Home Utazási hírek Megnyílt a világ első mélytengeri régészeti parkja
Szerző: Vízpartok

A történelemben való búvárkodásra Gozo szigetén nyílik lehetőség. A világ első víz alatti régészeti parkjában a múlt számos kincse fekszik a tengerfenéken. Még azok is felfedezhetik a területet, akik nem búvárkodnak.

Málta barlangjai, roncsai és zátonyai mindig is elragadó búvárkodási célpontot jelentettek a víz alatti búvárkodás szerelmeseinek. Gozón, a máltai szigetvilág második legnagyobb szigetén azonban most egy egyedülálló park talált otthonra: a világ első régészeti mélytengeri parkja nyílt meg a kis Xlendi faluban.

Aki elsajátítja a technikai búvárkodást, az itt víz alatti kincseket fedezhet fel. De mindenki más is hozzáférhet ehhez a különleges múzeumparkhoz digitálisan.

Az új Mélytengeri Park területét már évtizedek óta kutatják.1958 óta folynak itt kutatási expedíciók, amelyek során a régészeti leletek kiemelése mellett feltérképezték a tengerfeneket. 2006 és 2008 között több feltáró expedíciót is végeztek. 2021 óta a Heritage Malta állami intézmény felelős a terület feltárásáért és felméréséért.

A víz alatti lelőhelyen már találtak olyan tárgyakat, mint amforák és urnák, valamint más kerámiatárgyak. Mostantól a búvárok maguk is lemerülhetnek a víz alatti kincseket rejtő területre, amelyet 2020-tól tengeri régészeti zónává nyilvánítottak.

A Ras-il-Bajda-foktól jó 540 méterre fekvő park több mint 67 000 négyzetméteres téglalap alakú területet foglal el. Itt 105 és 115 méter közötti a mélység, és az iszapból és finom homokból álló tengerfenéken három és 20 méter közötti hosszúságú, akár egy méter magas sziklák emelkednek.

A különlegesség: mellettük amforák hevernek a homokban, és feltételezhető, hogy a tengerfenéken még további régészeti leletek vannak eltemetve.

Mivel a mélytengeri park a mélysége miatt csak a technikai búvárok egy szűk rétege számára lesz elérhető, a kulturális örökséget más módon is meg lehet tapasztalni. A Xlendi-toronyban például a mélytengeri parkról szóló kiállítás tekinthető meg.

Egy digitális múzeumot is létrehoztak. Az Underwatermalta oldalon Málta víz alatt rejtőző kulturális örökségét ismerheti meg a nagyközönség. A Heritage Malta által indított „Dive into History 360″ projekt pedig szintén segít abban, hogy Málta víz alatti világa digitálisan is kézzelfoghatóvá váljon.

Kövess minket!