Home Legszebb Nyaralás az albán Riviérán – itt vannak a legszebb strandok
Szerző: vízpartok

Albánia évek óta trendi úti cél, és egyre népszerűbb. Különösen a tengerparti nyaralók körében, akik szeretik a Földközi-tengert.

A kis balkáni ország semmivel sem marad el a szomszédos országoktól a tengerpartjaival. A 400 kilométernyi tengerpart sok szakasza még mindig érintetlen állapotban van. Az Albán Riviéra például mélykék vízzel, hosszú homokos strandokkal és kis öblökkel hívogat.

Mutatunk Albánia déli részén három olyan helyet a legszebb strandokkal, amelyeket mindenképpen érdemes felkeresni.

A strandok Dhërmiben és környékén

Dhërmi egy kis falu a Jón-tenger partján. A falu tengerparti sávja egyre inkább a turizmus felé fordul, míg a régi, feljebb fekvő rész még mindig érintetlenebb. A falu régebbi, lejtős, piros háztetőkkel díszített részéből a tengerre nézhetünk, ahol számos különböző strand hívogat.

Dhërmi körül nagy, hosszú és széles kavicsos strandok találhatók, jó turisztikai infrastruktúrával, mint például a „Plazhi i Dhërmiut” vagy a „Dhërmiu Beach”, amely szép parti sétányáról és különböző strandklubjairól ismert. Hasonló a szomszédos Plazhi i Palasës vagy Palasa Beach – természetesen szintén napernyő- és napozóágy-kölcsönzéssel.

Ahogy az albán Riviéra mentén gyakran előfordul, Dhërmiben és környékén is számos eldugott öböl található. Azok számára, akik a csendesebb és eldugottabb környezetet kedvelik, Dhërmi olyan eldugott öblökkel is rendelkezik, mint a Gjiri i Akuariumit vagy a szomszédos öböl, a Playa Ksabni.

A Himara és környéki strandok

Himara mindössze 16 kilométerre van Dhërmitől – és közvetlenül a két város között fekszik a Gjipe Beach, Albánia egyik legszebb strandja. Himara városa egy széles öbölben fekszik, gyönyörű homokos és köves strandokkal. Dhërmihez hasonlóan Himara is egy közvetlenül a tengerparton fekvő új városrészre és egy dombon, a szárazföld belsejében fekvő régi Himarára oszlik.

A Dhermi és Himara közötti Gjipe strand az albán riviéra egyik álomstrandja. Egy kis öbölben található, amely egy „kanyonon” keresztül könnyen megközelíthető.

Egy másik kihagyhatatlan látnivaló a Livadhi strand a sétányával. Itt számos étterem és bár található – a minőség jó, az árak elfogadhatóak. A világos köves strandon a víz csodálatos türkizkék színű.

Ksamil (c) pixabay

Ksamil strandjai

Ksamil tiszta kék vizével az albán riviéra egyik legnépszerűbb strandja.

Az Albán Riviéra legdélebbi részén található Ksamil híres tengerparti üdülőhelye kristálytiszta vizéről és a partok előtt található kis szigeteiről ismert.

Egy csipetnyi karibi hangulatot is áraszt, és nincs messze Butrint ősi helyétől, amely az Unesco Világörökség része.

Ksamilban és környékén is számos partszakasz és öböl található. Aztán ott vannak a part menti szigetek strandjai. Közvetlenül a városban szinte minden strandon van napernyő- és nyugágybérlés (kb. 10 euró naponta), bárok és helyi éttermek. A Lori Beach finom fehér homokos strandja lágyan lejt a tengerbe. Mivel azonban családok számára is alkalmas, a nyári hónapokban zsúfolt.

A három tengerpart mindegyike Görögországhoz közel van. Ha például Dhërmitől délebbre autózunk, körülbelül két óra alatt érjük el a görög határt. Ksamilból mindössze 17 kilométert kell utazni komppal Korfura. Az Albán Riviérán töltött nyaralás során tehát kirándulás keretében Görögország népszerű üdülőhelyeit is felfedezheted.

Kövess minket!