Home Érdekes helyek Hatalmas bálnákat sikerült lencsevégre kapni az Adrián – videó

Hatalmas bálnákat filmeztek le horgászok az Adriai-tengeren, a horvátországi Vis sziget közelében – írta a Jutarnji List című horvát napilap kedden.

„Ezt a gyönyörűséget Vis mellett tapasztaltuk horgászat közben. Drónunk rögzítette a kristálytiszta tengert és a tagolt partvidéket, valamint ezeknek a szelíd óriásoknak a káprázatosságát, természetes élőhelyükön”

– írta Stefan Torres, a felvétel tulajdonosa a YouTube-on található videó alá.

 

A gyönyörű állatok egyáltalán nem vették észre, hogy van valaki a közelükben, így természetesen viselkedtek, és szerencsére nem zavarták meg őket – írta a lap, hozzátéve, hogy vélhetően élelmet kerestek, teljes nyugalommal és zavartalanul.

A bálnák számára a legnagyobb veszélyt az ember jelenti – hangsúlyozták. Az emberek által termelt műanyag hulladékot is megeszik, mert azt hiszik, hogy plankton. A hajók zaja megzavarja kommunikációjukat és szaporodásukat, nem beszélve az esetleges ütközésekről, amelyek következtében el is pusztulhatnak – fűzték hozzá.

„Jónéhány példányt látni az Adrián, ahogy nyugodtan, elégedetten, az emberektől zavartalanul élik az életüket” – húzták alá.

Az Adrián jellemzően nem látni bálnákat, de tavasszal és nyáron néhány példány fel-felbukkan a dél-dalmáciai és közép-dalmáciai szigeteknél.

Horvátországban védett állat a bálna. A horvát Kékvilág Tengerkutatási Intézet minden évben felhívja a figyelmet, hogy az állatok békések, a helyiek és a turisták ne közelítsék meg őket, ne ingereljék és ne kövessék őket hajókkal.

Fotókat és videókat azonban szívesen fogadnak, mert segíthet a kutatóknak munkájukban, hogy minél többet megtudjanak az Adriai-tengerben úszó nagytestű emlősökről.

Kövess minket!