Home Utazási hírek Rengeteg a tiltás Dubrovnikban – most animációval próbálják a turistákat megnevelni
Szerző: Vízpartok

Dubrovnik városa új animációs kisfilmjének célja, hogy a turistákat és a látogatókat a város történelmi központjában elvárható viselkedésre nevelje. Mato Franković polgármester szerint az alkotók úgy döntöttek, hogy a film némafilm lesz, hogy a lehető legszélesebb közönséggel tudjon kommunikálni.

A polgármester kifejtette, hogy a film ötlete nem a turisták megbüntetése, hanem a káros viselkedésre való figyelemfelhívás. Rámutatott továbbá, hogy Dubrovnik problémái e tekintetben nem egyedülállóak, és a nagy történelmi területekkel és UNESCO-örökségi helyszínekkel rendelkező európai turistavárosok többsége is szembesül velük.

A videó szerint a nemkívánatos viselkedések közé tartozik a kulturális műemlékeken való evés és ivás, valamint a szemetelés, különös tekintettel a cigarettacsikkekre. Emellett korlátozzák a fürdőruhában sétálgatókat az óvárosban, a helyi hatóságok azt javasolják, hogy a látogatók öltözzenek fel, mielőtt sétálni mennek.

A kedvtelésből tartott kutyáknak szintén tilos vizelniük és üríteniük a történelmi belvárosban, és minden állattartónak pórázon kell tartania őket. Bár Dubrovnik továbbra is akadálymentesíteni szeretné a kerekesszékkel közlekedőket, a történelmi központba nem engedik be a kerékpárokat és az elektromos robogókat.

A furcsább tiltások közé tartozik a kerekes bőröndök cipelése a macskaköves járdán. Az embereknek a táskáikat cipelniük kell, hogy ne okozzanak túlzott zajterhelést a lakóknak.

A dubrovniki helyi hatóságok szerint a videót a horvát légitársaságok járatain és a horvát kikötőkbe érkező tengerjáró hajókon fogják vetíteni. Emellett a dubrovniki repülőtéren és a tengeri kikötőben, valamint a város által üzemeltetett összes internetes platformon ismétlődően lejátsszák majd.

Kövess minket!