Home Úti cél Európa 5 legtisztább vadvízi fürdőhelye
Szerző: Vízpartok

Európa-szerte rengeteg folyóvízi fürdőhely van, amelyek tiszták, elérhetőek és biztonságosak. A legtöbb strand gyönyörű nemzeti parkok mélyén bújik meg.

Érdemes megjegyezni, hogy nem minden folyó biztonságos az úszók számára. Ügyelj arra, hogy elkerüld az erős áramlású, mély vizű és veszélyes veszélyeket rejtő helyeket, és kövesd a helyi útmutatókat arról, hogy hol lehet biztonságosan beugrani.

Tiszta türkizkék víz: Voidomatis, Görögország

File:Voidomatis River.jpgVoidomatis folyó  (c) wikipedia/Ellie Βarmpagiannis

A görögországi Voidomatis folyó az egyik legtisztább Európában. Ez a 15 kilométer hosszú vízi út 1973 óta a Vikos-Aoös Nemzeti Park része.

Neve azt jelenti, hogy „az ökör szeme”, és onnan ered, hogy ezeknek az állatoknak a folyó vizéhez hasonlóan tiszta kék szeme van. Emiatt a Voidomatis kiválóan alkalmas vadvízi fürdőzésre, de vigyázni kell a hideg vízzel. Annak ellenére, hogy Görögország viszonylag meleg ország, a folyó hőmérséklete minden évszakban nagyjából 4 Celsius-fok.

A rafting és más folyami sportok is népszerűek itt, valamint a túrázás a Voidomatist körülvevő gyönyörű természeti parkban.

Természetes végtelen medence: Loriga River Beach, Portugália

File:Praia Fluvial de Loriga - Portugal (16792682665).jpgPraia Fluvial de Loriga (c) wikipedia/Vitor Oliveira

A portugáliai Serra da Estrela Természeti Parkon belül található a Loriga gleccservölgy. A rajta átfutó vízfolyást hegyi források táplálják, és egy kiemelkedő természeti szépségű terület veszi körül.

Az egyik legjobb hely egy vad fürdőzésre itt a Loriga River Beach, ahol egy természetes medence található. A víz hőmérséklete az évszaktól függ, de hideg is lehet, így készülj fel a hűvös fürdőzésre.

A hivatalos nyári fürdőzési időszakban ezen a kék zászlós strandon kávézó, úszómester és egyéb létesítmények is vannak. Melegben valószínűleg nagy a forgalom, ezért érdemes korán érkezni, ha szeretnél egy helyet, ahol kiterítheted a törölköződet.

Meleg nyári víz: Kolpa folyó Szlovénia és Horvátország határán

File:Mlin Pobrežje.jpgVízimalom Pobrežjében, a Kolpa folyónál (c) wikipedia/švabo

Szlovéniában 48 hivatalos fürdőhely van, ahol rendszeresen mérik a vízminőséget. 18 természetes fürdőhelyen több biztonsági intézkedés és létesítmény áll rendelkezésedre, 30 fürdőhelyen pedig saját felelősségedre úszhatsz.

A délkeleten, a horvát határon található a Kolpa folyó az egyik legmelegebb az országban. A nyári hónapokban alsó folyásain a hőmérséklet elérheti a 30 °C-ot.

Lefelé haladva lassú folyású vízfolyássá válik, amely tökéletes a langyos vízben való megmártózásra. A forrás közelében a víz magasabb, durvább és kevésbé alkalmas a fürdőzésre, de remek lehetőséget kínál egy kis raftingra.

Európa Grand Canyonja: Pont d’Arc az Ardèche folyóban, Franciaország

Ardeche, Pont D'Arc, FolyóPont d’Arc (c) pixabay

A Franciaországban a Gorges de l’Ardèche szurdokain keresztül futó, kanyargós folyószakaszt és a környező sziklaalakzatokat gyakran Európa Grand Canyonjaként emlegetik.

Maga a Pont d’Arc egy hatalmas, 30 méter magas természetes sziklahíd, amelyet a vízfolyás alakított ki. A festői sziklaalakzat alatt homokos strandok találhatók, amelyek leginkább a kajakosok körében népszerűek, míg a sziklák a sziklamászókat vonzzák.

Tiszta vize a nyári hónapokban fürdőzésre is tökéletes, és maga a boltív alatt is tehetsz egy kört. A folyónak ez a bizonyos szakasza a főszezonban valószínűleg nagyon forgalmas lesz, ezért ha nyugodt fürdőzésre vágysz, korán kell menned.

Európa legtisztább vize: Lobau folyó, Ausztria

Nationalpark Donau AuenNationalpark Donau Auen (c) Österreich Werbung/Stefan Leitner

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség szerint Ausztriában van Európa legtisztább fürdővize. A fürdőhelyek közel 98 százaléka – ahol az emberek rendszeresen úsznak – tavaly „kiváló” minősítést kapott.

Bár rengeteg tiszta kék tó közül választhatunk, Ausztriában olyan folyók is vannak, amelyek tökéletesek a vadvízi fürdőzéshez. Ilyen például a Bécstől keletre található Lobau folyó, amely Donau-Auen Nemzeti Parkban folyik.

A terület nagy része, vadon élő élővilágával és növényvilágával együtt, védett, de vannak olyan helyek, amelyeken engedélyezett a fürdés. A nemzeti parkon belül és a Felső-Lobau vizében a Dechantlacke, a Panozzalacke, a Duna-Oder csatorna II + III-as medencéiben és a Stadler Fordnál lehet fürdeni.

Az Alsó-Lobau minden részén tilos azonban a fürdés, kivéve a Schönauer Au természetes fürdőhelyét.

Kövess minket!