Nyári vakáció Olaszországban: A nyaralóknak be kell tartaniuk ezeket az új szabályokat

2023. május 3.

Szerző: vízpartok

Az olasz nyaralóhelyek küzdenek a túlturizmus ellen, a nyári turisztikai összeomlástól tartanak.

Idén Olaszország ismét az egyik legkeresettebb nyaralási célpont lesz. Néhány helyen azonban a népszerűség kezd problémává válni., ezért sok nyaralóhely a túltrurizmus ellen már most új szabályokat hozott.

Mint a La Repubblica című olasz napilap a Demoskopia piackutató intézetre hivatkozva írja, 2023-ban rekordkilátások vannak az olaszországi turizmusban. Az előrejelzések szerint idén több mint 442 millió vendégéjszakát töltenek majd el az országban, ami 12,2 százalékos növekedésnek felel meg 2022-hez képest

Bella Italia magyarok egyik legnépszerűbb úti célja. Idén Olaszországban ismét turisták özönére számítanak, ami egyes helyeken egyre nagyobb ellenérzéseket vált ki a helyi lakosság körében, és a természetnek is hatalmas terhelést jelent.

Az olasz kormány ezért – mint arról a Corriere della Sera című olasz napilap beszámol – olyan régióspecifikus szabályokat akar bevezetni, amelyekkel az érintett helyek jobban felvértezhetik magukat a tömegturizmus ellen.

Egyes települések máris korlátozásokról, szabályokról és belépődíjakról döntöttek a turisták számára.

Comói-tó

Miután az észak-olaszországi Comói-tó körüli települések és strandok már húsvétkor teljesen túlzsúfoltak voltak, és minden üdülőhelyet teljesen lefoglaltak, az emberek most a közelgő nyári szezon miatt aggódnak. Mindenekelőtt a jelentősen megnövekedett forgalom terheli a régiót. Mint a La Stampa című olasz napilap írja, az elmúlt hetekben még sok ingázó sem tudott eljutni a svájci munkahelyére a dugók miatt. Ezért az emberek most megfelelő megoldásokat keresnek, hogy nyáron elkerüljék a hasonló helyzetet.

„Rendkívüli intézkedések elfogadása a nehézforgalom betiltására vagy korlátozására elengedhetetlen, különösen az autóbuszok, de az olyan járművek esetében is, mint a teherautók, nyerges vontatók stb.” – magyarázta Mauro Guerra, a Comói-tó partján fekvő Tremezzina település polgármestere.

A Comói-tó festői városai, itt Bellagio városa, minden évben nyaralók hordáit vonzzák.

A Comói-tó szállodatulajdonosai attól tartanak, hogy az egyre nagyobb számú kiránduló elriaszthatja a környék számos luxusszállodájának általában meglehetősen jól szituált vendégkörét. „A problémát nem könnyű megoldani” – idézi a „La Stampa” Luca Leonit, a Federalberghi Como szállodaszövetség elnökét. Attól tart, hogy a túl sok turista és a növekvő számú olcsó magánszálláshelyek, például az Airbnb-k, rontják a Comói-tó turizmusának minőségét. Szerinte a sok szálloda magas szobaárai miatt nem engedhetjük meg magunknak, hogy a szállodai vendégek „másnap ne találjanak egy privát motorcsónakot a tó felfedezésére”.

Ezért a turisták teljes számát korlátozni kell. A tömegturizmus elleni konkrét intézkedésekről azonban még nem született döntés.

Portofino

A Liguriában található festői halászfalu, Portofino is zsúfolásig tele van a nyaralási szezonban. Mint az Il Corriere della Sera című olasz napilap írja, Matteo Viacava, Portofino polgármestere nem sokkal húsvét előtt „rendeletet írt alá a turistaáradat szabályozására”. Azóta a látogatók továbbra is sétálhatnak a város különösen frekventált helyein, de megállni már nem szabad. Portofinóban erre a célra úgynevezett „piros zónákat” alakítottak ki. Bővebben itt olvashat.

Lampedusa-sziget

Az Il Mattino című olasz napilap beszámolója szerint a Szicíliától délre fekvő Lampedusa szigetén a forgalom korlátozását tervezik. A beszámoló szerint július vége és szeptember eleje között 40 napig tilos lesz a nem helyi lakosoknak autóval vagy mopeddel átkelni a szigetre.

„A szigetnek mintegy 6700 lakosa van, és tavaly több mint 200 ezren érkeztek, ezért megfelelő intézkedéseket készítettünk elő az áramlások kezelésére” – idézi az Il Mattino Filippo Manninót, Lampedusa polgármesterét.

A szomszédos Linosa szigeten a tilalom egész nyáron érvényes lesz.

Procida-sziget

A Nápolyi-öbölben található Procida-sziget évek óta hasonló utat jár be, mint Lampedusa. A mindössze négy négyzetkilométernyi kis sziget 10 ezer lakossal rendelkezik – ezzel Európa legsűrűbben lakott szigete. Nyáron sok látogató csak napközben érkezik, így a lakosság száma a sokszorosára duzzad. Ezért a szárazföldről csak nagyon korlátozottan lehet a szigetre autókat vagy más járműveket behozni. Csak december 31. és március 1. között tartózkodhatnak Procidán autóval, motorkerékpárral és mopeddel a nem helyi lakosok.

Giglio szigete

Az „Il Mattino” szerint az olasz Giglio szigete is járműkorlátozást tervez a főszezonban. „1400 lakosunkkal nyáron elérjük a napi 10 000 látogatói csúcsot, ami összesen körülbelül 300 000 látogatót jelent évente. Ezért döntöttünk úgy, hogy augusztusban csak azok hozhatják be autójukat, akik négy napnál tovább maradnak” – magyarázta Sergio Ortelli, Giglio polgármestere.

Ezen kívül a szigetre idén nyártól 3 eurós belépődíjat szednek, télen pedig 2 eurót.

Szardínia

A Szardínián található híres „Spiaggia della Pelosa” strandra való bejutást már 2021 óta korlátozzák június és szeptember között a nagyszámú látogató miatt:

a strandon naponta legfeljebb 1500 fő tartózkodhat, és a 12 éves kor alatti gyermekek kivételével mindenkinek 3,50 eurós belépődíjat kell fizetnie.

Ezen kívül tilos a fürdőlepedőket közvetlenül a homokra teríteni. Ennek oka, hogy a különösen világos színű homokból minél több maradjon a strandon. Ezért Szardínián a homok és a kövek ellopása 3000 euróig terjedő pénzbírsággal büntetendő.

A sziget keleti partján fekvő Baunei önkormányzata 2023-ra szintén intézkedéseket jelentett be: a strandon 250 férőhelyet biztosítanak, amelyeket személyenként 6 euróért lehet online lefoglalni.

Dél-Tirol

Az olaszországi hegyek is zsúfoltak a látogatókkal, különösen népszerű látványosság a Pragser Wildsee tó. Július 10. és szeptember 10. között azonban csak gyalog, kerékpárral, parkolási foglalás vagy érvényes átutazási engedély felmutatásával lehet megközelíteni. Az autóknak kint kell maradniuk.

Velence: nyártól kérdéses a belépődíj

2020. július 1-jétől kellett volna belépődíjat fizetniük a velencei napi turistáknak – legalább három eurót terveztek. 2022 nyarán új belépődíj-bevezetési időpontot jelentettek be – de a tervezett 2023. január 16-i dátumot ismét elhalasztották legalább fél évvel. Kérdéses, hogy a 2023-as nyári szezon előtt bevezetik-e a belépődíjat.

Ez is érdekelhet

Legfrissebb hírek