Home Zöldpart Bizarr állat: Évszázadokra eltűnt, de most újra megjelent a tengerben
Szerző: Vízpartok / Fotó: Kék sárkány (c) wikipedia/Sylke Rohrlac

Évszázadokra eltűnt, de most újra megjelent a spanyolországi nyaralópartokon: a kék sárkány. Az utazóknak azonban nem szabad túl közel kerülniük a tengerlakóhoz.

Szinte valószerűtlennek tűnnek, mintha egy fantasy-film titokzatos mitikus lényei lennének: testüket mélykék szín díszíti, a sok legyezőszerű uszony adja a felhajtóerőt. A kis kék állatok azonban nem kitaláció, valóban léteznek. Ők a Glaucus atlanticus vagy óceáni csigák, más néven kék sárkányok.

Ezek a tengerlakók valójában a Dél-Afrika vagy Ausztrália partjainál lévő meleg vizekben vannak otthon. A kék sárkányt a Földközi-tengerben utoljára az 300 évvel ezelőtt látták. Mostanáig: ugyanis tavaly nyár óta a különös lény ismét a spanyol nyaralóparton tartózkodik.

A feltűnő tengeri lényt egyre gyakrabban látják a Costa Blancán, Torrevieja környékén található strandokon. A fürdőzők már látták a kék sárkányt az öblökben és a strandokon, és most spanyol tudósok is tanulmányozzák a szokatlan teremtményt.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Hela Donela, artist (@saltyliquorice) által megosztott bejegyzés

A helyi újságok szerint azt feltételezik, hogy a Földközi-tenger megnövekedett hőmérséklete hozta vissza az állatokat Spanyolországba. A kis állatok nem igazán aktívak a vízben. A felszínen hagyják magukat sodródni a széllel és a hullámokkal.

Csak akkor mozdul meg a kis állat, ha táplálékra van szükségük. Bár maga is csak három-nyolc centiméter hosszú, és így egyáltalán nem hasonlít egy sárkányra, az óceáni csiga rettenthetetlen vadász. A medúzák állnak az étlapja élén.

Hogy megvédje magát a ragadozóktól, az óceáni csiga feltűnő végtagjaiban tárolja zsákmánya mérgét. A tárolt méreg mennyiségétől függően a kék sárkány veszélyesebb lehet, mint az áldozata. Érintése minden, csak nem tanácsos.

A tudósok szerint tengeri élőlény általában kevésbé veszélyes a fürdőzőkre, mint azt gyakran feltételezik. Ennek ellenére békén kell hagyni, és nem szabad megérinteni. A kék sárkányok mérgükkel rendkívül fájdalmas csípéseket tudnak okozni az embereknek.

Kövess minket!