Home Bulvár Hajóbaleset vagy titkosszolgálati thriller: mi történt a Maggiore-tavon?
Szerző: vízpartok

Ami vasárnap este halálos következményekkel járó hajókirándulásnak tűnt, napról napra thrillernek bizonyul. A baleset egy heves viharban történt a Maggiore-tavon. A hajó 21 utassal, valamint kapitánnyal és feleségével a fedélzetén felborult Sesto Calende közelében. Négy ember, két olasz és két izraeli vesztette életét.

A „007-es” hajótörése fejtörést okoz a nyomozóknak

Nyolc olasz, tizenhárom izraeli titkosügynök volt a fedélzeten: tényleg csak baleset volt a Maggiore-tavon történt hajóbaleset? A nyomozás középpontjában a kapitány áll. Sok kérdés megválaszolatlan.

Tényleg két különböző ország 21 titkosügynöke csak azért találkozott, hogy együtt ünnepeljenek egy születésnapot?

Három nappal a Maggiore-tavon történt tragikus hajóbaleset után Olaszországban még mindig fejtörést okoz a tavon történt incidens háttere. Négy ember meghalt, amikor egy lakóhajó elsüllyedt az észak-olaszországi tavon. Az utasok titkosügynökök voltak: nyolc olasz, tizenhárom izraeli. „A 007-es hajótörése” – ezzel a szalagcímmel jelent meg kedden a La Stampa című napilap.

Az első ügynökségi jelentések szerint egy heves vihar okozta a hajó felborulását; a csoport tehát kirándulásra indult, miután az izraeliek lekésték a hazafelé tartó járatot. Később azt mondták, hogy egy volt Moszad-ügynök születésnapját ünnepelték. Az egyik áldozat holttestét tegnap szállították Izraelbe – jelentette be a Moszad nevében Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hivatala. Két másik halott az olasz titkosszolgálat munkatársa volt.

Olasz médiajelentések szerint a nyomozás először Claudio Carminati (53) kapitányra összpontosított. Az ügyészség bejelentette, hogy hajóbaleset és emberölés miatt indított eljárást ellene. Carminatinak, aki orosz származású feleségét is elvesztette a balesetben, sok kérdésre kell választ adnia.

Miért volt ennyi ember a hajón, amikor csak 15 utas lehetett volna? A 40 éves hajó egyáltalán hajózásra alkalmas volt?

Carminati kapitányi szakmai engedélye állítólag a hajóval együtt elsüllyedt.

Sok a megválaszolatlan kérdés

És végül az a kérdés is felmerül: hogyan jött létre az ügynökök koncentrációja a hajóján?

Még ha a születésnapi buli elvileg nem is zárható ki, a nyomozók még mindig más lehetséges okokat keresnek. Ugyanakkor az elképzelés, hogy egy régi hajón egy hírszerzési „munkatalálkozót” tartottak, ahol esetleg fontos dokumentumokat és információkat cseréltek, csak mérsékelten tűnik hihetőnek – vagy legalábbis rosszul megtervezettnek.

„Félelem a pokoltól”

Maga a baleset nem sokkal este 7 óra után történt Lisanza közelében, a parttól mintegy 150 méterre.

„Néhány perc alatt hirtelen megváltozott az időjárási helyzet. Heves zivatar tört ki erős széllel és hatalmas hullámokkal, halálra rémültünk”

– számolt be egy túlélő. Az utasok pánikba estek, 14 embernek sikerült úszva elérni a 150 méterre lévő partot. További hét embert néhány arra járó hajó hozott biztonságba. Elképzelhető, hogy a négy halott a süllyedő csónakban rekedt, és nem tudták kiszabadítani magukat.

A Lago Maggiore Olaszország második legnagyobb tava, hossza 65 kilométer. A lakóhajókat gyakran bérlik partikra. Az elsüllyedt „Goduria” egy 1982-ben épült, 16 méter hosszú hajó volt.

Kövess minket!