Home Utazási hírek Nyáron erre számíthatsz a szlovén határon
Szerző: MTI / Fotó: Piran, Szlovénia (c) hetedhetorszag.hu

Szlovénia nem vezet be határellenőrzést Horvátország felé, Ausztria viszont fenntartja az ellenőrzést a szlovén határon,

de ősszel felülvizsgálja az intézkedés eredményességét Robert Golob szlovén miniszterelnök és Karl Nehammer osztrák szövetségi kancellár keddi bécsi tárgyalásának az eredményeképpen.

A szlovén miniszterelnök egy évvel hivatalba lépését követően először tett hivatalos látogatást schengeni szomszédjánál, hogy a két ország között kialakult határellenőrzési vita rendezéséről tárgyaljon az ellenétek kiéleződésének megelőzése érdekében a nyaralási szezon kezdetével.

Határellenőrzések Horvátországgal szemben „természetesen nem lesznek” – közölte a szlovén miniszterelnök az osztrák kancellárral Bécsben folytatott megbeszélését követően – mivel azok szerinte „nem hatékonyak”. Golob megismételte követelését az osztrák féllel szemben, hogy hagyjon fel az ellenőrzéssel a szlovén határon. Karl Nehammer azonban ebben a kérdésben hajthatatlannak mutatkozott.

Az osztrák belügyminisztérium Golob látogatását megelőzően publikálta a legfrissebb szlovéniai migrációs adatokat, amelyek az illegális határátlépések „drámai” növekedését mutatják. Június elejéig a szlovén hatóságok 16 131 személyt tartóztattak fel, míg a tavalyi azonos időszakban 4598-at.

„Nem akarjuk sem a saját lakosságunkat, sem a szomszédjainkat olyan intézkedésekkel terhelni, amelyek nem hatékonyak” – mondta a szlovén kormányfő. Rámutatott: a Szlovéniában elfogott illegális határátlépők magas száma ugyanis pont az egyéb intézkedések hatékonyságát támasztja alá az illegális migráció visszaszorításában. „Minden migránst regisztrálunk és pont ezért magasak a számok. Ez sokkal hatékonyabb megoldás a határellenőrzésnél” – mondta.

A szlovén miniszterelnök ezzel kapcsolatban Dánia példáját hozta fel, ahol májusban megszüntették meg az ellenőrzést a német határon, és inkább a hátországi ellenőrzésekre helyezik a hangsúlyt. Szerinte hasonlóképpen kellene eljárnia Ausztriának, Szlovéniának és Horvátországnak is egy közös kezdeményezés keretében. „Kezdeményezzük a migrációs áramlások regionális szintű ellenőrzését a teljes területen, nem csak a határokon” – vetette fel Golob. „Nem a schengeni szabályok felszámolása Szlovénia célja, hanem új, példamutató megoldást keresünk a migráció kezelésére” – mondta.

Nehammer kancellár üdvözölte a szlovén miniszterelnök javaslatát és jelezte, hogy felhatalmazást ad Gerhard Karner belügyminiszternek az együttműködés bővítésére Szlovéniával. Ugyanakkor megismételte, hogy szükségesnek tartja az ellenőrzés fenntartását az osztrák-szlovén határon. Elmondta, hogy az idén már 18 ezer menedékkérelmet nyújtottak be Ausztriában és ezeknek a migránsoknak a nagy részét még nem regisztrálták más uniós tagállamban. Ez a szám önmagában is azt mutatja – vélte -, hogy a schengeni térség „nem működik”.

Nehammer jelezte, hogy az ősszel ismét megvizsgálhatják a szlovén határellenőrzés kérdését. „Ha csökken a nyomás, akkor szó lehet róla” – mondta az intézkedés hat hónapos lejáratára utalva.

Ausztria május közepén hosszabbította meg fél évvel a határellenőrzést, ami Ljubljanában erős neheztelést váltott ki.

Kövess minket!