Home MiMennyi Ezek most a világ legolcsóbb és legdrágább úti céljai
Szerző: Vízpartok

A legtöbb ember számára az úti cél kiválasztása a bankszámláján is múlik. A Traveller’s Elixir utazási blog elemzésének köszönhetően most egy kicsit könnyebbé vált az utazás tervezése a költségvetés szem előtt tartásával. A tanulmány a világ legolcsóbb és legdrágább úti céljait sorolja fel, egy ötnapos utazás átlagos költségei alapján. A hotel és utazási költségeket, a városnézés és az étkezés árait is figyelembe vették.

A legdrágább úti célok listájának élén Monaco áll, ahol a Traveller’s Elixir szerint egy ötnapos tartózkodásért körülbelül 2050 eurót kell fizetni. Ezzel szemben a legolcsóbb úti cél az indiai Delhi, az utcai ételekkel, művészettel, kultúrával és történelemmel teli város, ahol ugyanennyi napért mindössze 164 euró körüli összeget kell fizetni.

Az öt legdrágább úti cél

1. Monaco

Monaco a világ legdrágább úti célja. Aligha meglepő, hogy Monaco vezeti a listát, tekintve, hogy a gazdagok és híresek otthonaként ismert. A magas monacói árak részben a korlátozott területnek köszönhetőek (Monaco összesen csak 2,1 négyzetkilométer).

Monaco emellett egy nagy múltú, tekintélyes város, amely gazdag és befolyásos embereket vonz a világ minden tájáról. A CNN szerint a Monacóban élők közel 70 százaléka milliomos, ami felhajtja az árakat a szállástól a szórakozásig mindenre.

Egy ötnapos utazás átlagosan 2050 euróba kerül fejenként, a repülőjegyeket nem számítva.

2. St. Barts

A második helyen St. Barts, hivatalosan Saint Barthelemy áll, egy kis karibi sziget, amely a luxusról és gyönyörű fehér homokos strandjairól ismert. Monacóhoz hasonlóan St Barts is a gazdagok és híresek kedvelt nyaralóhelye. Olyan sztárok, mint Beyonce és Jay-Z rendszeresen nyaralnak St. Barts-on, akárcsak a Kardashianok és Gwen Stefani.

Az egész sziget tele van luxusvillákkal és luxusszállodákkal, első osztályú éttermekkel, exkluzív üzletekkel. Ráadásul St. Barts egy igazán apró sziget, mindössze 21 négyzetkilométeres. A korlátozott terület és a nagy kereslet miatt az árak ennek megfelelően magasak.

Egy ötnapos tartózkodás itt kb. 1 979 euróba kerül, utazás nélkül.

3. Gstaad, Svájc

A harmadik helyen a svájci Gstaad áll. A svájci Alpokban található festői üdülőhely a fényűző életmódjáról, a hegyvidéki tájról és a kiterjedt síelésről ismert. Az üdülőhely a gazdagok és híresek kedvelt nyaralóhelye is. Számos csúcsszálloda, luxus faházak és dizájner butikok sorakoznak az utcákon.

A svájci Alpokban való exkluzív és távoli fekvése, valamint a luxus hírneve miatt az árak Gstaadban igen magasak.

Kb. 1874 euróba kerül egy ötnapos tartózkodás itt, utazás nélkül.

4. Reykjavík, Izland

Reykjavík, Izland fővárosa a negyedik a listán. Izland meglehetősen drága ország, főként elszigetelt fekvése miatt. A megélhetési költségek meglehetősen magasak Izlandon, ami az évek során felhajtotta az árakat.

Kb. 1741 euróba kerül egy ötnapos itteni tartózkodás, a repülőjegyet nem számítva.

5. Bora Bora

A lista ötödik helyezettje Bora Bora, egy kis sziget a Csendes-óceán déli részén, amely Francia Polinéziához tartozik. A világ egyik legszebb szigetének tartják, és a nászutasok és a luxusutazók kedvelt célpontja. Bora Bora meglehetősen drága, főként azért, mert egy távoli sziget a Csendes-óceán déli részén. A távoli fekvés és a korlátozott infrastruktúra hozzájárul a magas megélhetési költségekhez. A sziget messze van a nagyobb városoktól és közlekedési csomópontoktól, ami drágává teszi az áruk behozatalát. Ezenkívül a szigeten nagy a kereslet a luxus ingatlanok iránt, és a kínálat a csúcskategóriás üdülőhelyeken és a víz feletti bungalókban korlátozott.

Egy éjszaka egy ötcsillagos víz feletti bungalóban könnyen több mint 1000 dollárba kerülhet éjszakánként, és ez csak az alsó határ. Ez azt jelenti, hogy a szállás, az ételek és a tevékenységek árai általában magasabbak, mint más úti célok esetében.

Kb. 1740 euróba kerül egy ötnapos tartózkodás itt, a repülőjegyet nem számítva.

Az öt legolcsóbb úti cél

1. Delhi, India

A Traveller’s Elixir kutatása szerint az indiai Delhi a legolcsóbb úti cél a világon. Az indiai főváros egy vibráló metropolisz, ahol a modernitás és a hagyományok keverednek. Delhi hosszú és lenyűgöző történelemmel rendelkezik, amely egészen az ókorig nyúlik vissza. Ez tükröződik a város építészetében is, olyan nevezetességekkel, mint a Vörös Erőd, a Qutub Minar és a Humayun sírkamra, amelyek mind az Unesco Világörökség részei.

Egy háromcsillagos szállodai szoba egy éjszakára átlagosan mindössze 19 dollárba (kb. 17 euró) kerül. Egy ötcsillagos szálloda átlagosan mindössze 169 euróba kerül egy éjszaka, ami figyelemre méltó a lista legdrágább úti céljához, Monacóhoz képest, ahol egy éjszaka egy ötcsillagos szállodában átlagosan körülbelül 11104 euróba kerül.

Egy ötnapos tartózkodás itt kb. 164 euróba kerül, a repülőjegyet nem számítva.

2. Phnom Penh, Kambodzsa

A második helyen Phnom Penh áll. Kambodzsa fővárosa a modern és a hagyományos építészet keverékét kínálja, és számos látnivalóval büszkélkedhet. A főbb látnivalók közé tartozik a királyi palota, ahol a király lakik, és a Nemzeti Múzeum, amely a khmer művészet és műtárgyak lenyűgöző gyűjteményének ad otthont.

Mivel Kambodzsa fejlődő ország, a megélhetési költségek sokkal alacsonyabbak, mint más országokban.

Egy ötnapos Phnom Penh-i utazás teljes költsége átlagosan 203 euró körül mozog (a repülőjegyek nélkül).

3. Katmandu, Nepál

A lista harmadik helyezettje Kathmandu, Nepál legnagyobb városa és fővárosa. Kathmandu gazdag történelméről, építészetéről, művészetéről és spirituális jelentőségéről ismert. A város a kalandorok kedvelt célpontja is, mivel a közeli Himalájában számos lehetőség nyílik a túrázásra és a hegymászásra.

Mivel Nepálban a megélhetési költségek más országokhoz képest alacsonyak, egy katmandui nyaralás nagyon megfizethető. A város három fő látványosságának meglátogatása összesen körülbelül 1,36 euróba kerül.

Egy ötnapos tartózkodás (utazás nélkül) kb. 229 euróba kerül.

4. Tbiliszi, Grúzia

A negyedik helyen Tbiliszi áll, amely a legtöbbek számára még mindig viszonylag ismeretlen úti cél. A város nagyjából minden fontosabb látnivalója ingyenes, az ételek nagyon olcsók, és mivel az egész város könnyen felfedezhető gyalogosan, szinte semmit sem kell költeni a közlekedésre. Az évszázadok során Tbilisziben különböző birodalmak és királyságok uralkodtak, többek között perzsa, arab, mongol és orosz. A város a Selyemúton is feküdt. Tbiliszi híres építészetéről, amely tükrözi a város hosszú és összetett történelmét. A város leghíresebb látnivalói közé tartozik a Narikala erőd, a Sameba katedrális és a Béke híd, amelyek mindegyike ingyenesen látogatható.

Kb. 226 euróba kerül egy ötnapos itt tartózkodás, a repülőjegyet nem számítva.

5. Medellín, Kolumbia

Az ötödik helyen Medellín, Kolumbia második legnagyobb városa áll. A város összetett történelemmel rendelkezik, amelyet erőszakos és konfliktusos időszakok jellemeztek, beleértve a kábítószerrel kapcsolatos erőszakot az 1980-as és 1990-es években. Az utóbbi években azonban a város átalakult, és ma már Latin-Amerika egyik leginnovatívabb és legdinamikusabb városának számít, és nagyon népszerű a turisták körében. A város fő látványosságai közé tartozik a Pueblito Paisa, egy hagyományos kolumbiai falu másolata, valamint a Comuna 13 negyed, amely a drogkartell egykori fellegvárából virágzó művészeti közösséggé alakult át. A város egyben a környező Andok kapuja is, ahol számos lehetőség nyílik olyan szabadtéri tevékenységekre, mint a túrázás és a hegyi kerékpározás.

Kb. 231 euróba kerül egy ötnapos itt tartózkodás, a repülőjegyet nem számítva.

Kövess minket!