Home Legszebb Olaszország 15 legfestőibb strandja
Szerző: vízpartok

1. Scala dei Turchi, Szicília

Scala dei Turchi (c) flickr/Dirklaudio

A Realmonte és Porto Empedocle között, Agrigento térségében található Scala dei Turchi egyedülálló Olaszországban: ez nem strand, hanem egy szikla, egy vakítóan fehér szikla, amelyet lassan faragott a szél és a tenger. A legenda szerint egykor a szicíliai partok mentén fosztogató török hajóknak nyújtott menedéket. A strandra egy mészkőbe vájt természetes lépcsőn kell feljutni. Körös-körül védett öblök vannak.

2. Cala Luna, Szardínia

Cala Luna (c) wikipedia/AlexanderFradellafra

Az Orosei öbölben, Szardínia keleti partjainál található a sziget egyik legkülönlegesebb vadregényes strandja: Cala Lunát sziklás oldalak és hegycsúcsok szegélyezik, és barlangokkal tarkított, kristálytiszta tengere miatt, amelyet nagyra értékelnek a víz alatti halászat és a búvárkodás szempontjából. Az aranyszínű homokos strand és a sekély víz alkalmassá teszi a gyermekek számára. A strandra csak a tengeren és turistahajókon, vagy egy fáradságos ösvényen (gyakorlott túrázóknak) lehet eljutni.

3. Bagni della Regina Giovanna, Campania

Sorrento (c) flickr/Rum Bucolic Ape

Azt mondják, hogy itt, ahol egy római kori villa állt, a XIV. és a XV. század között Anjou Johanna királyné fürdeni jött, rajongója lett a gyönyörű tengernek és a szuggesztív helyszínnek. A Regina Giovanna fürdő lenyűgöző természetes medencéi a Capo di Sorrento sziklájának lábánál vannak, amely egy tizenöt perces sétával érhető el. A tengerfenék kavicsos, a tenger azonnal mély, de a panoráma izgalmas: a kilátás a Nápolyi-öböltől a Sorrentói-félszigetig, Ischiáig és Procidáig terjed.

4. San Fruttuoso öböl, Liguria

San Fruttuoso (c) flickr/Aloa

Egy kis öböl a liguriai hegyek között, Camogli és Portofino között, a Portofino Regionális Természeti Parkban, gyönyörű türkizkék tengerrel – tengeri védett terület: San Fruttuoso kis strandját a nevét viselő 12. századi apátság uralja; vizében, mintegy 17 méter mélyen egy Krisztus szobor található. A kavicsokból álló, strandfürdővel és pihenőhelyekkel rendelkező strandot a közeli helyekről (Genovából is) hajóval vagy a parkban található ösvényeket követve gyalogosan, körülbelül két óra alatt lehet megközelíteni.

5. Spiaggia di Collelungo, Toszkána

Maremma (c) flickr/Elena Franchini

Csendes és ritkán látogatott, a Maremma Parkban, liliomokkal és fenyőerdőkkel borított dűnék között található: ez a Collelungo, három kilométernyi aranyhomokos strand Marina di Alberese és a Collelungo torony között. A strand széles és vadregényes – néhány rókát vagy a parton heverésző tehéncsordát is láthatunk -, homokdűnék és a jellegzetes maremmai növényzet veszi körül; a tenger nyugodt és tiszta. A látogatóközponttól az „A2 Le Torri” útvonalon (5,8 km) vagy a Marina di Alberese-i strandtól néhány kilométert dél felé haladva érhető el.

6. Le Dune di Porto Pino, Szardínia

Le Dune di Porto Pino (c) flickr/Amergin

Mediterrán növényzettel tarkított fehér homokos hosszú szakasz, puha homokdűnék és türkizkék tenger között: a Le Dune strand (más néven „Is Arenas Biancas”) Szardínia délnyugati csücskében, Teulada területén található. Ez a természetes oázis rózsaszín flamingóknak és kócsagoknak ad otthont, a homokot pedig liliomok és vad rozmaringcserjék törik meg; kicsit északabbra pedig egy lagúnás terület található tavakkal.

7. Punta Aderci, Abruzzo

Punta Aderci (c) flickr/Marco Vangelisti

Hosszú, kavicsokkal tarkított homokos strandok, mögötte sziklák, tengerparti fenyőerdők és túraútvonalak: Punta Aderci egy természetvédelmi terület Abruzzo tengerparti sávjában, amely természeti érdekességekkel rendelkezik. A rezervátumhoz tartozik a Punta Penna strand, egy tengeri amfiteátrum, amelyet a vize tisztasága és érintetlen természete miatt nagyra értékelnek, a Libertini strand, ahonnan földút vezet a hegyfokhoz, és a Mottagrossa strand: itt kezdődik az Adriai-tenger egyik legvadabb és legmagányosabb partszakasza.

8. Spiaggia della Tonnara, Riserva di Vendicari, Szicília

Fájl: Tonnara di Scopello (Castellammare del Golfo) - Trapani, Szicília - Olaszország - (1) .jpgTonnara (c) wikipedia/Norbert Reimer

A Vendicari rezervátumban, egy csodálatos természeti oázisban, Szicília keleti részén, a parti dűnék, sóstavak, édesvízi tavak és kilométeres strandok között található a Tonnara strand – amely a legszebb szakaszok közé tartozik – egy nagyon hosszú, érintetlen homokos part, sekély és türkizkék vízzel. Vendicari szigetecskéje és az ősi tonhalhalászat maradványai a strandról is láthatók, ahol nem nehéz flamingókat és kormoránokat látni. Számos növényzettel övezett ösvényen, őrtornyok és régi sólepárlók romjai között sétálhat vagy kerékpárral is végigtekerhet.

9. Zagare-öböl, Puglia

Baia dei Faraglion (c) flickr/Emanuele Anastasio

A Gargano hegyfokán, Mattinatától nem messze, a tengerre néző magas fehér sziklák és a smaragdzöld vízből kiemelkedő cölöpök között található Baia delle Zagare – amelyet a Legambiente (egy ismert környezetvédő egyesület) 3 vitorlájával tüntettek ki -, nevét a közelben nyíló illatos narancsvirágoknak köszönheti. Az öbölben jellegzetes a szél által formált két mészkőhalom. Két strand is van itt, amelyeket egy szikla választ ketté: Baia delle Zagare és Baia dei Faraglioni, mindkettő fehér kavicsos. A strandok a tengeren vagy a főútról leágazó ösvényeken keresztül érhetők el.

10. Spiaggia della Scialara, Puglia

Vieste, Pizzomunno, Puglia, tenger, tengerpart, tájPizzomunno (c) pixabay

Még mindig a Garganóban vagyunk, de ezúttal Vieste vezető strandjával: a csodálatos Scialara strand a Pizzomunno, a Vieste városától délre fekvő lenyűgöző mészkőmonolit, a város jelképe mellett található. A strand – amelyet „Spiaggia del Castello”-nak is neveznek, mert egy vár uralja – 3 kilométer hosszú, aranyszínű homokkal, kristálytiszta tengerfenékkel, sekély vízzel.

11. La Fontelina, Campania

Capri (c)sneakerdog/Flickr

A világ egyik legfestőibb és legexkluzívabb strandja, Capri szigetén a La Fontelina a sziklák és a tenger között fekszik, ahol a híres Faraglioni előtt hatalmas merülést tehetünk. A varázslatos hely, amely mintha filmforgatásra készült volna, a strand már a római korban is a semmittevés helye volt. A strandpapucs viselése kötelező, de az érzékek kielégítése garantált. Fontelina évek óta híres strandklubjára – napozóágyakkal és napernyőkkel, bárral és étteremmel – a Belvedere di Tragarától induló kis utat követve juthatunk oda.

12. Spiaggia dell’Arco Magno, Calabria

Spiaggia dell’Arco Magno (c) flickr/Viaggio Routard

A Tirrén-tengerre néző, Cosenzától nem messze, a Policastro-öbölben, egy kis öbölben, fenséges sziklák és látványos tenger között található egy nagyon lenyűgöző strand: a Spiaggia dell’Arco Magno, amelyet a tengertől elválasztó sziklaív miatt neveztek el így. Nem könnyű eljutni ide: a tengeren keresztül, a Marinella strandról lehet megközelíteni, vagy egy sziklába vájt, járhatatlan ösvényen végigmerészkedve (az ösvény tetejéről igazán figyelemre méltó kilátásban lehet gyönyörködni).

13. Spiaggia di Porto Caleri, Veneto

Fájl: Giardino botanico- Arch Provincia.jpgGiardino Botanico (c) Comune di Rosolina

Rosolinában, a Pó-delta parkjában található, egy természetközeli oázis fenyőerdőktől elrejtve, és soha nem zsúfolt: a Porto Caleri strandja egy hat kilométer hosszú, vad, növény- és állatfajokban gazdag homokos strand, ahol a szél évről évre formálja a homokdűnéket. A strandot három gyalogos ösvényen keresztül, a víz és a növényzet fölé függesztett fából készült sétányokon keresztül érheti el, amelyek a parti botanikuskertben találhatók.

14. Cala Jannita, Basilicata

Maratea, Basilicata, tenger, táj, Olaszország, kékMaratea (c) pixabay

Az Illicini Természeti Park szélén fekvő, sziklákkal és sziklás kitüremkedésekkel körülvett hosszú, fekete homokos strand, a Santo Janni szigettel szemben fekvő Cala Jannita a Maratea környéki terület egyik leghíresebb és legfestőibb strandja. A kék zászlóval kitüntetett „fekete strand” szabadon és gyalogosan is megközelíthető a mediterrán bozótoson átvezető ösvényről. A strand tökéletes kiindulópont a közeli Grotta della Sciabella látogatásához.

15. Le Fumarole, Campania

Sant’Angelo (c) flickr/Roberto Composto

Az Ischiára látogatók számára kötelező látnivaló a Le Fumarole – néhány lépésre Sant’Angelo falutól – egy nagyon különleges strand, ahol szabad szemmel is látható a sziget vulkáni tevékenysége. Az ókorban a „fumarolákat”, a vízgőz és a gázok sugárzását, valamint a talajból felszabaduló hőt a természet jótékony hatásait kihasználva gyógyításra használták. A homokból felszálló gőzöket és buborékokat búvármaszkkal a víz alá merülve lehet látni.

Kövess minket!