Home MiMennyi Kiderült, melyik városokban olcsóbb sokkal az Airbnb, mint a szállodák
Szerző: Vízpartok

Szinte minden európai metropoliszban már idén húsvétkor kiderült, hogy a szállodai árak az infláció mértékét jelentősen meghaladó mértékben emelkedtek. A negatív éllovas ebben az esetben Barcelona volt, ahol egy szállodai szoba átlagosan 33 százalékkal került többe, mint az előző évben hat százalékos infláció mellett. Ennek tükrében idén nyáron az európai nagyvárosokban a nyaraló apartmanok – különösen az Airbnb-k – ismét érdekesebbé váltak az árakat tekintve.

A Moneyzine brit portál pénzügyi szakértői 35 városban végeztek átfogó árösszehasonlítást. Az eredmény: egyes városokban az Airbnb jelenleg csak fele annyiba kerül, mint egy szállodai szoba.

A legszembetűnőbb különbség jelenleg Isztambulban van, ahol az Airbnb átlagára majdnem 62 százalékkal alacsonyabb, mint egy szállodai szobáé. Athénban viszont egy szállodai szoba átlagosan 123 euróba kerül, az Airbnb viszont feleannyiba kerül.

Lisszabonban a szállodák drágultak (átlagos szállodai szobaár 188 euró), az Airbnb még mindig csak a felébe kerül.

Egy Airbnb átlagos árkülönbség egy szállodai szobához képest

    • Isztambul: 62%
    • Athén: 50%
    • Lisszabon: 49%

Természetesen az Airbnb jelenleg alacsonyabb árai különösen azokban a városokban érik meg, ahol az árszínvonal amúgy is magas. Párizsban például egy apartman jelenleg átlagosan csak 117 euróba kerül, míg egy szállodai szoba 216 euróba. Ez majdnem 46 százalékos különbséget jelent. A legdrágább szállodai szobák jelenleg Reykjavíkban (252 euró) és Dublinban (236 euró) vannak. Izlandon az Airbnb 26 százalékkal olcsóbb idén nyáron, mint a szállodai szobák, Írországban pedig közel 30 százalékot spórolhatunk.

Vannak érdekes kiugró értékek is. Oslóban és Tiranában az Airbnb jelenleg még drágább, mint a szállodai szobák. Norvégiában bő 9 százalékkal, Albániában viszont átlagosan csak 50 centtel fizetünk többet egy Airbnb-n keresztül bérelt apartmanért, mint egy szállodai szobáért (48 euró).

Amszterdamban a megtakarítás csak csekély. Ott egy szállodába menni csak körülbelül 9 százalékkal kerül többe.

Horvátország idén is rendkívül népszerű a belföldi nyaralók körében, és ezért nagyon drága. De még Dubrovnikban is lényegesen kevesebbe kerül jelenleg egy Airbnb. A 98 euró körüli árak és a 168 eurós szállodai szoba ára között a különbség 42 százalék.

Kövess minket!