Home Zöldpart Hatalmas az olajszennyezés a szlovén tengerparton – veszélyben a fürdőzés
Szerző: vízpartok

Az izolai kikötő december óta küzd az ismétlődő olajszivárgások ellen. Eleinte egy hajótankoló állomást vagy egy szivárgó hajót gyanúsítottak az okként. Valójában egy szállodából szivárgott ki olaj.

A szlovéniai Izola tengerparti város a turistaszezon kezdetén a katasztrófa szélén áll, ami az ország egész Adriai-tenger partvidékét is fenyegeti. Januárban több olajfolt is megjelent Izola kikötőjében. A hatóságok először arra gyanakodtak, hogy az olaj egy hajótankoló állomásról vagy egy szivárgó hajóról szivárgott ki. Mint azonban kiderült, a bűnös egy szálloda volt a part közelében. A Delfin szálloda egyik földalatti tartályából nem sokkal karácsony előtt fűtőolaj folyt a földbe, és azóta minden esőzéssel a tengerbe ömlött.

A szálloda igazgatója, Miloš Milivojevič a szlovén médiának nyilatkozva műszaki hibáról beszélt, amelyet egy decemberben újonnan beszerelt szelep váltott ki. A kárt azonnal kijavították. Milivojevič szerint állítólag 3000 liter fűtőolaj szivárgott ki. A kikötőben akadályokat helyeztek el, hogy megakadályozzák az olaj szétterjedését.

Májusban az olaj még mindig a kikötőben van, és a bűz egyértelműen érezhető. A helyi idegenforgalmi vállalkozások már a nyári szezontól tartanak. És jogosan, mert mint lassan kiderül, sokkal több mint 3000 liter olaj fenyegeti az Adriát.

Vladimir Gavran, az izolai kikötőt üzemeltető Porting cég igazgatója a Delo című szlovén lapnak elmondta: „Kiderült, hogy tavaly decemberben sokkal több olaj folyt ki, mint amennyit eredetileg be akartak ismerni. Most már tízszeres mennyiséget feltételezünk”. Eddig már 10 000 litert halásztak ki a kikötőből, de az elmúlt napok esőzései miatt folyamatosan újabb és újabb olajfoltok jelentek meg – magyarázta Gavran.

A regionalobala.si-nek legalább 100 ezer euróra becsüli a kárt. Gavran nem hiszi, hogy a probléma a nyár előtt megoldódik.

Ha a heves esőzések miatt valóban 30 ezer liter folyik a tengerbe, és egy zivatar áttöri a kikötő gátjait, akkor az egész szlovén Adria partvidéke veszélyben van – mondja a kikötő igazgatója.

Kövess minket!