Home JóTudni Split mindenért megbünteti a turistákat – drága lesz így a nyaralás
Szerző: vízpartok

A turisták nyüzsgése az elmúlt évben a spliti lakosokat is megviselte. Most a városi tanács szigorú büntetéskatalógussal reagál.

A spliti városi tanács a tavalyi idegenforgalmi szezonban a lakosok tömeges panaszaira reagál, egy 15 órás ülésen szigorú szabály- és büntetéskatalógust fogadtak el a közterületi rend és béke fenntartására.

Eszerint az idei nyári szezonban a nem megfelelően viselkedő turistáknak 150 és 300 euró közötti bírságra kell számítaniuk.

Aki úgy gondolja, hogy Splitben egy közparkban a gyep a megfelelő hely egy kis szundikálásra, annak fizetnie kell: 300 euróról rendelkezik a büntetéskatalógus. Ugyanekkora összegre kell felkészülnie annak, akit az iskoláktól és óvodáktól 100 méternél közelebbi nyilvános helyen alkoholfogyasztáson kapnak. A 17. századi városfalakon belül, az A zónában, az óvárosban is tilos mostantól a nyilvános alkoholfogyasztás. Aki ezután az alkoholt is közterületen üríti ki a testéből, azaz a szabadban vizel, az szintén 300 eurós bírságra számíthat.

A kocsmákban a kijárási tilalmat figyelmen kívül hagyó vendégeknek szintén 300 eurót kell a pénztárcájukban tartaniuk. Akinek aztán hazafelé menet az az ötlete támad, hogy gyorsan felmászik egy emlékműre, például egy felejthetetlen szelfi kedvéért, vagy egy szökőkútban akarja lehűteni magát, annak szintén 300 eurót kell fizetnie. Az idei évtől kezdve az A zónában egyáltalán tilos az étel- és italfogyasztás nyilvános helyeken, és a szabálysértésekért szintén 300 eurós büntetés jár.

Szintén tilos, de olcsóbb lesz Splitben hányni: a város 150 eurót számít fel ezért. Egyébként ugyanezt az összeget fizetik azok az építőipari cégek, amelyek Splitben délután 2 és 5 óra között, illetve este 10 és reggel 7 óra között zavarják a lakosok és a turisták álmát. A városi tanács a nem engedélyezett taxik használatára és üzemeltetésére is odafigyel. A vendégeket és az engedély nélküli taxisokat 300 eurós bírsággal sújtják.

Bojan Ivošević polgármester biztosítani akarja, hogy az új spliti rendet valóban ellenőrizzék és megbüntessék: „Hamarosan pályázatot írunk ki egy közrendvédelmi hivatal létrehozására. A főszezon 90 napja alatt egy tucatnyi biztonsági őr fogja támogatni a rendőrséget minden este 22 órától hajnali 4 óráig. A finanszírozáshoz szükséges forrásokat a város költségvetéséből kívánják biztosítani” – tudatta a polgármester az index.hr horvát hírportállal.

Kövess minket!