Home Utazási hírek Zanzibár szigetét hamarosan összekapcsolhatják az afrikai szárazfölddel
Szerző: Vízpartok

Zanzibár egy olyan üdülőparadicsom, amelyet az utazók jelenleg csak repülővel vagy hajóval érhetnek el. Egy afrikai rekordot felállító projekt azonban ezen a jövőben változtatni akar – egy híddal a szárazföldről a szigetre.

Ambiciózus tervek, de a nyaralók körében népszerű Zanzibár szigetét hamarosan összekapcsolhatják az afrikai szárazfölddel. A fehér homokos strandokkal és türkizkék tengerrel rendelkező szigetparadicsom és Tanzánia közötti híd építésének tervei ugyanis jelenleg konkretizálódnak.

Zanzibár mintegy 80 százalékban a turizmusból él, egy szárazföldi összeköttetés biztosítaná, hogy az utazók még jobban elérjék a szigetet. Ugyanakkor az áruszállítás megkönnyítésével lehetővé tenné azt is, hogy a félautonóm állam gazdasága kevésbé függjön a turizmustól.

A híd Tanzánia legfontosabb tengerparti városát, Dar es Salaamot kötné össze az 50 kilométerre fekvő Zanzibárral.

Tanzánia építési és közlekedési miniszterhelyettese, Godfrey Kasekenya a The Citizen szerint elmondta, hogy az ország jelenleg kínai befektetőkkel tárgyal a finanszírozásról. A kormány a projekt költségeit mintegy 2,5 milliárd euróra becsüli.

A tervezett híd négy óráról kevesebb mint egy órára csökkentheti a Dar es Salaam és Zanzibár közötti utazási időt. Jelenleg ott kompokkal lehet átkelni az Indiai-óceánon. A turisták számára ez a repülőgépek és a kompok mellett egy újabb lehetőséget kínálna Zanzibár elérésére.

A híd megépítésének tervei 2020 óta készülnek. A tanzániai kormány azonban még nem adott konkrét időpontot arra vonatkozóan, hogy mikor kezdődhet az építkezés. Zanzibár autonóm, ugyanakkor Tanzánia része.

A már említett álomstrandok és az Indiai-óceán kristálytiszta vize mellett Zanzibár elsősorban a fűszerkereskedelméről ismert.

Egy zanzibári nyaralás során mindenképpen érdemes egy fűszerfarmot meglátogatni. Számos helyi vállalkozó szervez ilyen kirándulásokat, és sokat megtudhatunk az olyan egzotikus fűszerek, mint a vanília, a szegfűszeg vagy a szerecsendió előállításáról.

A trópusi éghajlat Zanzibárt természeti paradicsommá is teszi. Ha teljesen el szeretne merülni a sziget lenyűgöző növény- és állatvilágában, érdemes ellátogatnia Zanzibár egyetlen nemzeti parkjába, a Jozani-erdőbe.

Sétát tehet a történelmi Stone Town kerületben is, amely Zanzibár legrégebbi városrésze.

A sziget kötelező látnivalója a történelmi Stone Town negyedben tett séta, amely Zanzibár fővárosának legrégebbi épülete. Ne feledje azonban, hogy Zanzibár nagyrészt muzulmán, ezért a vállat fedő és térd fölé érő ruházat a megfelelő.

Kövess minket!