Home Utazási hírek Súlyos áradások az Adrián: ezek a népszerű olasz nyaralóhelyek érintettek
Szerző: vízpartok

Súlyos árvíz okoz káoszt az Adria partján: nem járnak a vonatok, egy autópályát ideiglenesen lezártak, több száz embert evakuáltak. Amire most az Olaszországba utazóknak figyelniük kell.

  • Ravenna, Rimini, Cesena, Bologna különösen érintett.
  • Emilia-Romagna tartományban felfüggesztették a regionális vasúti közlekedést
  • Ravenna közelében lezárták az A14-es autópályát
  • Törölték az imolai Forma I-es versenyt

Az olaszországi Emilia-Romagna és Marche régiót továbbra is súlyos viharok sújtják. A heves esőzések után az Adria partja mentén fekvő területeken részben drámai áradások alakultak ki.

Emilia-Romagna folyói és patakjai megduzzadtak, sarat és törmeléket sodornak magukkal. Huszonegy folyó áradt ki Bologna és Reggio Emilia térségében. Ötvenezren maradtak áram nélkül. A Bolognán keresztülhaladó vasúti forgalom leállt, amiként nem közlekednek az Adriai-tenger partján haladó járatok sem. Lezárták az A14-es autósztráda e régión áthaladó szakaszát.

Olaszország: Rimini, Cesena, Ravenna különösen érintettek

Az olasz tűzoltóságot csak Emilia-Romagna tartományban több száz bevetéshez riasztották. Az áradások 37 települést érintettek. A hatóságok 250 földcsuszamlást is regisztráltak, ebből 120 súlyos következményekkel járt.

Az áradások különösen súlyosan érintették Cesena, Faenza, Senigallia, Riccione és Rimini városokat.

Az üdülőhelyként ismert Riccione és Rimini tengerpartját a heves hullámzás és a folyók törmeléke teljesen elsodorta, húsz méteres partszakasz pusztult el.

A népszerű üdülővárosban, Ravennában is embereket kellett kimenteni otthonukból vagy autójukból. Forlìban és Cesenában több ember meghalt az áradásokban.

Bolognában is víz alá kerültek egyes városrészek, az észak-olasz metropolisz több utcáját lezárták.

Árvizek: A14-es autópálya lezárva

Pesaro és Forlì vasútállomásait lezárták. Emilia-Romagna tartományban jelenleg teljesen szünetel a regionális vasúti közlekedés. Emellett számos nagysebességű és intercity vonat lassabb sebességgel közlekedik.

Az olasz autópálya-társaság aktuális (május 17-én este 7 órától érvényes) tájékoztatása szerint az A14-es Bologna-Taranto útvonalat a következő szakaszokon zárják le: a ravennai csomópont és Cesena között észak felé Ancona felé, valamint Rimini észak és Faenza között Bologna felé.

Széleskörű elterelés Rómán keresztül

A Milánóból az A1-es autópályán keresztül az adriai régiók irányába Közép- és Dél-Olaszországba utazóknak nyomatékosan javasolják, hogy maradjanak az A1-es autópályán, majd Rómában az A24/A25-ös autópályán folytassák útjukat az Adria irányába. Ezzel szemben ez az elterelés ajánlott minden Puglia, Abruzzo és Molise felől észak felé tartó utazónak is.

Imola: törölték a Forma-1 futamot

A heves esőzések és áradások miatt törölték a május 21-re, vasárnapra tervezett imolai Forma-1-es futamot. A jelenlegi körülmények között nem biztonságos az olaszországi nagydíj megrendezése – jelentette be a versenysorozat.

Két kilométernyi strandot mosott el a víz Jesolóban

Kedden és szerdán az eső és a szél miatt a felkavarodó tenger Jesolóban mintegy két kilométernyi strandot mosott el. Velencében szükségállapotot rendeltek el.

Kedd délutántól Jesolo és a szomszédos Eraclea Mare tengerparti üdülőhelyek felett is tombolt az időjárási front.

Jesolo tengerpartján mintegy két kilométernyi strandon hiányoznak azok a területek, ahol általában az első két sor napernyőt és napozóágyat szokták felállítani. A Pineta szakaszon a tenger több helyen elnyelte a homokot.

A lagúnában fekvő Velence és Rovigo városára Luca Zaia regionális elnök szerdán rendkívüli állapotot hirdetett.

Kövess minket!