Home JóTudni Tanácsok, ha autóval utaznál Olaszországba

Olaszország is népszerű úti cél a magyarok számára, ráadásul az egyik legkedveltebb tengerpart, Jesolo autóval csak 700 km. Sokan viszont bevállalnak távolabbi célpontokat is. A rendőrség a nekik próbál segíteni tanácsokkal.

Az országot egész évben nagy számban keresik fel turisták tengerparti nyaralás vagy kulturális programok céljából. A külföldiek az elmúlt időszakban tapasztaltak szerint gyakran eshetnek kocsifeltörés, lopás áldozatául.

Közlekedési szabályok

Az olasz utakon érdemes fokozottan odafigyelni a közlekedési szabályok betartására, különös tekintettel a forgalomcsillapított övezetekbe történő behajtásra, illetve a sebességkorlátozásra, amit a hatóságok mobil és telepített eszközökkel ellenőriznek. A fix mérőpontok a Tutor és az Autovelox elnevezésű rendszer keretében működnek, és általában figyelemfelhívó tábla jelzi őket előre. Az autópályákon a Tutor sajátossága, hogy a két ellenőrző kapu közötti átlagsebességet méri.

A szabálysértések értékelése értelemszerűen utólag történik, így gyakori, hogy a magyar polgárok hónapokkal a látogatást követően kapják meg a bírságról szóló értesítést.

Az olasz közlekedési rendszabályok szigorúan büntetik a gyorshajtást, a sebességtúllépés mértékétől függően lépcsőzetesen. 10 km/h alatti túllépés esetén 41–169 euró, 10–40 km/h közötti túllépés esetén 169–679 euró, 40–60 km/h közötti túllépés esetén 531–2125 euró, 60 km/h fölötti túllépés esetén 828–3313 euró büntetésre lehet számítani, valamint az utóbbi két esetben a vezetői engedélyt is bevonják.

Bírságok

A bírságok behajtását általában követeléskezelő cégek végzik, és angol, de esetenként magyar nyelvű kísérőlevéllel továbbítják az értesítőt, amelyek hitelessége legtöbbször QR-kóddal vagy a megadott felhasználónév/jelszó birtokában a cég internetes felületén ellenőrizhető. A szabálysértésről készült felvétel elérésének módját általában az értesítő tartalmazza.

A közlekedési bírságok öt év alatt évülnek el, elmaradt sztrádadíjak tekintetében azonban előfordulhat, hogy ennél régebbi gyorshajtásról kapnak felszólítást. Ennek oka, hogy az autópálya-fenntartó és a követelésbehajtó cégek az elmaradt díjat az olasz polgári törvénykönyv szerinti egyszerű tartozásként kezelik, ekképpen pedig tízéves elévüléssel számolnak.

Nagyon fontos, a rendszámtáblák azonosítását automata végzi, így előfordul, hogy a magyar rendszámmal azonos formátumú, de más tagállam hatósági jelzését viselő gépjárművet magyarként azonosítanak, és így a magyar polgárt értesítik a szabálysértésről. Amennyiben a bírságot hibás azonosítás miatt kapta, feltétlenül keresse meg a behajtó céget, illetve a hatóságot a levélben szereplő elérhetőségeken. A panaszhoz célszerű mellékelni a saját járműről készült felvételt, illetve a forgalmi engedély másolatát.

A közlekedési bírságról szóló értesítést semmiképpen nem szabad figyelmen kívül hagyni, mert ha valaki nem emel kifogást, a jogtalanul kiszabott bírságot is végrehajthatják.

Autóbérlés

Autóbérlésnél vigyázni kell arra, hogy a gépkocsiknak általában nincs behajtási engedélyük a történelmi városok belső területeire, melyek forgalmi korlátozás alatt állnak. Ha ide bérelt kocsival megy be a turista, a büntetést utóbb, a kölcsönző cégen keresztül behajtják. A büntetés – többszöri felszólítás esetén – több száz euró is lehet.

Egyre többen keresik fel Szicíliát, ahová közvetlen a repülőjárat-kapcsolat. Cataniában a kisebb, de általában kedvező árú autóbérlést ígérő cégeknél az alábbiakra kell figyelni: a bérléshez a vezető nevére szóló, dombornyomásos hitelkártya szükséges. Ezen a plasztiklapon elegendő pénznek kell lennie a biztosítási depozit (950–1000 euró) és az üzemanyagra előre lekért (150 euró körüli) depozitra. Kármentes közlekedés, illetve tele tankkal visszavitt jármű esetén ezeket az összegeket a bérbeadó a leadást követően néhány napon belül elküldi a bankszámlára.

Szintén fontos tudnivaló, hogy a járművekben kötelező tartozék a fényvisszaverő mellény, vezetés közben mobilozni csak kihangosítóval lehet.

A nagyvárosok központjaiba a legforgalmasabb időszakokban csak előzetes engedéllyel lehet behajtani. A lezárt területet táblákkal jelzik, a kocsik rendszámáról felvétel készül. Ha valaki jogosulatlanul halad át az ellenőrző pontokon, több mint 100 euróra büntethetik.

Utazás gyerekkel

Riasztóberendezés beszerelése kötelező 4 éven aluli gyermek szállítása esetén! Olaszország a világon egyedülálló módon határozta ezt meg azon járműveknél, amelyekben ilyen korúakat szállítanak. A riasztó hanggal jelzi, ha a sofőr eltávolodik a kocsiban hagyott gyermektől. Riasztóberendezés hiányában 80-tól 326 euróig terjedő büntetés szabható ki. Az eszköz már 20–50 euróért beszerezhető, autópálya-pihenőknél és benzinkutakon is megvásárolható.

A 4 éven aluliak ezenfelül csak gyermekülésben utazhatnak.

Kövess minket!