Home Utazási hírek Ősi kincs került elő egy víz alatti erdőből Ausztriában

Egy körülbelül 1400 éves ezüstfenyő, amelyet tavaly nyáron mentettek ki az Altaussee-tóból, a felső-stájerországi Ausseerlandban található Salzwelten Altaussee-be költözik. A mintegy hat méter hosszú és két tonna súlyú fatörzs ezentúl itt látható.

Az ezüstfenyőt 2022 nyarán hozták ki a tóból az osztrák szövetségi erdők, a bécsi Természeti Erőforrások és Alkalmazott Élettudományok Egyeteme (BOKU) és a Walter Munk Alapítvány kutatási projektjének részeként. A fenyő kiemelésének célja az volt, hogy kiderítsék, miért merül a fa a víz alá, és miért nem fekszik le a földre az idő múlásával.

A fekvő fatörzset mostantól a Salzweltenben lehet megtekinteni. „Az altausseei sóbányában nyáron és télen is állandóan 8 Celsius-fok és körülbelül 70 százalékos páratartalom uralkodik, ami tökéletes a szerves anyagok megőrzéséhez” – osztotta meg Kurt Thomanek, a Salinen Austria AG bányászatért és turizmusért felelős igazgatósági tagja.

A Salzwelten Altaussee tehát ideális helyszín az ősi fatörzsek megőrzésére a jövő generációi számára. 2023 novemberében a meglévő bemutatótermet robbantással megnagyobbítják, és a fatörzset függőleges helyzetbe helyezik.

Az Altaussee-tó földalatti erdeje az egész víztömegben elterjedt. Már 2019 óta a Walter Munk Alapítvány az Óceánokért kezdeményezésére a BOKU-val és az Osztrák Szövetségi Erdészettel közösen alaposan kutatják a víz alatti erdőt, hogy megfejtsék a rejtélyt, hogyan keletkezett az 1970-es években.

Kövess minket!