Hatalmas az olajszennyezés a szlovén tengerparton – veszélyben a fürdőzés

2023. május 21.

Szerző: vízpartok

A szlovéniai Izola tengerparti város a turistaszezon kezdetén a katasztrófa szélén áll, ami az ország egész Adriai-tenger partvidékét is fenyegeti.

Az izolai kikötő december óta küzd az ismétlődő olajszivárgások ellen. Eleinte egy hajótankoló állomást vagy egy szivárgó hajót gyanúsítottak az okként. Valójában egy szállodából szivárgott ki olaj.

A szlovéniai Izola tengerparti város a turistaszezon kezdetén a katasztrófa szélén áll, ami az ország egész Adriai-tenger partvidékét is fenyegeti. Januárban több olajfolt is megjelent Izola kikötőjében. A hatóságok először arra gyanakodtak, hogy az olaj egy hajótankoló állomásról vagy egy szivárgó hajóról szivárgott ki. Mint azonban kiderült, a bűnös egy szálloda volt a part közelében. A Delfin szálloda egyik földalatti tartályából nem sokkal karácsony előtt fűtőolaj folyt a földbe, és azóta minden esőzéssel a tengerbe ömlött.

A szálloda igazgatója, Miloš Milivojevič a szlovén médiának nyilatkozva műszaki hibáról beszélt, amelyet egy decemberben újonnan beszerelt szelep váltott ki. A kárt azonnal kijavították. Milivojevič szerint állítólag 3000 liter fűtőolaj szivárgott ki. A kikötőben akadályokat helyeztek el, hogy megakadályozzák az olaj szétterjedését.

Májusban az olaj még mindig a kikötőben van, és a bűz egyértelműen érezhető. A helyi idegenforgalmi vállalkozások már a nyári szezontól tartanak. És jogosan, mert mint lassan kiderül, sokkal több mint 3000 liter olaj fenyegeti az Adriát.

Vladimir Gavran, az izolai kikötőt üzemeltető Porting cég igazgatója a Delo című szlovén lapnak elmondta: „Kiderült, hogy tavaly decemberben sokkal több olaj folyt ki, mint amennyit eredetileg be akartak ismerni. Most már tízszeres mennyiséget feltételezünk”. Eddig már 10 000 litert halásztak ki a kikötőből, de az elmúlt napok esőzései miatt folyamatosan újabb és újabb olajfoltok jelentek meg – magyarázta Gavran.

A regionalobala.si-nek legalább 100 ezer euróra becsüli a kárt. Gavran nem hiszi, hogy a probléma a nyár előtt megoldódik.

Ha a heves esőzések miatt valóban 30 ezer liter folyik a tengerbe, és egy zivatar áttöri a kikötő gátjait, akkor az egész szlovén Adria partvidéke veszélyben van – mondja a kikötő igazgatója.

Ez is érdekelhet

Legfrissebb hírek