Home Legszebb A 10 legszebb horvátországi strand
Szerző: vízpartok / Fotó: Kamenjak (c) vízpartok

Türkizkék víz, kavicsos strandok, rejtett öblök, sziklák és gyönyörű természet – az Adriai-tenger partja mintegy 1800 kilométer hosszan húzódik Isztriától a Kvarner-öblön át Dalmácia déli részéig. Az ország több mint 1200 szigetén paradicsomi fürdőöblök is találhatók.

A homokos és kavicsos strandok széles választéka áll rendelkezésre. Mutatjuk a kedvenceinket:

1.  Punta Rata: Brela természetes kavicsos strandja

Kroatien, Brela, Strand, Adria, Meer, Wasser, Küste

Brela (c) pixabay

Punta Rata strandját a világ egyik legszebb strandjának tartják.

A Makarska Riviérán található Brela gyönyörű strandja bekerült a világ legszebb strandjainak listájára a Forbes magazinban. Nem csoda: a türkizkék, tiszta víz és a Biokovo hegység látványa igazán egyedivé teszi Punta Ratát. A kavicsos strand egy fenyővel borított szikláról híres, amely az öböl nyugati oldalán a vízből kiemelkedik.

A brelai strand 1964 óta természetvédelmi terület. A sűrűn benőtt fenyőerdők és a tengerparti sziklák paradicsomi hangulatot kölcsönöznek a fürdőöbölnek. Ha a természetre és egy kis nyugalomra vágyik, ezen az álomszép kavicsos strandon megtalálja – Punta Rata kicsit kevésbé forgalmas, mint Split vagy Brac szigete. Ha szeret túrázni, a Biokovói Nemzeti Parkban megmászhatja Horvátország második legmagasabb hegyvonulatát. Makarska kikötővárosát is érdemes meglátogatni.

2. Zlatni Rat: természeti csoda Horvátországban

Zlatni Rat (c) flickr/dronepicr

Különösen madártávlatból szemet gyönyörködtető ez a fél kilométerre a tengerbe nyúló, egyedülálló strand. A Zlatni Ratot hegyes formája miatt „Aranyszarvnak” is nevezik, és Horvátország egyik legszebb strandja. A hullámoktól és a tengeráramlástól függően a csúcs dőlése és alakja némileg változik – ez egy lenyűgöző természeti jelenség. Brač szigetén a kavicsos strandot egy erdő osztja egy rövidebb nyugati és egy hosszabb keleti részre.

Minél messzebb jutnak a fürdőzők a tetejétől, annál mélyebbre merülnek a vízbe. Zlatni Rat tökéletes úti cél a szörfösök és a kitesurferek számára. A nyaralók a legjobb kilátást a kavicsos strandra az Adria legmagasabb szigethegyéről, Vidova Goráról élvezhetik, amely buja fenyőerdővel rendelkezik. Bol felett a Kostilo-kastély idilli romjait fedezhetik fel. Bol egy történelmileg gazdag város, amelynek nyomai felfedezhetők a román kor előtti Szent János és Tudor templomban vagy a dominikánus kolostorban.

3. Bijeca: Isztria egyik legszebb strandja

Medulin (c) vizpartok.hu

A körülbelül 1,5 kilométer hosszú strand Medulin városának déli részén található, és a város kikötőjétől egy szirtfokon keresztül gyalogosan is könnyen megközelíthető. Horvátország kevés homokos strandjának egyikeként a Bijeca fürdőöböl az egyik legismertebb és legnépszerűbb strand az isztriai régióban.

Bijeca ideális strand a gyermekes családok számára – itt a kicsik homokvárat építhetnek, és a sekély víz a nem úszók számára is alkalmas. A gyerekek számára van egy hatalmas vízicsúszda, játszótér és egy pedálos csónakkölcsönző. A családok a napot a Bijeca fürdőöbölben található éttermekben és strandbárokban fejezhetik be.

A nyaralóknak érdemes közelebbről megnézniük Medulin tengerparti üdülőhelyet is. A Szent Ágnes plébániatemplom az egyetlen két toronnyal rendelkező templom az isztriai régióban. A város központjában, a főtéren található Medulin valószínűleg legidősebb lakója, a mintegy 115 éves zürgeli fa, amely az „emlékek csokoládéfája” nevet is viseli. A festői vízparton az utazók megtalálják a Malin szélmalmot.

A Vizulai Régészeti Park a falu festői öblének közepén található. A kulturális műemlék 1970 óta védett. A régészeti lelőhely a múltba invitál, és képet ad arról, milyen volt a régió a római korban. A palota maradványai valószínűleg Konstantin római császár idejéből, azaz a Kr. u. 3. vagy 4. századból származnak.

Medulintól mindössze 16 kilométerre található a Kamenjak-fok természetvédelmi terület. A gyönyörű természetvédelmi területre tett kerékpártúra során a nyaralók élvezhetik Horvátország növény- és állatvilágát. A Kamenjak-fok számtalan természetes fürdőöbölnek ad otthont, a régió legszebb kavicsos és sziklás strandjaival.

4. Vela Plaza Baška: festői kavicsos tengerpart

Vela Plaža (c) flickr/Piotr Rokita

A festői kavicsos strand a népszerű Krk üdülőszigeten található.

A Kvarner-öbölben fekvő Krk sziget nem véletlenül az egyik legnépszerűbb nyaralóhely Horvátországban. A Vela Plaza Baška kavicsos strand Baška falu fő strandja, amely több mint két kilométer hosszan terül el. Nagy és közepes méretű kavicsok sorakoznak egymás mellett, de annyira lekerekítettek, hogy könnyű rajtuk járni és feküdni. A Vela Plaza Baška egyes részein finom kavicsok vagy homok is található.

Az Adriai-tenger fürdőöble a sekély tengerfenék miatt nagyon alkalmas a gyermekes családok számára. A hatalmas Velebit-hegység által körülvett környezetbe könnyű beleszeretni. Azok, akik gyorsan el akarják felejteni a mindennapokat, kibérelhetnek egy pedálos csónakot, kipróbálhatják a vízi csúszdák egyikét, strandröplabdázhatnak, vagy a kicsikkel együtt ugrálhatnak a vízi ugrálóvárban. A gyönyörű természetet túrázás közben lehet felfedezni. Ha Krk szigetén jár, nem szabad kihagynia a Bisjerujka-barlang, a gyöngybarlang megtekintését.

5. Rajska Plaza: Mennyei strand a Kvarner-öbölben

File: Paradicsomi part - Lopar, Rab (3) .jpg

Rajska Plaža (c) wikipedia/Elekes Andor

A Rajska Plaza Isztria északi részén, Rab szigetén található. A név jelentése „mennyei strand”. Sok utazó ismeri Horvátország talán legszebb strandját Paradise Beach néven. A csodálatos zöld természeti tájjal körülvett Rajska Plaza homokos strand Lopar üdülőfaluban található.

A Kvarner-öbölben található strand nagyon népszerű a gyermekes családok körében, mivel a part lágyan lejt a tengerbe, és a kicsik is csobbanhatnak a vízben. Ha a mélyebb vízbe akarsz bejutni, először néhány métert kell megtenned. Egy kis fürdősziget hívogat a pihenésre. A sportok szerelmesei is megtalálják itt a számításukat: szörfözhetnek, vízisíelhetnek, pedálhajózhatnak vagy strandröplabdázhatnak. Az óvárosban való sétához ajánljuk Rabot.

6. Sakarun: a rejtett bennfentes tipp Dugi Otokon

Fájl: Soline14.jpg

Sakarun (c) wikipedia/Istip123

Dugi Otok kis szigetének egyik öblében, kissé eldugottan fekszik egy paradicsom: a türkizkék tengervíz és a világos homokos strand azonnal nyaralási hangulatot teremt! A mintegy 800 méter hosszú Sakarun strand a legközelebbi városoktól kissé távol eső fekvése miatt még mindig egy kis bennfentes tippnek számít, hiszen Horvátország egyik legszebb strandjára nem zarándokolnak turisták tömegei. A Dugi Otok-i strandot legkönnyebben autóval lehet megközelíteni. Ha ki akarja tisztítani a fejét, kikapcsolódni, élvezni a nyugalmat és a csendet, és egyszerűen csak élvezni a tengert és a napot, Sakarun a megfelelő hely.

Ha besétálsz a tengerbe, száz méter után még mindig sekély vízben fogsz állni. A dalmáciai Dugi Otok sziklás sziklák és homokos strandok kombinációja. Sali vonzó városától nem messze található a Telascica Natúrpark meredek sziklákkal, buja erdőkkel, tengerparti tájjal. A természetvédelmi park számos kis szigeten terül el, amelyeket érdemes felfedezni. A Mir sós tóban a magas sótartalom miatt csak kevés állat él.

7. Stiniva: vad sziklás táj Vis szigetén

Fájl: Légifelvételek a Stiniva -öbölnek Horvátország Vis szigetén (48608662256) .jpg

Stiniva strand, Vis (c) wikipedia/dronepicr

Vis szigetének déli partján, Rukavactól található a fehér, kerek kavicsokkal kirakott strand. Stiniva híres természeti szépségéről. A magas sziklák által körülvett tengerparti ékszer alig látható a tengerről. Vadregényes táj és kristálytiszta víz jellemzi a kavicsos strandot. Előny, ha meleg van: a sziklák mindig árnyékot vetnek a kavicsos strandra. Az öböl alakja egy amfiteátrumra emlékeztet.

Vis szigetén forgatták a Mamma Mia 2. részét. A film legtöbb tengerparti jelenetét a Stiniva öbölben vették fel.

A Vis-szigeten található Stiniva-öbölben található strandra, amely a dalmát régió szárazföldtől legtávolabbi lakott szigete, csak két út vezet: gyalogosan a Zuzeca faluból induló kecskeösvényen keresztül vagy hajóval.

A túraútvonalakon élvezheti a mediterrán tájat és a friss tengeri levegőt. Az utazók sznorkelezhetnek vagy úszhatnak a türkizkék vízben. Vis kikötővárosa az azonos nevű sziget legnagyobb városa, amely pálmafás sétányaival, üzleteivel, éttermeivel és kávézóival hívogat sétálni a városban. Ott a nyaralóknak érdemes megkóstolniuk a „Fazol na brodet”, egy tipikus bablevest.

8. Slanica: a családi strand a Sibeniki Riviérán

Fájl: PLÁŽ SLANICA - SLANICA THE BEACH - panoramio.jpg

Slanica (c) wikipedia/Andrej Neuherz

A Slanica-öbölben található Murter szigetének egyik leghíresebb strandja. A fenyőfák által festőien keretezett strand a Sibeniki Riviéra egyik legszebb strandja. A nyugati és keleti szélein sziklás szakaszok találhatók. A nagyon sekély part és a homokos fenék ideális a családok és kisgyermekek számára. Egy nagy vízicsúszda biztosítja a szórakozást – nem csak a kis látogatók számára.

A strand gyalog, busszal vagy autóval is megközelíthető. A sekély tenger tökéletes a „picigin” játékosok számára. Ez egyfajta vízilabdajáték, amely tökéletesen alkalmas sekély vizekre. Az aktív nyaralók számos sportolási lehetőséget élvezhetnek. Murter szigetének fővárosa közelében találhatók az ókori Colentum város maradványai – a római város nagy részei a víz alatt vannak. Murter óvárosa, Betina, Tisno és Jezera bájos falvai várják, hogy felfedezzék őket.

9. Vela Przina: Gyönyörű homokos strand Korcula szigetén

Horvátország, Korcula, Korčula, Utazás, Tenger

Korcula (c) pixabay

Przina homokot jelent. A déli fekvésű öbölben védett helyen, november második feléig gyakran lehet itt fürdeni. Vela Przina Korcula szigetének délnyugati részén található, alig egy kilométerre Lumbardától. Horvátország egyik legszebb strandján zsúfolt és nehéz helyet találni. Az egykor tiszta nudista strand ma már csak a part sziklás részére korlátozódik.

Korcula szigetét a spliti vagy dreveniki kompkikötőkből lehet megközelíteni. Lélegzetelállító természeti tájai miatt a szigetet „Zöld szigetnek” is nevezik. Ha a szigeten nyaral, mindenképpen látogasson el Korcula városába – szűk sikátorok és idilli éttermek jellemzik az óvárost.  Két fejedelmi torony és a Veliki Revelin torony jellemzi a képet. Marco Polo állítólag 1254-ben a városban született – családi háza ma is fennmaradt.

10. Sipar: A Kvarner-öböl gyöngyszeme

Fájl: Mošćenička Draga.jpg

Mošćenička Draga (c) wikipedia/Babarogababrogic

Mošćenička Draga falu kikötőjétől délre található a néhány száz méter hosszú Sipar kavicsos strand. A halászfalu kikötője jól védett a Draga-öbölben. A strandról a nyaralóknak fantasztikus kilátás nyílik az Ucka-hegységre. Az apró fehér köveket a hegyi patak hordja le az öbölbe. A kristálytiszta víz és a ragyogó kék égbolt a nyári napokon igazi nyaralási hangulatot teremt. A strandon számos bár, étterem és fagylaltozó található. Az aktív nyaralók számára számos szabadidős tevékenységet kínálnak.

Mošćenička Draga felett található Mošćeniče, egy kis falu szűk utcákkal, régi városfallal és egy kis néprajzi múzeummal. Ideális kiindulópont az Ucka Natúrparkban való túrázáshoz. A természetvédelmi park egy hegyvonulaton helyezkedik el, amely a Poklon hegynyeregtől a Plomin-öbölig húzódik.

Kövess minket!