Home Érdekes helyek Senki se tud ellenállni a Fuerteventura strandján talált fura dolognak
Szerző: vízpartok

A Kanári-szigeteki Fuerteventura szigetén a Popcorn Beach úgy néz ki, mintha egy popcorngép robbant volna fel. Mi áll a jelenség mögött?

A Fuerteventura legészakibb részén található öbölben mindenhol olyan pelyhek hevernek, amelyek zavarba ejtően hasonlítanak a pattogatott kukoricára. A strandot ezért nevezik „Popcorn-öbölnek” és „Popcorn-partnak”. De ne harapj rá, mert letörhet egy darabka a fogadból!

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Viagem e Turismo (@viagemeturismo) által megosztott bejegyzés

Mert ami puffasztott kukoricának tűnik, az valójában fehér, megkövesedett meszes alga. Ezeket a Kanári-szigetek északi részén sodorja partra a víz, és homokkal és vulkanikus kőzetekkel keverednek.

A nyaralók nagyon odavannak érte. Az Instagramon több ezer fotó és videó található a #popcornbeach hashtag alatt.

A népszerűség azonban veszélybe sodorja a strandot. A turisták néha vödörszámra hurcolják le a strandról a különleges formájú algákat. Havonta körülbelül tíz kilogrammot lopnak el.

Az algákat tilos elvinni, aki mégis megteszi, az bírságot kockáztat.

A helyzet Playa del Hierroban annyira drámai, hogy a városi tanács kampányt indított. Ez arra figyelmezteti a nyaralókat, hogy a különleges szuvenírek vadászatával pusztítást okoznak.

Nemcsak a pattogatott kukoricás strandot veszélyeztetik, hanem a Kanári-szigetek más helyeit is. A megkövesedett algák ugyanis hozzájárulnak a homokos strandok kialakulásához.

A figyelmeztető táblákon olyan feliratok olvashatók, mint például:

„Sebezhető vagyok, hagyjatok itt!”

De nemcsak a nyaralók viszik el: Fuerteventurán sok házon díszítőelemként is láthatók a rodolitok, sőt a település egyik szállodájában még vázák is vannak belőlük.

Corralejo Fuerteventura második legnagyobb üdülőhelye – és a pattogatott kukoricás strand nem az egyetlen természeti látványosság. Északon például a nyaralók túrázhatnak a Parque Natural de Corralejo területén, és megcsodálhatják a kiterjedt dűnéket, a zord lávatájakat és a vulkáni kúpokat.

A várostól délre pedig a 20 négyzetkilométeres El Jable váltóhomokdűnés terület található, amely természetvédelmi terület.

Fuerteventura északnyugati partján egy hosszú túraútvonal vezet a Popcorn Beachre. Oda és vissza 21 kilométert kell gyalogolni, de alig van emelkedő. A Faro del Tostón-i parkolóból induljunk. A világítótoronytól az ösvény a part mentén vezet, több strand mellett, ahol megpihenhetünk. Az utolsó kilométereken az első „pattogatott” elemeket láthatjuk a strandokon, amíg elérjük a híres Playa El Majanichót.

Kövess minket!