Home JóTudni Meg lehet nyugodni: drága, de legalább nem veszélyesek annyira a strandbüfék
Szerző: MTI / Fotó: hetedhetorszag.hu

Pozitív eredményekkel zárultak az idei évben kibővített nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés során elvégzett strandbüfé-ellenőrzések – állapította meg közleményében az Agrárminisztérium (AM).

A két hónapig tartó ellenőrzés-sorozat első két hetében a strandbüféket ellenőrizték a szakemberek, országosan 241 létesítményt vizsgáltak meg. Ezek nagy része a jogszabályoknak megfelelően üzemel, az ellenőrök ugyanakkor

hiányosságokat is találtak, jellemzően a higiénia területén.

A megújult, még komplexebb nyári ellenőrzések során a szakemberek kiemelten koncentrálnak – az évszakból adódóan – nagy népszerűségnek örvendő strandbüfékre is, melyek kontrolljára már az ellenőrzési időszak első két hetében sor került, ami persze nem jelenti azt, hogy a terület a továbbiakban felügyelet nélkül marad.

Az Agrárminisztérium ismertette: a strandbüfék ellenőrzésének fókuszában az éttermek higiéniai állapota, az alapanyagok nyomonkövethetősége és kezelése állt. Kiemelt figyelmet kaptak a hűtést igénylő alapanyagok és a megfelelő hűtési kapacitás is. Az ellenőrök figyelemmel kísérték az élelmiszerbiztonságot garantáló és a keresztszennyeződést kizáró szakosított tárolást, valamint az elkülönített alapanyag-feldolgozás feltételei mellett a dolgozók egészségügyi alkalmassági vizsgálatát is.

A strandbüfékben forgalmazott büfétermékekből és fagylaltokból mintákat vettek mikrobiológiai és analitikai laboratóriumi vizsgálatok céljából. Az ellenőrzések során az úgynevezett helyettesítő termékek (imitátumok) használatát és a fogyasztók megfelelő tájékoztatását is fokozottan figyelték.

A helyettes államtitkár a közleményben kifejtette, hogy hibaként általános higiénés hiányosságokat állapítottak meg a szakemberek. Hibának bizonyult a higiénés kézmosáshoz szükséges kellékek hiánya, illetve a helytelen mosogatási technológia is.

Emellett a dolgozók nem minden esetben rendelkeztek érvényes egészségügyi dokumentumokkal. A diák-munkavállalók között jellemző hiányosság volt az elmaradt higiéniai oktatás.

A strandbüfék kis méretéből adódó hibás eljárás: az alapanyagok, a félkész és késztermékek együttes tárolása is számos esetben problémaként merült fel. Több létesítményben a hűtőterek hőmérsékletét egyáltalán nem ellenőrizték, vagy nem a valóságnak megfelelően dokumentálták.

Az ellenőrzött büfékben az ún. „imitátumok” használata nem haladta meg a 60-40 százalékra tehető országos szintet. Ugyanakkor azokon a helyeken, ahol a tejföl helyett „frissfölt” vagy virsli helyett „rudacskát” használtak, a fogyasztók megfelelő tájékoztatása elmaradt.

Viszont pozitív változás, hogy javuló tendenciát mutat a forgalmazott ételekben előforduló allergénekről szóló tájékoztatás.

A 79 fagylaltból és 19 büféételből vett minták eddig elvégzett laboratóriumi vizsgálati eredményei optimizmusra adnak okot. Ezek alapján ugyanis a Nébih laboratóriuma nem állapított meg az élelmiszerbiztonsági határérték túllépését.

Kövess minket!