Home Érdekes helyek Európa legmélyebb szurdoka, amelyet alig ismer valaki

A kis mediterrán ország, Montenegró nemcsak tengerparti strandjaival, hanem a belsejében található látványos természettel is elkápráztatja a látogatókat. Különleges kincs a Durmitor Nemzeti Park, hiszen a szívében egy abszolút szuperlatívuszokba illő természeti csoda található: a Tara-szurdok.

A Tara-szurdok az Unesco Világörökség része, és 1300 méteres magasságával a világ egyik legmélyebb szurdoka. Összehasonlításképpen: az Egyesült Államokban található Grand Canyon legfeljebb 1800 méter mély.

A Tara, az ország leghosszabb folyója mintegy 140 kilométer hosszan vájta magát a sziklába a szurdokban. A folyó zuhatagokkal, akár 60 méter magas vízesésekkel és nem utolsósorban a víz földöntúlian szép színével nyűgöz le. A csodálatos hegyvidéki tájba zárt szurdok, amely tavasszal és nyáron a legpompásabb zöld erdőben ragyog, összesen mintegy 78 kilométer hosszan kanyarog az országon keresztül.

A Durdevica Tara-hídról páratlan kilátás nyílik erre a képeslapszerű panorámára és a szurdokba való leereszkedésre. 1940-ben épült, és mintegy 150 méter magasan ível át a szurdok felett.

A víz annyira vad, hogy itt fent még mindig hallani lehet a morajlását. A híd kétségkívül a szurdok legnépszerűbb kilátópontja. Ha ez nem lenne elég, két lehetőség van még több adrenalinlöketre: egyrészt a különböző cégek ma már rafting túrákat kínálnak a Tara folyón, ahol különböző zuhatagokat kell leküzdeni. Másrészt átrepülhetünk egy kötélpályán Európa Grand Canyonja felett is, ezt az élményt sokáig nem fogod elfelejteni.

A szurdokba vezető út is nagyon izgalmas, ami viszont elsősorban az út mentén gyönyörködtető, valóban hatalmas természetnek köszönhető. Az útvonal szerpentineken vezet, többek között a szintén nagyon vadregényes Morača-szurdok mellett, amelyen valóban szédítő magasságban kanyarog egy vasútvonal, amely a montenegrói Podgoricát köti össze a szerbiai Belgráddal.

A „Rafting Montenegro” oldal szerint a májusi és júniusi hónapok a folyó magas vízállása miatt alkalmasabbak a kalandorok számára, míg júliustól szeptemberig a tapasztalatlanok és a családok számára is megfelelő feltételeket találnak a raftinghoz. A Tara vize egyébként iható – de a legtöbb ember számára valószínűleg túl hideg, nyáron legfeljebb 12 fokos.

Kövess minket!