Home MiMennyi Hollandia legnépszerűbb strandja brutálisan megemeli a parkolási díjat
Szerző: Vízpartok / Fotó: Scheveningen (c) pixabay

Ötszörösére emeli a parkolási díjakat Hága, hogy elriassza az autósokat. Nem számít, hogy néhány percre vagy egy egész napra állítja le az autóját 50 euróba kerül.

A Hága városában található Scheveningen strandja valószínűleg a legnépszerűbb Hollandiában, és mint ilyen, rengeteg turista keresi fel nyáron – és meglepő módon még mindig jó részük autóval teszi ezt. A helyi hatóságok azonban azt szeretnék, ha a strandolók teljesen lemondanának a négykerekűekről, és bejelentették, hogy a

strand és a belváros közelében 50 eurós parkolási díjat fognak kivetni.

A rendszer egyéves kísérleti programként indulna, hogy felmérjék, hogyan hat ez a kijelölt területeken a forgalom zsúfoltságára. Ha sikeres lesz, a tervek szerint tovább bővítik a rendszert.

A Hága legnépszerűbb részein élők már régóta panaszkodnak arra, hogy a turisztikai csúcsnapokon nem találnak helyet a saját autójuknak, és az utakat elzárja a forgalom. A helyi vállalkozásokat és lakosokat természetesen kizárják a díjfizetésből, de mindenki más számára az üzenet valahogy így hangzik: „Jobb, ha alternatív közlekedési móddal utazunk a strandra”.

Bizonyos szempontból ez meglepő lehet, de még a világ egyik legbiciklibarátabb országának számító országban is van elég gond a motorizált közlekedéssel.

Hollandiában a parkolási díjak 2018 óta közel 30%-kal emelkedtek. Amszterdamban az átlagos parkolási díj 7,50 euró óránként, Utrechtben pedig 6,64 euró. Hágában pedig tavaly 3,50-ről 10 euróra emelkedtek óránként.

A tengerparti városban más intézkedéseket is bevezettek az autóforgalom korlátozására. Ezek közé tartozik: a központi részeken fokozatosan csökkentik a parkolóhelyek számát, más területeken megtiltják az autók behajtását, a város nagy részén pedig 30 km/h-ra csökkentik a haladási sebességet.

Scheveningen Hágából villamossal is elérhető. Három kilométeres strandjával és dűnéivel Hollandia legnépszerűbb tengerparti üdülőhelye. A közel 400 méter hosszú mólón kávézók és éttermek, kilátó, kötélpálya, bungee jumping és óriáskerék várja a látogatókat. A SeaLife Scheveningen betekintést nyújt az Északi-tenger víz alatti világába. A dűnék között található Beelden aan Zee Múzeum pedig modern és kortárs szobrokat mutat be.

Kövess minket!