Home JóTudni Hasznos tudnivalók, ha kutyával mennél nyaralni
Szerző: Vízpartok

A kutyáknak minden külföldi útra uniós kisállatútlevélre van szükségük. Ez egy hivatalos dokumentum, amely az állatra vonatkozó információkat – például az oltási státuszt vagy az egészségi állapotot – tartalmazza. Különösen fontos a kötelező veszettség elleni védőoltás és a mikrochippel való azonosítás igazolása.

A chip helyett a 2011. július 3. előtt elvégzett tetoválással történő azonosítás is érvényes, feltéve, hogy az jól olvasható. Az uniós kisállatútlevelet az állatorvos állítja ki. A kiskutyák a határátlépéskor nem lehetnek 15 hetesnél fiatalabbak. Legfeljebb öt állatot lehet magunkkal vinni.

Ezenkívül egyes országoknak különleges beutazási követelményeik vannak: például Nagy-Britanniába, Finnországba, Írországba, Máltára, Norvégiába, Montenegróba vagy Észak-Írországba történő belépéskor be kell mutatni a galandféreg elleni aktuális kezelést (legfeljebb öt nappal a belépés előtt). Albániában, Észak-Macedóniában, Montenegróban és Törökországban (Moldáviában erősen ajánlott) aktuális hatósági állategészségügyi bizonyítványt kell bemutatni.

A legnépszerűbb utazási célországok áttekintése

Olaszország

Az alapkövetelményeken (EU-s kisállatútlevél, mikrochip, veszettség elleni oltás) túlmenően Olaszországba mindenképpen ajánlott szájkosarat és pórázt vinni, mivel a kutyáknak egyes helyeken kötelező viselniük. A tengerpart számos pontjára tilos kutyát bevinni. Vannak kijelölt kutyás strandok. Olaszországba minden kutyafajtát beengednek.

Horvátország

Horvátországban az alapvető követelményeken (EU-s kisállatútlevél, mikrochip, veszettség elleni oltás) kívül van egy speciális szabály, amely sok kutyatartót érint: a bullterrier fajtájú vagy keverék fajtájú (staffordshire bullterrier, amerikai staffordshire terrier, pitbullterrier stb.) kutyák nem léphetnek be az országba. Csak a bizonyítottan ellenőrzött tenyésztésből származó, azaz FCI-papírokkal rendelkező állatok mentesülnek ez alól.

Póráz és szájkosár kötelező számos kutyafajta esetében, beleértve a dobermannt, az amerikai staffordshire terriert, a bullterriert, a rottweilert, a dán dogot, a német és belga juhászt, a japán harci kutyát, a masztinót vagy a bernáthegyit. Minden kutyát pórázon kell tartani.

Szlovénia

Szlovéniában az alapvető követelményeken (EU-s kisállatútlevél, mikrochip, veszettség elleni védőoltás) túlmenően a kutyákat minden közterületen pórázon kell tartani, és a tömegközlekedési eszközökön szájkosarat kell viselniük.

Görögország

Görögországban az alapkövetelményeken (EU-s kisállatútlevél, mikrochip, veszettség elleni védőoltás) kívül nem vonatkoznak további előírások.

Spanyolország

Az alapkövetelményeken (uniós kisállatútlevél, mikrochip, veszettség elleni védőoltás) kívül az úgynevezett „veszélyes kutyafajták” esetében is vannak követelmények, amelyeket a települések vagy autonóm régiók szabályoznak – regisztrációra van szükség. Az érintett fajták közé tartozik a Pit Bull terrier, staffordshire terrier, amerikai staffordshire terrier, rottweiler, Dogo Argentino, Fila Brasiliero, Tosa-Inú, Akita-Inú.

Németország

Az alapkövetelményeken (uniós kisállatútlevél, mikrochip, veszettség elleni védőoltás) túlmenően egyes veszélyesnek minősített kutyafajták beutazási tilalom alá esnek. A pitbullterrierek, amerikai staffordshire terrierek, staffordshire terrierek vagy bullterrierek csak akkor léphetnek be Németországba, ha tartási engedélyt vagy temperamentumtesztet tudnak felmutatni.

Franciaország

Az alapkövetelményeken (EU-s kedvtelésből tartott állatok útlevele, mikrochip, veszettség elleni védőoltás) kívül szigorú követelmények vonatkoznak az 1. és 2. kategóriába tartozó kutyákra.

1. kategóriába tartoznak az FCI-papírokkal nem rendelkező kutyák, amelyek a bullterrier (pitbullterrier, staffordshire terrier, amerikai staffordshire terrier), masztiff vagy tosa fajtákhoz tartoznak.

A 2. kategóriába e fajták papírokkal rendelkező képviselői tartoznak. Franciaországban pórázon és szájkosárral kell tartani őket. A tömegközlekedési eszközökön és az intézményekben nem tartózkodhatnak.

Kövess minket!