Home Érdekes helyek A Trónok harca-rajongók lélegzetelállító baszk úti célja vonzza az embereket
Szerző: Vizpartok / Fotó: Gaztelugatxe (c) pixabay

A sziklás part lélegzetelállító képe, a nyughatatlan tenger zúgása és a gyönyörű tengeri madarak idevonzzák az embereket.

A baszkföldi San Juan de Gaztelugatxe látogatása iránti növekvő érdeklődés arra késztette a helyi hatóságokat, hogy online jegyrendszert vezessenek be a látogatók számának ellenőrzésére. Ezenkívül megtiltják a turistáknak, hogy megkondítsák a templom harangját.

A Trónok harca rajongói által Sárkánykőnek is nevezett terület eddig is a zarándokok ismert célpontja volt, de 2016 után elérte a csúcspontját.

Gaztelugatxe-t 2019-ben közel 730 000 ember látogatta meg – mintegy 140 000-rel többen, mint 2018-ban, ami csak egy év alatt 25 százalékos növekedést jelent. Csak 2019. augusztus 15-én, egyetlen nap alatt 6434 ember látogatott el az övezetbe.

A forgalmat ezért előzetes online regisztrációval és a napi belépőszám maximalizálásával igyekeznek fenntartható mederbe terelni.

A belépés ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött, és naponta maximum 1500 embert engednek be.

A templom harangozását többek között azért tiltották be, mert az megijeszti és stresszeli a tengeri madarakat, és hatással van a szaporodási szokásaikra.

A szigetet egy szűk ösvény köti össze a parttal, amelyen egy kétlyukú kőhíd ível át, s azután egy 241 fokos lépcsősor kanyarog fel a remetelakig. A helyi legenda szerint, aki a kápolna harangját háromszor megkongatva kíván valamit, annak a kívánsága teljesülni fog.

 

Kövess minket!