Home Bulvár Szelfi riadó a Brienz-tónál a Netflix sorozata miatt
Szerző: Vízpartok

Szelfi riadó a Brienz-tónál: a svájci Iseltwald falut ellepték a dél-koreai utazók. Az ok: a Netflix „Crash Landing on You” (A szerelem siklóernyőn érkezik) című sorozata, amit itt forgattak. Az önkormányzat most belépőt kér a fotós hotspotba.

A Berni Felvidéken, a Brienz-tónál fekvő Iseltwaldban mindössze 420 ember él. De a falut elözönlik a koreai utazók, akik akár egy órát is sorban állnak, hogy szelfit készítsenek magukról a tó mólóján. Ennek oka a „Crash Landing on You” című 16 részes drámasorozat.

A sorozat Yoon Se-ri üzletasszony történetét meséli el, aki siklóernyőzés közben Dél-Koreában viharba kerül, és az észak-koreai demilitarizált övezetben landol. Ott találkozik Ri Jong-hyeok észak-koreai tiszttel, aki a saját és családja veszélyeztetése ellenére sem jelenti az illegális határátlépést. A férfi beleszeret és segít Yoon Se-ri-nek megszökni.

A Netflix produkcióját Svájcban is forgatták. A romantikus szerelmi történet hetedik epizódjában Jong-hyeok álmodik. Elhunyt testvére emlékére zongorázik a Brienz-tó egyik mólóján – ez a körülbelül egyperces jelenet sok rajongót könnyekig meghatott.

A sorozatrajongók növekvő száma sok kihívás elé állítja a kis falut. A „Berner Zeitung” szerint a váratlan roham már most a helyi tömegközlekedést kapacitásának határára sodorta. A túlzsúfolt buszok tehermentesítésére az Interlaken és Iseltwald közötti útvonalon módosítani kellett a menetrendet, és négy további buszt kellett bevetni.

Egy másik probléma a parkolási kapacitás. Iseltwaldba naponta akár tizenkét magánbusz is érkezik, de csak kettőnek van hely. Ezenkívül túl kevés a mosdó a nagyszámú sorozatrajongó számára. Az önkormányzat ezért új szabályokat hozott: március óta az autóbusz-társaságoknak érkezés előtt online kell regisztrálniuk. Meghatározott időre szóló foglalás nélkül nem lehet látogatást tenni.

Az NZZ magazin beszámolója szerint a lakosokat bosszantja, hogy a legtöbb látogató csak szelfizni jön, majd rögtön távozik, ahelyett, hogy más látnivalókat is megnézne, vagy akár a faluban éjszakázna. A helyi boltokban is csalódottság tapasztalható, mert az ázsiai látogatók alig vásárolnak valamit.

Annak érdekében, hogy a meglepetésvendégekből nagyobb hasznot húzzanak, a fotósétányon most egy forgóajtót helyeztek el.

A belépés 5 frankba kerül – számol be a Blick című svájci lap. A hosszabb várakozási idő dupla profitot eredményezhet, mivel a látogatóknak tovább kell maradniuk a helyszínen, és esetleg több pénzt költenek.

A sikersorozat körüli hype-nak egyelőre nincs vége. A lelkesedés hamarosan átterjedhet Svájc más helyszíneire is, hiszen a forgatás többek között a Lunger-tónál és egy sigriswili hídon is zajlott.

Kövess minket!