Home Utazási hírek Újra megnyitják a világ legromantikusabb tengerparti túraútját
Szerző: Vízpartok

A Cinque Terre környéke talán az egyik legszebb túrázó régió Olaszországban.

A híres Cinque Terre mentén húzódó Via dell’Amore 2012 óta zárva volt, de most újra megnyitották az ösvényt. Először csak korlátozott ideig. Ha a tesztfázis jól sikerül, akkor várhatóan ismét állandóan, korlátozásokkal túrázható lesz.

Olaszország egyik legromantikusabb túraútvonalának tartják, de több mint tíz évig le volt zárva a Via dell’Amore. A lezárás oka egy 2012-es földcsuszamlás volt, amely megrongálta az ösvényt, és összesen négy ember sérült meg.

A jó hír az, hogy július óta újra nyitva van! Egyelőre csak szeptember 30-ig, és csak egy rövid szakaszon.

Akinek azonban szeptember 30-ig nincs ideje, annak most sem kell kétségbeesnie.

A Via dell’Amore 2024 júliusától ismét teljesen nyitva lesz.

Akkor a túrázók élvezhetik majd a festői Riomaggiore és Manarola falvak közötti, körülbelül egy kilométer hosszú ösvényt, és gyönyörködhetnek a tengerparti tájra és a tengerre nyíló látványban.

Aki szeptember 30. előtt szeretné bejárni a Via dell’Amore-t, jelenleg egy rövid szakaszon, mintegy 30 perces vezetett próbatúra keretében járhatja be az ösvényt. A túrákat naponta körülbelül 30 fővel tartják reggel 9 és este 7 óra között – félóránként új túra indul. A rövid sétára a jegyek 5 euróba kerülnek, és előzetesen online kell megvásárolni itt. Az ár tartalmazza a riomaggiore-i kastélyba való belépést is. A mozgássérültek vagy a három év alattiak nem fizetnek semmit.

Az új rendszer célja az is, hogy korlátozza a turisták áramlását, mivel a Cinque Terre Nemzeti Park környéke évek óta küzd a tömegturizmus ellen – olykor drasztikus intézkedésekkel és magas, akár 2500 eurós bírságokkal. A lezárás előtt évente több mint 850 000 látogató fordult meg a Via dell’Amore úton. Ha a próbanyitás zökkenőmentesen zajlik, 2024 júliusától több túrát kínálnak majd.

Annak érdekében, hogy a túraútvonal ismét biztonságosan járható legyen, az útvonal feletti és alatti sziklákat acélhálóval rögzítették – több mint 8000 növényt is ültettek a lejtő megerősítésére. A földcsuszamlásokra figyelmeztető megfigyelőrendszert is telepítettek.

Eredetileg az ösvényt a 20. század elején építették egy új vasúti alagút építése során, hogy lehetővé tegyék a munkások közlekedését Riomaggiore és Manarola között.

A romantikus Via dell’Amore nevet csak később kapta az út, mert a legenda szerint a két város szerelmespárjai mindig itt találkoztak.

A régióban más festői túraútvonalak is találhatók, amelyek Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza és Monterosso al Mare híres falvai mentén vezetnek. A Monterosso és Vernazza, illetve Vernazza és Corniglia közötti túraútvonalak szintén díjkötelesek: egy napra 7,50 euró, két napra pedig 14,50 euró. A többi útvonal ingyenes.

A Cinque Terre öt települését vonat is összeköti.

Kövess minket!