 25 hajdú-bihari vadásztársaság jelezte részvételét, és ott lesz Bodrogi Gyula, a nemzet színésze, Magyarország első vadász nagykövete is.

A vadásznap hagyományos rituáléval, terítékkel indul, ami a vadak iránti tiszteletadást jelképezi. Három éve – a koronavírus-járvány előtti utolsó vadásznapon – a vadászati kultúra jegyében tartották a találkozót, idén a vadászat közösségteremtő erejére helyezik a hangsúlyt, és ebbe törekvésbe illeszkedik a vadászhölgyek találkozója is.

Magyarországon mintegy 2500 körül van a női vadászok száma, közülük 150-200-an vesznek részt a tiszacsegei rendezvényen.

A Tisza-partján a trófeabemutató mellett festmény-, fotó és porcelánbemutatókat is tartanak a vadászhölgyek munkából, a mai kor elegáns vadászruháit pedig divatbemutatón tárják a közönség elé. A találkozón a magyarok mellett szerb, szlovén, szlovák és bolgár vadászhölgyek is részt vesznek.

A harcsapaprikás-főző fesztiválra eddig 177 csapat jelentkezett: minden csapat térítésmentesen kap 2-2 kilogramm harcsát az étel elkészítéséhez.

Az idei versenyen hitelesített hazai rekordot szeretnének felállítani, vélhetően ugyanis egyfajta ételt egyszerre ennyi ember még nem főzött Magyarországon.

A főzés közben utcazenészek szórakoztatják majd a Tisza-partra látogatókat, délután pedig a vízparti színpadon művészeti csoportok mutatkoznak majd be.

A tiszacsegei halászcsárda is kitelepül egy konyhasátorral, ahol kedvezményesen kínálják majd – a versenyen kívül főzött – halászlét, harcsapaprikást és sülthalat, miközben a csárda is teljes kapacitással üzemel majd a találkozó napján.

A tapasztalatok szerint a családok egyfajta majálisként élik meg ezt a napot: sokan már a reggelit is a Tisza-parton készítik, mások grilleznek, húst sütnek, de a főszerep a harcsapaprikásé lesz szeptember 2-án Tiszacsegén.

Kövess minket!