Home Utazási hírek Visszájára sült el Hallstatt ötlete a turisták ellen
Szerző: Vízpartok / Fotó: Hallstatt (c) Österreich Werbung/Lilly Freudmayer

Az ausztriai Hallstatt vezetése az idilli városkát elözönlő turisták ellen kitalálta, hogy a szelfiket ellehetetlenítő paravánt állít fel a tó partján.

A múlt héten próbaképpen ezért felállítottak egy magas fakerítést, amely részben elzárja a kilátást az alpesi tájra.

Az Im Römischen nevű városrészben, ahonnan mesés panoráma nyílik a tóra és a partján épült festői szépségű településre, számos turista tolong mobiltelefonokkal és fényképezőgépekkel, a hangoskodás viszont zavarja a helybeliek nyugalmát.

A falat a turisták által rendkívül kedvelt ponton állították fel, ahol évente több tízezer fotó készül. A helyi lakosok állandó zajszennyezésre panaszkodtak, és a fakerítésnek ennek a nyüzsgésnek kellett volna véget vetnie.

A városvezetés úgy képzelte, hogy a végleges paraván hosszabb lenne, de minden második léc hiányozna belőle, így megmaradna a kilátás, a szelfizők azonban nem tudnának jó felvételeket készíteni.

Kiderült azonban, hogy a Hallstatt lakóinak zöme nem támogatja a panoráma kitakarását, ugyanis a turisztikai mellékhatások ellenére a helyiek büszkék városképükre.

Ráadásul a paraván nem csökkentette a turisták beáramlását Hallstattba, hanem épphogy még több embert kezdett vonzani.

„A tervet elvetették” – fogalmazott a polgármester. A paraván lebontották, helyette most csak egy banner hirdeti a népszerű fotóponton, hogy „itt élünk, kérjük, békében élvezze a kilátást” – felhívva a turisták figyelmét arra, hogy ne zajongjanak.

Kövess minket!