Mediterrán hangulat és friss tengeri ételek: Az olasz Adria halpiacai kihagyhatatlan program

2023. augusztus 2.

Szerző: vízpartok

Mutatjuk, hogy egy nyaraláson mely halpiacokat érdemes felfedezni Rimini környékén.
hetedhetshop.hu

Romagna tengerparti városainak kikötőiben és halpiacain egy ezeréves kultúra ősi gesztusai keverednek a napi fogás színeivel, a helyi konyha ízletes halreceptjeinek főszereplőjével.

A part mentén szétszórt különböző piacok közül kiemeljük azokat, amelyek történelmük és hagyományaik miatt a legfontosabbak, ezeken biztos megtalálod a nyáresti nyaralós vacsorák fő fogását.

PORTO GARIBALDI

Porto Garibaldi lenyűgöző hajóflottájával még mindig a Felső-Adria egyik legfontosabb halászati központja.

A bájos világítótorony körül kialakított kikötő a régimódi tevékenység látványát nyújtja, a halpiacon pedig a hagyományos rituális halárusítás zajlik.

A nagykereskedelmi halárverés csak a kereskedők számára nyitott, de közvetlenül a kikötőben vagy a város különböző halárusainak pultjain a környék összes halfajtája megtalálható, a legolcsóbb áraktól a legfinomabb darabokig

COMACCHIO

A mintegy 200 éves lagúnaváros a Pó folyó torkolatánál fekszik, és csatornák szelik át, amelyekben a halászok házainak és palotáinak homlokzatai tükröződnek.

Comacchio híres specialitásáról: az angolnáról. A „Manifattura dei Marinati” régi angolnagyárban – ahol még mindig a helyi haltermékek feldolgozásával foglalkoznak – a látogatók megtudhatják, hogyan dolgozzák fel és pácolják a halat az ősi hagyományok szerint.

Az Antica Pescheria (Régi halpiac) egy gyönyörű 17. századi épületet ma csarnokként használnak. Itt minden évben karácsonykor az angolna, az igazi olasz karácsonyi étel árusítása zajlik.

CERVIA

Ha van olyan hely az Adria partján, ahol a tenger illata keveredik a só illatával, az Cervia. A só és a tengeri kultúra évszázadok óta együtt él az olasz félszigeten, és a Romagnában található város tökéletes példa erre: csatornakikötője valójában szorosan kapcsolódik a „fehér aranyként” ismert értékes nyersanyag kereskedelméhez.

Cerviában friss halat a csatornakikötő rakparton lehet vásárolni, ahol néhány hajó bemutatja munkája gyümölcsét (sokan halárusító szolgáltatást is kínálnak). Próbálj meg azonban legkésőbb 8.00 órakor a helyszínen lenni, ha választani szeretnél!

Ha pedig lenyűgöz Romagna e fontos városának tengerészeti történelme, akkor nem hagyhatod ki a híres Sómúzeum, a házak és a Piazzale dei Salinari meglátogatását a XVI. és XVII. századi sótárolókkal.

CESENATICO

„La Mà”

Az ókorban erődített városként és katonai kikötőként alapított Cesenatico ma Emilia-Romagna egyik legfontosabb halászati központja, amely különösen kagylókultúrájáról híres. Itt a helyben tenyésztett rákok és puhatestűek széles választékát, valamint kiváló halakat, különösen kék halakat találhatsz.

Cesenatico is hosszú tengeri múltra tekint vissza, amiről a Piazzetta delle Conserve-től néhány lépésre található Antica Pescheria (Régi halpiac) tanúskodik, ahol a földbe ásott ősi és jellegzetes leletekben halat tároltak.

A mindennapi halászati élet főként a rakpartok mentén zajlik, és összefonódik a múltbeli tengeri munkára utaló jelenlétekkel és utalásokkal, amelyek emlékére a nyugati rakparton áll a „La Mà” (Az anya) szobor. Egy asszony, aki gyermekei társaságában a horizontot fürkészi, várva, hogy férje visszatérjen a halászatból a hajójával, amelyet a vitorla színeiről ismerhetett fel.

BELLARIA IGEA-MARINA

A Bellaria Igea Marina kikötője diszkrét halászhajóflottával is büszkélkedhet, amely már hajnal előtt kihajózik a szokásos halászatra.

Itt alapvetően a vonóhálós halászatot, a kagylóhalászatot, az eresztőhálóval történő sodrózott halászatot gyakorolják (a tintahalak és rákfélék fogására), a kosaras halászatot (tengeri csigák fogására), a „cugulli” vagy „bertovelli” halászatot (angolnák fogására).

A tengerbe való első „leereszkedés” után a hajók visszatérnek a kikötő rakpartjaihoz, ahol a rakpart közelében lévő standokon friss halat lehet vásárolni. Ismét azt tanácsoljuk, hogy korán kelj fel reggel, ha választani szeretnél a halak közül.

RIMINI

Rimini városában található Romagna talán legnagyobb kiskereskedelmi halpiaca. A piac a város történelmi központjában található, és a napi fogást kínáló standok nyüzsgése tükrözi a halászhajók nagy flottáját, amelyek minden nap járja az Adriát.

A friss hal minden reggel – hétfőtől szombatig – kapható, és gyakran olcsó, tekintettel az egész romagnai partvidék (és azon túl) legfontosabb nagybani piacának közelségére. A piac mintegy 60 standnak ad otthont, és olyan halakat kínál, amelyek szinte mindegyike minden reggel közvetlenül a Rimini kikötőjéből érkezik.

Ez az egyik olyan hely, amelyet semmiképpen sem hagyhat ki, ha a helyi ételek rajongója: az autentikus rimini élet hangjait, illatait és ízeit.

CATTOLICA

A Tavolo és a Conca folyók torkolata között irigylésre méltó helyen fekvő Cattolica a római idők óta mindig is biztonságos kikötő volt, még ha kikötője csak a XIX. század óta foglalkozik halászattal.

Cattolica halászflottája a kagylóhalászatról vagy „poveracce”-ról híres.

hetedhetshop.hu

Ez is érdekelhet

Legfrissebb hírek