Home Érdekes helyek A dalmát tengerparton van egy tó, amelyben sárkányok laknak
Szerző: Vizpartok / Fotó: wikipedia/Busch

A rogoznicai tó mindössze 100 méterre van a tengertől.

A rogoznicai halászfalu lakóinak termékeny a fantáziája. A közeli Gradina-félszigeten található misztikus tóról van szó, amelynek eredettörténete köré egyszerre több legendát is szőttek.

Az egyik legenda szerint a horvát tengerparti város, Šibenik közelében fekvő kráterbe állítólag a szörnyűséges Murin sárkány csapott bele halálhörgésében és az megtelt vízzel.

Egy másik történet egy testvéri veszekedésről szól, amely ismét egy sárkányt hozott a helyszínre. Persze földönkívüliek vagy meteoritbecsapódás is lehetséges, bár végül a Sárkányszem-tó (Zmajevo oko) elnevezés győzött.

A legvalószínűbb magyarázat szerint a krátert egy beomlott barlang alakította ki a karsztos kőzetben. A törékeny szikla összeköti a tavat a mindössze 100 méterre lévő tengerrel, amelynek vízszintje az árapályokkal emelkedik és süllyed.

A sokféle színárnyalatban csillogó tó azonban önmagában is elég rejtélyes: néhány évente eltűnik az élet a víztömegből. A tó zavarossá válik, ezért minden lakója, aki uszonyain és csápjain elég gyors, a karsztos sziklák hézagain keresztül a nyílt tengerbe menekül. Néhány hónap múlva a víz ismét kitisztul, és az albérlők visszatérnek.

A kutatóknak még nem sikerült egyértelműen kideríteniük, hogy miért van ez így. A Sárkányszem-tó jól őrzi titkát.

Kövess minket!