VÍZPARTOK Hírek a forrástól a tengerig

Delfinek úszkálnak a horvát szigetek közelében – itt láthatod őket

2023. július 9.

Szerző: vízpartok

A két delfin sokak figyelmét felkeltette játékos természetük és az emberektől és hajóktól való félelem hiánya miatt.
hetedhetshop.hu

Két delfin tartózkodott Rab és Rijeka közelében az elmúlt hetekben. A két delfin sokak figyelmét felkeltette játékos természetük és az emberektől és hajóktól való félelem hiánya miatt.

A szakértők szerint – számol be a Turističke Priče – magányos delfinekről van szó, akik ilyen szokatlanul viselkednek. A part közelében és a partok mentén tartózkodnak, engedik, hogy az emberek közeledjenek hozzájuk, vagy maguk közelednek az emberekhez, követik a hajókat stb. Megjelenésük nagy közfigyelmet keltett, különösen az elmúlt héten, tekintettel a tengeren úszók és hajók növekvő számára.

„Az első jelentések óta többször is kimentünk a helyszínre, lefényképeztük és lefilmeztük mindkét delfint, felmértük általános állapotukat, és információkat gyűjtöttünk a helyi lakosságtól a viselkedésükről és az emberek delfinekkel szembeni viselkedéséről. Mindkét esetben rövidcsőrű közönséges delfinekről (Delphinus delphis) van szó, egy olyan fajról, amelyet az 1970-es évek vége óta regionálisan kihaltnak tekintettek az Adriai-tengerben, de az elmúlt években ismét megfigyelték. Bár a közönséges delfinek társas, több tíz vagy több száz egyedből álló csoportokban élnek, a Rab és Rijeka közelében talált delfinek magányos közönséges delfinek” – közölte a Blue World Institute.

„Arra kérünk mindenkit, aki a közelben tartózkodik, hogy ne közelítsen a delfinhez, ne ússzon vele, ne érintse meg, ne etesse, mert ez ahhoz vezethet, hogy az állat hozzászokik az emberhez, aminek nemkívánatos következményei lehetnek. A magányos delfinek és az emberek közötti szoros interakcióban az esetleges agresszív viselkedésen kívül más veszélyek is fennállnak. A delfinek számos súlyos és nehezen gyógyítható betegséget – zoonózisokat – terjeszthetnek, mint például a tuberkulózis, leptospirózis stb. Hasonlóképpen, a szoros interakciók során az emberek betegségeket vihetnek át a delfinpopulációra, ami sok állat halálát okozhatja. Ezért a velük való úszást, különösen az érintést mindenképpen kerülni kell. Tekintettel arra is, hogy a magányos delfinek elveszítik természetes félelmüket a hajóktól, a hajócsavarokkal való ütközések során súlyos sérüléseket szenvedhetnek és elpusztulhatnak” – figyelmeztet az intézet.

A delfinek szigorúan védett állatok, és tilos zavarni őket – etetni, úszni, megérinteni vagy üldözni őket. Az emberek és e két delfin jólétének és biztonságának biztosítása érdekében felhívják a figyelmet a következőkre:

  • ne próbálja megetetni a delfineket.
  • ne közelítsük meg őket, ne próbáljuk megérinteni vagy úszni velük.
  • biztosítson elegendő helyet a delfineknek az akadálytalan mozgáshoz, és ne üldözze őket.

Ez is érdekelhet >

Legfrissebb hírek >