Home Érdekes helyek Szicília legszebb természeti csodái

Minden nap egy új kaland: az olaszországi Szicília szigetén nyaralva a tengerpartok és a kulturális kincsek mellett számos olyan főszereplő is akad, akit a természet teremtett. Vulkánokat megmászni, szurdokokban túrázni, barlangokat felfedezni? Megmutatjuk Szicília legszebb természeti csodáit.

Az Etna vulkán

Felhő Füst, Etna, Vulkánkitörés, Füst, Vulkán

Ha a szicíliai természeti csodákról beszélünk, akkor egyértelmű első helyet ad: az Etna vulkán a sziget főszereplője. Ez Európa legmagasabb, még aktív vulkánja, amely büszkén tornyosul az égbe Szicília északkeleti részén. Nyaraláskor egy kirándulás a vulkánhoz egyértelműen csúcspont. Az Etna jelenleg 3330 méter magas, négy csúcskráterrel rendelkezik, és több vegetációs zónán átnyúlik.

Az Etnára többféle túra is kínálkozik: drótkötélpályával, dzsippel, busszal, de Cataniából vagy Palermóból egynapos kirándulásokat is tehetünk. Az alsó területen egyedül is lehet túrázni, a csúcskráterekbe való kiránduláshoz tapasztalt hegyi vezetőre van szükség, mert a csúcstáj felfedezése egyedül tilos.

A Cavagrande del Cassibile-kanyon

A sziget délkeleti részén fekszik a Riserva Naturale orientata Cavagrande del Cassibile természetvédelmi terület. A Cassibile folyó vize egykor 250 méter mély szurdokot alakított ki a mészkőben.

A kanyon ma Szicília egyik legszebb természeti élménye, és híres türkizkék medencéiről és zubogó vízeséseiről. Nyáron a kanyonban nagy a nyüzsgés, és a fürdőzők ugrálnak a hűs medencékbe. Ha nyugodtan szereted, a legjobb, ha a folyót követed felfelé a folyón.

Az Uzzo-barlang a Zingaro természetvédelmi parkban

Sizilien, Landschaft, Meer, Insel, Somit Wirkten, Sonne

Szicíliában több mint 100 védett terület van, de egynek egészen különleges története van. Amikor a sziget északnyugati részén a tengerpart egy szakaszát beépíteni akarták, egy polgári kezdeményezés sikeresen ellenállt – és létrejött a Zingaro Natúrpark, a sziget első természetvédelmi területe.

Ma Zingaro a kirándulók paradicsoma, számos keskeny ösvény vezet a karibi partok mentén. Kiemelkedik az Uzzo-barlang, egy függőlegesen nyitott, körülbelül 20 méter magas magmabuborék, amelyet mindig is kecskepásztorok használtak menedékként.

A Madonie-hegység

Isnello, Sicilia, Dorf

Szicília belseje mindig csendesebb, mint a tengerparti régiók. Ha a természetben szeretne megpihenni, érdemes ellátogatnia a Szicília északi részén található Madonie-hegységbe. Ez a sziget második legnagyobb természetvédelmi területe. Az 1979 méteres magasságban mintegy 3000 különböző növényfaj nő.

A terület kiválóan alkalmas túrázásra, az ösvényhálózat jól kiépített. Útközben mindig kis, festői falvakba botlik, ahol megismerheti az autentikus szicíliai életet. Gangit például 2014-ben Olaszország legszebb falujának választották.

A taorminai Isola Bella

Isola, Bella, Tenger, Taormina, Olaszország, Szicília

Szicília egyik legnépszerűbb úti célja az Etnától északkeletre található: Taormina gyönyörű strandjairól, remek szállodáiról és kitett fekvéséről ismert. A 11 000 lelket számláló város Catania és Messina között, egy sziklán, mintegy 200 méterrel a tengerszint felett helyezkedik el.

Taormina természeti csodája a kis, parttól távol eső Isola Bella sziget és a Mazzarò strand, amelyet csak egy homokpad választ el az Isola Bellától. A víz itt kristálytiszta, és ideális a búvárkodáshoz. A szigetre egy keskeny homokpadon keresztül lehet eljutni. Isola Bellára még dagálykor is át lehet úszni.

A Vulcanelli iszapvulkánok

Nem kérdés: az Etna a turisták szenzációja Szicíliában. De ha vulkánokról van szó, a sziget még ennél is többet tud nyújtani. Agrigentótól alig 15 kilométerre található egy másik, kevésbé ismert természeti jelenség: a Vulcanelli bugyborékoló iszapvulkánok.

Egy dombon több kürtő van elszórva. Körülbelül egy méter magasak, és különösen aktívak esőzések után. Ilyenkor agyagban gazdag iszap-víz keverék emelkedik a felszínre, és a Vulcanelli vulkánok gurguláznak és buborékolnak. A dombra vezető út egy kúton vezet felfelé.

A Gola d’Alcantara-szurdok

A vulkán Szicíliában sok helyen téma. Az Alcantara-völgyben egy több ezer évvel ezelőtti vulkánkitörés után jött létre egy másik természeti csoda: a völgyet részben betemették a lávafolyamok, így a folyónak új utat kellett találnia. Így jött létre a varázslatos Alcantara-szurdok az izgalmas bazaltalakzatokkal.

A szurdok helyenként alig négy méter széles, de akár 25 méter magas bazaltlávából álló falak keretezik. A szurdokban való séta a nagyszerű fényhangulatnak köszönhetően varázslatos. Minél lejjebb megyünk a folyón, annál több zuhatagot és vízesést látunk – és a végén még egy strand is vár ránk.

Az Oliveri-lagúna

Szicília északkeleti részén, Oliveri városának közelében kezdődik a Laghetti di Marinello természetvédelmi terület. Itt fekszik a sziget egyik legszebb strandja. Különlegessége a természet által választott forma: egy messze a tengerbe nyúló hegyfok.

A Laghetti di Marinello természetvédelmi területen a türkizkék tengerrel és több édesvízi lagúnával rendelkező földnyelv elbűvölő.

De ez még nem minden, mert a természetvédelmi terület még ennél is tovább megy: A természetvédelmi terület közepén több édesvízi lagúna található, ahol úszni is lehet. Ha pedig a sós víz csábít, csak ugorj a szomszédos tengerbe!

A törökök lépcsője

Tájkép, Természet, Cliff Fehér, Scala Dei Turchi

Realmonte partjainál a Scala dei Turchi izgalmas történetet mesél: a „törökök lépcsője” azért kapta a nevét, mert a török kalózok régebben itt törtek be. Mi több, az évtizedek során a hatalmas fehér sziklaképződményen lépcsőszerű minta alakult ki. Ez teszi a helyet tökéletes Instagram-helyszínné.

A sziklák lépcsőfokokként zuhannak a türkizkék tengerbe. A táj csodálatos, az út nem is olyan egyszerű: ahhoz, hogy a tengerpartra jussunk, néhány meredek ösvényt kell leküzdenünk a sziklák mentén. A jutalom a nagyszerű kilátás és néhány órányi szórakoztató fürdőzés.

Pantalica barlangváros

Siracusatól nem messze, a Hyblai-hegység hátországában egy különleges kirándulóhely és természeti csoda fekszik, amely rengeteg történelemmel rendelkezik: Pantalica barlangvárosa i. e. 1270 és i. e. 730 között épült. Ebben az időben a sziculiaiak több mint 5000 sziklasírt vájtak az itteni mészkőbe.

Később a keresztények a temetkezési barlangokat lakóhelyként használták, és néhányat kis kápolnává alakítottak át. Ma Pantalicában túrázhatsz, és remek kilátás nyílik, megcsodálhatod a barlangokat, és meglátogathatsz egy kiásott kúriát.

Trapani sós lapályai

Salz Bauernhof, Natur, Sizilien, Italien, Landschaft

Szicília északnyugati partján fekszik Trapani városa, amely a 19. század óta híres a sóbányászatról. Mivel a nap minden nap sok órán át süt, és a tenger szintje sík, a körülmények ideálisak a tengeri só párologtatással történő kinyeréséhez.

Ma a sós mocsarak népszerű úti célnak számítanak. Ez nemcsak a só miatt van így, hanem az itt élő sok flamingó miatt is. A legszebb kilátás Trapani városára és a sós mocsarakra a Monte Erice dombjairól nyílik, ahová drótkötélpályával lehet feljutni.

Calamosche strand

Szicíliában sok olyan strand van, amely természeti csodának tűnik. Az egyik különösen idilli és buja természettel körülvett Calamosche a Vendicari természetvédelmi területen található, Szicília délkeleti részén.

A Calamosche strand kristálytiszta vizű lagúnával varázsolja el a látogatókat.

A parkolótól a vízhez vezető út több mint két kilométeren át vezet a természet közepén. Kis szerencsével flamingókkal és más madarakkal is találkozhat az út mentén. A partra érve egy kristálytiszta vizű lagúna vár rád, sziklák közé ékelődve. Mivel sok nyaraló ódzkodik attól, hogy a tengerpartra sétáljon, itt ritkán történik valami.

Kövess minket!