Home Legszebb Egy alábecsült ékszer: Liguria álomszép tengerpartja
Szerző: Vízpartok

Liguria több mint 300 kilométeres mediterrán tengerpartjával, 2200 méter magas hegyeivel és számos festői falujával Olaszország egyik legsokoldalúbb üdülőrégiója.

A régió a francia határtól és a Monacói Hercegségtől Toszkánáig húzódik, és négy tartományra oszlik:

  • Imperia
  • Savona
  • Genova
  • és La Spezia.

A Ventimiglia és Genova közötti partvidéket Riviera di Ponente-nak, a Genova és La Spezia közötti partvidéket pedig Riviera di Levante-nak nevezik. A Sanremo és Imperia környéki üdülőterületet néha a Virágok Riviérájának (Riviera dei Fiori) is nevezik. Bármelyik régióba is utazik – autentikus Olaszországra számíthat.

Sanremo

Sanremo mindössze mintegy 20 kilométerre fekszik a Monacói Hercegség határától. A liguriai tengerparti üdülőhely már a 19. században is vonzotta a turistákat: Több mint 25 szálloda és több száz villa létezett akkoriban.

Portofino és Portovenere mellett Sanremo ma is a gazdagok és szépek találkozóhelyének számít.

Az úgynevezett Belle Époque idején hercegek és királyok nyaraltak a Virágok Riviéráján. Divatos hírneve időközben némileg megfakult, de a fürdőváros még mindig népszerű a hajósok, az idősebb nyaralók és a családok körében.

Több mint 100 éve a „Casinò Sanremo” egy pompás szecessziós palotában található a városban. Hatalmas vagyonok cserélhetnek ott gazdát egy este alatt. Természetesen Sanremo a maga csinos óvárosával, festői vízpartjával és a környező strandokkal szintén ideális a nyári vakációra. Mint Olaszországban szinte mindenhol, itt is a július és az augusztus a legnépszerűbb utazási hónap.

A legszebb strand Sanremoban: Spaggia Arma di Taggia

Alassio

Sanremo és Portofino mellett Alassio már az 1960-as években is az elegáns társaságok kedvelt üdülőhelye volt. Az Imperia és Genova közötti kisvárosban ma is számos kis szálloda és apartmanház található közvetlenül a tengerparton. Nyáron a Riviéra-part a napernyő-kölcsönzők és a strandfürdő-tulajdonosok kezében van. De ahogy az olaszországi nyaralóhelyen lenni szokott, Alassióban is van legalább egy szabadon látogatható partszakasz. Alassio klasszikus tengerparti üdülőhely, amely normál körülmények között, különösen július és augusztus hónapokban teljesen betelt. De hagyományosan tavasszal és ősszel is sok nyaraló van ott.

Alassióban a középkori erődtorony, Torrione Saraceno mellett a körülbelül 1000 éves Torre di Vegliasco is megér egy látogatást. Egy másik népszerű találkozóhely a Muretto di Alassio – Ernest Hemingway volt az egyik első híresség, akinek 1951-ben művészien díszített csempét helyeztek el ezen az Alassio városi parkjában található erődítmény falán. Ma már több száz ilyen híresség aláírása található ott.

Imperia

Imperia nagyon népszerű sok nyaraló körében. Ez részben annak köszönhető, hogy a város nagyon jó összeköttetéssel rendelkezik, és vonattal is megközelíthető, ami a régióban nem sok helyen magától értetődő. Ráadásul Imperia nemcsak gyönyörű, sík tengerpartokat kínál, hanem egy izgalmas belvárost is, amely két részre oszlik, ami a város történelmének köszönhető. Valaha két város volt itt, Porto Maurizio és Oneglia. A kettőt azonban 1923-ban egyesítették, és az Impero folyóról nevezték el, amely egykor a két városrészt elválasztotta egymástól. Bár Imperia a jelenlegi formájában már több mint 100 éve létezik, a város egyes részei megőrizték sajátos varázsukat.

Porto Maurizio óvárosa, Borgo Parasio sikátroaiban sétálhat – csak hagyja magát sodródni és élvezze az egyik kis bárban az Aperol Spritzet, ami néha csak öt euróba kerül. A kulturálisan érdeklődő nyaralóknak nem szabad kihagyniuk a San Maurizio székesegyházat és a Forte di Santa Tecla középkori erődítményt.

Ha vásárolni szeretne, akkor inkább Onegliába menjen, ahol lényegesen több vásárlási lehetőség van.

A legszebb strand Imperiában: Spaggia d’Oro, a homokos strandon, amely Porto Maurizio lábánál, közvetlenül a kikötő mellett fekszik.

Természetesen sok liguriai nyaralót vonz a tenger. De a hátország is számos látnivalót tartogat – különösen azok számára, akik kedvelik a régi olasz hegyi falvak különleges varázsát. Imperia felett több olyan hely is található, amely alkalmas egy látogatásra.

Dolcedo

A Riviera di Ponente hátországának egyik nagyobb települése Dolcedo, amely Porto Mauriziótól hét kilométerre, a Prino-völgy szívében fekszik. A település egykor tíz kisebb városrészből állt, amelyeket végül összevontak. Ez azonban ne tévesszen meg senkit: Dolcedo még mindig könnyen felfedezhető. A körülbelül 1200 lakosnak otthont adó település gyalogosan egy óra alatt teljesen bejárható.

Egy látogatás mindazonáltal megéri, már csak a város különböző részeit összekötő öt hídról nyíló varázslatos kilátás miatt is. A 13. századi Máltai Lovagok hídjáról nyílik a legjobb kilátás Dolcedóra. Jó tudni, hogy a hely annyira népszerű lett a németek körében, hogy a parkolóhelyek legalább felén német rendszámú autók állnak.

Tavole

Sokkal kevésbé zsúfolt a kis Tavole falu. Ha autentikus Olaszországot keres, itt megtalálja.

A kis festői sikátorokban idős férfiak és nők üldögélnek és beszélgetnek; macskák kószálnak az utcákon. Ebédidőben leírhatatlanul csendes és idilli, este pedig visszatér az élet. Ilyenkor az emberek a templomtér előtti osteriában találkoznak, vagy játszanak egy „Pallapugno” játékot, egy ősi labdajátékot, amelyben a helyiek a mesterek – amire itt nagyon büszkék. Tavole-ra sem kell sok időt tervezni, a kevesebb mint 100 lakosú település gyorsan felfedezhető.

Valloria

Valloriába két okból is érdemes ellátogatni. Az első és legkézenfekvőbb a falu egyedisége: a festett ajtók. Ennek a rendkívüli szabadtéri múzeumnak az ötlete a szükségszerűségből született. Valloriát, mint sok más hátországi kis falut, a pusztulás fenyegette. A turisták ritkán tévedtek ide. Ezért az 1990-es évek elején megtalálták a módját annak, hogyan lehetne vonzani a nyaralókat, és kortárs művészeket inspiráltak az ajtók díszítésére. Azóta minden évben új ajtókat festenek – a stílusok teljesen különbözőek, a modern kubistától az impresszionistán át a realizmusig.

A Riviera di Levante Genovától keletre fekszik, amely a középkorban Velencével versengő, erős köztársaság volt. Liguria fővárosától nem messze olyan exkluzív kirándulóhelyek találhatók, mint Portofino és Camogli egykori halászfalvai. Bonassola és Levanto tengerparti üdülőhelyek mögött kezdődik a Cinque Terre Natúrpark, amely a tengerparti nyaralók és a túrázók számára egyaránt alkalmas üdülőhely. A turisták Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola és Riomaggiore között legkönnyebben vonattal vagy gyalogosan juthatnak el.

Portofino

A Genovától délkeletre fekvő liguriai tengerparton fekvő halászfalu aligha lehetne festőibb. Ezért is találkozik itt az 1950-es évek óta a a felső tízezer. Jachtra szállni a szardíniai Costa Smeraldáról, eltölteni egy hétvégét a luxus Hotel Splendidóban, majd sietni egy milánói találkozóra: ez sok gazdag portofinói nyaraló mindennapja.

A mindössze 400 bejegyzett lakossal rendelkező Portofinóban nincs sok hely. A helyiek és a turisták központi találkozóhelye a Via Roma és a központi piazetta, amelyet kis kávézók, éttermek, üzletek és butikok szegélyeznek. A kívülről érkező látogatóknak érdemes sétálniuk a Portofino világítótorony és a legendás Castello Brown mellett a félsziget végén található Punta Portofino felé.

Aki hosszabb ideig marad, mindenképpen sétáljon át a Portofino Natúrparkon a part mentén Camogliig. A terület Liguria egyik legszebb helye.

A legszebb strand: San Fruttuoso. A kis félszigeten található azonos nevű tengerparti szakasz csak Portofino és Camogli felől érhető el egy túraúton vagy a kikötőn keresztül, és fenséges hátteret kínál a San Fruttuoso Capodimonte apátsággal. Egyértelműen Liguria egyik legszebb strandja!

Cinque Terre Nemzeti Park

Még az 1980-as években a La Spezia melletti Cinque Terre elsősorban az egyéni turisták célpontja volt. Cinque Terre a neve az öt hegyi és halászfalu – Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza és Monterosso al Mare – tengerpartjának, amelyek a 19. század végi vasútvonal megépítéséig csak a tengeren keresztül voltak összeköttetésben a külvilággal.

Riomaggiore, Manarola, Corniglia és Vernazza hegyi falvaiban a Ligur-tenger partján már akkor is voltak kis szállodák, magánpanziók és nyaralóházak. A nagyobb Monterosso azonban mindig is turistásabb volt. A partok mentén húzódó elvarázsolt, vadregényes ösvények csendes menedéket jelentettek a kirándulók számára. Nyáron a látogatók többsége egynapos kirándulók és „locali” (helyiek) volt, akik napközben jöttek fürdeni. A régió 1997 óta a világörökség része.

Ma Cinque Terre Nemzeti Parkban a túrázás csak belépőjeggyel lehetséges. A táj és a part menti vizek védettek. A falvakba és környékükre továbbra is el lehet jutni regionális vonattal vagy a La Spezia városából induló, viszonylag drága kirándulóhajóval. Sajnos a terület eredetisége és vadsága némileg elveszett. Körülbelül áprilistól októberig turisták tízezrei érkeznek ide. Angolul, japánul és németül többet beszélnek, mint olaszul.

A látogatók sétálnak végig a hegyekbe vájt legendás „Via dell’Amore”-on, ahonnan romantikus kilátás nyílik a tengerre, a meredek partra és a Riomaggiore és Manarola közötti halászfalvakra. A jellegzetes halászfalvakban az éttermek, fagylaltozók és bárok a főszezonban mindig nagyon forgalmasak. A helyiek számára a turizmus régóta a fő bevételi forrást jelenti, a helyben termelt Sciacchetrà likőrbort többé-kevésbé szuvenírként árulják.

A legszebb strand: Monterosso al Mare, a strandok kicsik és közvetlenül a falvakba ágyazódnak, de éppen ez a hangulat teszi őket rendkívül népszerűvé a turisták körében, akik a környéken tett túrázás után hűsölni és élvezni akarják a hangulatot. A vízi sportok szerelmeseinek a strand lélegzetelállító változatosságot és a víz alatti növények paradicsomát is kínálja.

La Spezia-öböl

A Cinque Terre közvetlen szomszédságában található a festői La Spezia-öböl. Mivel olyan költők, mint Dante, Byron, Shelley és Goethe itt kaptak ihletet fontos irodalmi művek megírására, Liguria legszebb és legnagyobb öblét a „Költők öblének” („Golfo dei Poeti”) is nevezik.

A La Spezia kikötőváros közelében fekvő Lerici és Portovenere a legszebb, legnagyobb, de egyben legexkluzívabb üdülőhelyek.

A liguriai La Spezia környéke hagyományosan az olaszok és évtizedek óta a világ minden tájáról érkező turisták kedvelt üdülőhelye.

Olaszország 1861-es egyesítésének részeként Cavour gróf az ország akkori legfontosabb katonai kikötőjét alakíttatta ki a mintegy öt kilométer hosszú és több mint három kilométer széles öbölben. Ma La Spezia egy csinos óvárossal rendelkezik, sok üzlettel, egy újonnan és okosan kialakított kikötővel, pálmafákkal szegélyezett sétánnyal – de fontos kereskedelmi és haditengerészeti kikötő is. Néhány ipari vállalat is található itt.

Mindemellett La Spezia régiónak gyönyörű fürdőöblei vannak kis tiszta strandokkal és csodálatos üdülőhelyekkel, mint Portovenere, Lerici és Tellaro. Közvetlenül a La Spezia-öblöt övező hegyvonulat mögött található a Cinque Terre Természetvédelmi Park Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza és Monterosso jellegzetes falvaival. Bonassola és Levanto szép tengerparti üdülőhelyei sincsenek messze.

Tipp: A Lerici feletti La Serra középkori faluból csodálatos kilátás nyílik a La Spezia-öböl túloldalára, Portovenere és a Palmaria és Tino szigetekre.

Kövess minket!